nalewka na miodzie gryczanym
Wielki test whisky mieszanych
Ciekawe, jak potoczyłaby się historia, gdyby na świecie nie istniała szkocka. Pewne jest, że wiele amerykańskich filmów straciłoby połowę uroku. I nie tylko amerykańskich. Wymawiane podług pisowni: "Ballantine's - najlepsza whisky na świecie" w "Vabanku II" to absolutna klasyka kinowych powiedzonek. Dziś zatem oceniamy absolutną klasykę - podstawowe szkockie whiskies, tzw. mieszane.
Test w kratkę
Ciekawe, jak potoczyłaby się historia, gdyby na świecie nie istniała szkocka. Pewne jest, że wiele amerykańskich filmów straciłoby połowę uroku. I nie tylko amerykańskich. Wymawiane podług pisowni: "Ballantine's - najlepsza whisky na świecie" w "Vabanku II" to absolutna klasyka kinowych powiedzonek. Dziś zatem oceniamy absolutną klasykę - podstawowe szkockie whiskies, tzw. mieszane.
nalewka na miodzie gryczanym
Nalewka miodowa
1/2 kg miodu naturalnego (wielokwiatowy/spadziowy/gryczany),litr spirytusu,7 ziarenek ziela angielskiego,1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,po 1/2 łyżeczki cynamonu i startej gałki muszkatołowej,skórka (bez albedo) skrojona z jednej wcześniej wyszorowanej pomarańczy,650 ml wody Do
Nalewka kawowa
2-3 dni wstrząsaj. Przecedź do butelki, zakręć. Gdy osad osiądzie na dnie, ostrożnie sklaruj nalewkę cytryna;kawa;miód;wanilia;wódka;
Nalewka wiśniowa
przez kilka warstw gazy. Rozlać nalewkę do butelek, zakorkować. Musi dojrzewać 6- 8 miesięcy. wiśnie;miód;śliwki;goździki;woda;
Nalewka z kwiatu lipy
2 szklanki płynnego miodu lipowego, 0.5 l + 50 ml spirytusu, 2 goździki, 1.5 szklanki kwiatów lipy, 1 limetka, 0.5 cytryny Zrób miodówkę na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lipy. Zagotuj 1/2 l wody z goździkami, przestudź, dodaj miód, wymieszaj. Wlej 1/2 l spirytusu, ponownie wymieszaj i wlej do
Nalewka imbirowa - przepis bloggera
10 dag korzenia świeżego imbiru,2 cytryny,3 łyżki płynnego miodu lipowego,0.75 l wódki 45%,10dag cukru (lub troszkę mniej) Imbir umyj, pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. Do wyparzonego słoja włóż wszystkie składniki i dodaj cukier wedle uznania