najlepsza kawa do kawiarki
Dzień Ojca za kilka dni, a Ty nie masz pomysłu na prezent?
Już spieszymy z misją ratunkową, bo jak powszechnie wiadomo kupowanie prezentów mężczyznom to dużo większe wyzwanie niż w przypadku kobiet :) Co więcej, podzieliliśmy poradnik na kategorie wiekowe, żeby wybór był jeszcze łatwiejszy!
Koniec ery kawowych sieciówek
Kawa? Lans? Oczywiście! Byle nie w plastikowym kubku z nazwą jakiejś sieciówki. W światowej stolicy lansu, czyli Nowym Jorku, wszystkie te starbucksy robią się coraz bardziej passé.
Intrygująca Etiopia - kraj karabinów i zaginionej arki
Gdyby Indiana Jones rzeczywiście chciał znaleźć Arkę Przymierza, musiałby pojechać nie do Egiptu, a do Etiopii. Etiopczycy nie tylko wierzą, że Arka jest u nich. Oni są tego absolutnie pewni. A wszystko przez kaca ich królowej.
najlepsza kawa do kawiarki
Tiramisu
biszkopty "Lady fingers" - ok. 2 opakowania (czyli te podłużne obsypane z wierzchu cukrem), 500 g serka mascarpone, 3 jaja, cukier puder, zaparzona i wcześniej ostudzona mocna kawa (najlepiej z kawiarki), najlepiej whisky ale może też być i popularne w tym deserze amaretto, kakao w proszku jak
4 Pokoje
Po prawej stronie Wisły to najlepszy coffee&bar z KAWĄ. Codziennie jest podawana La Vita de Brasil - kawa z nutą gorzkiej czekolady, wytrawnego wina oraz dojrzałej pomarańczy. mazowieckie Warszawa Wileńska 19 03-414
Cafe pod Atlasami
Cafe pod Atlasami to kawiarnia serwująca najlepszą kawę w mieście oraz domowe ciasta, sałątki, tortillę. łódzkie Łódź Narutowicza 45/1 90-130
Tiramisu Moniki
Biszkopt:, 6 jaj, 1 szkl cukru, 1 szkl mąki tortowej, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki octu, Masa: 4 żółtka 1 szkl cukru pudru, 1/2 sera śmietankowego(ja używam Delfiko jest najlepszy można go kupić w Netto i Interkramie), 1/2 l śmietany kremówki 30%, 1
Ciasto z kremem krówkowym- przepis blogera
. Biszkopt skropić (nasączyć) kawą. Równomiernie rozsmarować krem krówkowy, a na nim układać krótko namoczone w kawie herbatniki*. Ułożyć bitą śmietanę. Następnie ciasto posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Pycha :-). biszkopty;kakao;cukier;mąka pszenna;kakao