najostrzejsze sosy
Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić
Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.
Mój pierwszy raz: killer burrito
- Jadłeś kiedyś coś ostrego? - zapytał naczelny, a ja naiwny nie wyczułem podstępu.
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale i... papryczkę chili. Najostrzejsza z przypraw znalazła swoje miejsce w kuchniach całego świata.
Skala Scoville
do 500, sos tabasco do 5000, papryka jalapeno do 8000, sambal oelek do 10 000. Jedną z najostrzejszych papryk świata okazała się być Red Savina, uzyskując ponad pół miliona SHU. Potem nie ma już praktycznie rzeczy jadalnych, z ciekawostek będzie najwyżej pieprzowy sprej używany przez
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
. Smażymy na oleju czosnek, imbir i cebulę, dodajemy świeże liście curry i pomidory, a gdy powstanie gęsty sos, przyprawiamy go przygotowanymi przyprawami. W sosie dusimy pokrojone mięso. Trwa to ze dwie godziny, ale pośpiech przy curry nie jest wskazany. Trzeba też pamiętać, że bhunę zawsze podaje się
Chiny od kuchni
zbieżności. Najchętniej spożywanym mięsem jest na ogół wieprzowina i drób; wśród warzyw prym dzierży kapusta, za nią cebula, ogórki, bataty czy bambus. Najbardziej znane przyprawy to imbir, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, papryka chili oraz klasyczna pięcioskładnikowa przyprawa wuxiangfen. Jedzenie musi