nauka krojenia nożem
Sebastian Olma: Co się zdarzyło w kuchni, zostaje w kuchni
- Lepiej zwrócić komuś uwagę raz, ale konkretnie, niż chodzić i prosić: "nie krój tak tych marchewek, proszę cię, nie gotuj aż tak miękko". Jak rozgotowałem pszenicę, to musiałem te trzy kilogramy pszenicy zjeść. Rzygasz, jesz, ale drugi raz nie rozgotujesz - mówi Sebastian Olma, zwycięzca drugiej edycji "Top Chefa", wschodząca gwiazda polskiej gastronomii.
Dobre bo polskie
Zanim sięgniesz po produkty zagranicznych marek, sprawdź, czy w Polsce nie wytwarzają czegoś lepszego. Zdziwisz się, że często właśnie tak będzie. I są to produkty, które ceni świat.
Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"
- Jedzenie tektury z fast foodu jest jak oglądanie erotyków na komputerze. To nie jest prawdziwy seks, miłość, tylko ułuda - mówi Grzegorz Łapanowski, znany z "Top Chefa" kucharz z misją, w rozmowie z Mikołajem Kirschke i Piotrem Zabłockim.
Jak zostać dżentelmenem w trzy dni
przypomnieć, jak przedtem trzymałem nóż i widelec. Z niedowierzaniem spoglądam na swoje ręce, jak metodycznie kroją hamburgera, jak zamiast beztrosko spryskać frytki musztardą i keczupem, tworzą dwie estetyczne grudki z boku talerza, widelec zaś porusza się idealnie równolegle do linii
Mróz, krew i tłuszcz
, ale uważali, że odbierają one odwagę wojownikom. Oprawianie martwego renifera na Syberii. Myśliwi z ludu Nieńców potrafią zabić takie zwierzę jednym pchnięciem noża w potylicę. Tam, gdzie o hodowli zwierząt można było tylko pomarzyć, jedzono to, co można upolować: łosie, renifery, karibu
Survival: jak się przygotować [FRAGMENTY KSIĄŻKI]
- kurtka wodoodporna - aparat fotograficzny - podstawowy zestaw pierwszej pomocy - podpałka i przybory do rozpalania ognia - zapas suchych ubrań - przybory do cięcia i krojenia: siekiery i piły noże Prawdopodobnie nie zechcesz dźwigać już niczego więcej, więc zostaw iPoda w domu i podczas
nauka krojenia nożem
Migdały z karmelem
. Ostudzony deser kroimy w paski, mocno dociskając nóż. cukier;migdały;orzechy włoskie;olej;
Ananas A la Mojito (na zimno)
1 ananas,6 łyżeczek brązowego cukru,6 listków mięty,100 ml bacardi,1 limonka (sok i otarta skórka) Odciąć górną i dolną część ananasa. Ustawić owoc pionowo na desce do krojenia i odcinać nożem skórę z dołu do góry. Za pomocą noża z ostrym końcem wyjąć lub odciąć pozostałe czarne ''oczka
Ziemniaki na noc świętojańską
: truskawki ze śmietaną oraz śledzie z pieczonymi ziemniakami Rozgrzej piekarnik do 240°C. Ziemniaki obierz, ponacinaj nożem w kilkumilimetrowych odstępach. Najłatwiej ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać, aż nóż dotknie krawędzi łyżki. Można też położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości
Bruschetta z awokado i parmezanem
dojrzałe awokado, kromki czerstwego chleba, 3 ząbki czosnku, 100 g parmezanu, oliwa z oliwek extra vergine, sól, pieprz - Chleb grillujemy z obu stron na złoto i nacieramy czosnkiem. - Awokado kroimy wzdłuż, przekręcamy i usuwamy pestkę wbijając w nią nóż, obieramy. Wkładamy do moździerza razem z
Krem z mascarpone i pomarańczami
pomarańczy odkrawamy ostrym nożem skórkę i kroimy owoc na kawałki. Dodajemy do gotowego kremu i mieszamy. Wkładamy do szklanych pucharków, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i ewentualnie kawałkami pomarańczy. pomarańcze;serek mascarpone;cukier;