najlepsze desery swiata

Najlepsze lody świata

1 mrożony banan,200 g mrożonych truskawek,400 ml jogurtu naturalnego Owoce przekładamy do blendera, wlewamy jogurt. Miksujemy i gotowe! Podajemy od razu. Najszybszy deser świata idealny na lato! banany;truskawki;jogurt naturalny;

Tiramisu

biszkopty "Lady fingers" - ok. 2 opakowania (czyli te podłużne obsypane z wierzchu cukrem), 500 g serka mascarpone, 3 jaja, cukier puder, zaparzona i wcześniej ostudzona mocna kawa (najlepiej z kawiarki), najlepiej whisky ale może też być i popularne w tym deserze amaretto, kakao w proszku jak

Sałatka (prawie) owocowa z pieprzem

odstawiamy. Owoce obieramy, puszki otwieramy. Wszystkie owoce kroimy (banany w nieco większą kostkę), skrapiamy cytryną, dodajemy odciśniętego ogórka, mieszamy i doprawiamy cukrem i resztą przypraw. Sałatka powinna być lekko pikantna. Odstawiamy na godzinę do lodówki i podajemy. Jest świetna zarówno na deser

Ratafia - lato w butelce

. Podobno ratafia najlepsza jest po roku, ale nie udało mi się nigdy tyle wytrzymać. To wspaniała nalewka przypominająca smaki i zapachy lata w chłodniejsze pory roku, a owoce idealnie pasują jako dodatek do deserów i lodów. owoce;truskawki;maliny;wiśnie;czereśnie;śliwki;gruszki;porzeczki;jagody;wódka

Brzoskwinie w syropie

doprowadzać do wrzenia wody. Najlepsza temperatura do pasteryzowania brzoskwiń to 80° C. Pozostaw słoiki w garnku do ostygnięcia. Kiedy woda będzie ciepła, ale nie gorąca, wyjmij słoiki z garnka i wytrzyj. Przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Brzoskwinie w syropie są wspaniałym dodatkiem do