najostrzejsze sosy świata

Magdalena Żołyńska

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.

Mój pierwszy raz: killer burrito

- Jadłeś kiedyś coś ostrego? - zapytał naczelny, a ja naiwny nie wyczułem podstępu.

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale i... papryczkę chili. Najostrzejsza z przypraw znalazła swoje miejsce w kuchniach całego świata.

Skala Scoville

Skala Scoville

do 500, sos tabasco do 5000, papryka jalapeno do 8000, sambal oelek do 10 000. Jedną z najostrzejszych papryk świata okazała się być Red Savina, uzyskując ponad pół miliona SHU. Potem nie ma już praktycznie rzeczy jadalnych, z ciekawostek będzie najwyżej pieprzowy sprej używany przez

Łosoś w pomarańczowej glazurze

. 15 min. W czasie gdy ryba się piecze, przygotuj glazurę: marynatę przelej na patelnię i zredukuj do konsystencji gęstego sosu. Trzy minuty przed końcem pieczenia posmaruj glazurą rybę. Rada: japoński sos Teriyaki znajdziesz na półkach większości sklepów w dziale kuchni orientalnej lub kuchni świata

Tortilla z łososiem i serem

pieprzem. Tortillę podawać z sosem tatarskim. Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata". łosoś;ser;papryka czerwona;sałata;majonez;pieczarki;ogórki konserwowe;pieprz;

Schab z gołąbkami grzybowymi

sklepach typu Kuchnie świata) Schab lekko natrzyj aromatem z sosny. Odłóż do zamarynowania w szczelnym pojemniku do lodówki na trzy dni. Na patelni rozgrzej smalec i szybko obsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż je do rękawa foliowego i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz

Kurczę w pomidorach

. Migdały i sezam zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku. Kurczę wyłożyć na ogrzany półmisek, polać sosem i posypać migdałami z sezamem. Podawać z pieczywem lub kuskusem. Przepis pochodzi z książeczki Kuchnie świata nr 5/5. kurczak;olej słonecznikowy;masło;cebula;czosnek;cynamon;imbir;pomidory;miód

Wędzone krewetki z łososiem

Na 1 porcję:, - 150 g fileta z łososia, - 100 g krewetek Black Tiger, - 30 g cytryny, - 20 g pomidorków cherry, - 70 g frytek steakhouse, - 60 g szpinaku,, - 50 ml śmietany 30%, - 10 g boczku wędzonego, Sos:, - 15 g żubrówki, - 15 g miodu akacjowego, - 5 g czarnego pieprzu młotkowanego, Dekoracja