na czym smażyć

Adam Chrząstowski / Edred.pl

Szarpane mięso: 3 pomysły

Szarpane mięso: 3 pomysły

Duszone mięso (z dużą zawartością kolagenu) zachowuje cudowny smak i kleistość. Porwane na włókna jest świetne do kanapek lub jako farsz. Koniecznie z wysokiej klasy piwem.

Ułatwiacze: bo gotowanie ma być przyjemnością

Gotowanie ma być przyjemnością. Warto więc ułatwiać sobie życie. A jeśli przy okazji ułatwiacze życia są fajnymi gadżetami, to nie ma co się zastanawiać. Krzyknij jak nowojorski makler: kupuję!

10 prezentów na Dzień Ojca. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Dzień Ojca już 23 czerwca. Pokaż swojemu tacie, że o nim pamiętasz. Poniżej znajdziesz 10 prezentów, które możesz kupić, lub wykonać samemu.

Historia jednego przedmiotu: soczewki kontaktowe

Historia jednego przedmiotu: soczewki kontaktowe

Z małego botanicznego mikroskopu wyjąłem soczewkę i wsadziłem w tuleję o głębokości około pół centymetra, krawędzie zabezpieczając woskiem. Do środka nalałem chłodnej wody, do 3/4 objętości, po czym założyłem to sobie na gałkę oczną. Oko natychmiast stało się starczowzroczne &ndash

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

wyjaśnić, na czym polega to zmiękczanie, wystarczy wyobrazić sobie pojedynczą komórkę mięsa jako kulkę kawioru – na zewnątrz otoczka, wewnątrz osocze. I tę zewnętrzną część trzeba maksymalnie zmiękczyć, żeby rozpłynęła się w ustach. A da się tę otoczkę zniszczyć całkiem, zanim trafi na patelnię?A.C

"Tato, to był świetny czas!" Kiedy ojciec zabiera na wycieczkę...

"Tato, to był świetny czas!" Kiedy ojciec zabiera na wycieczkę...

schematu i uniwersalnych rad, dzięki którym wasza wycieczka będzie udana. Skup się na tym, czym twoje dzieci się interesują i w którym miejscu mogą się zetknąć wasze pasje. Bo chyba nie ma nic bardziej satysfakcjonującego dla ojca, kiedy po powrocie z wspólnego wypadu usłyszysz: "Tato, to był świetny

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

wino wszystko zdominuje. Masło? Oliwa? I to, i to. Najpierw oliwa do podsmażenia cebuli i ryżu. Musi być dobra, ale nie wybieraj tej tłoczonej na zimno, bo szybko się pali i ma zbyt wyrazisty smak, który potem zostaje w ryżu. Kto nie chce smażyć na oliwie, może wybrać masło, ale musi je wcześniej

Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii

Campo Viejo - wina z regionu Rioja w Hiszpanii

Tapas trzeba jeść na stojąco! – mówi Federico Lleonart. trzymając kieliszek czerwonego wina w jednej ręce, a drugą sięgając po plasterek wędzonej szynki z wysokiego stołu postawionego na ulicy przed knajpką. Jesteśmy w Logroño, malowniczym miasteczku na północy

Świat pierogów

Świat pierogów

na świecie znaczy dokładnie to samo, co u nas. A właśnie: jest jakaś definicja pierogów? Przyjęło się, że pierogi powstają z ciasta cienkiego, wypełnionego farszem. Po przygotowaniu mogą być pieczone, gotowane, smażone. Podawane na słono lub słodko. Farszem może być właściwie wszystko: od mięsa, ryb

Zamiast kostek

Zamiast kostek

wykorzystać go na coś innego niż siedzenie przed telewizorem... W czym pić mocne trunki To było podczas jakiejś imprezy. Litościwie nie powiem, kto organizował. Mnóstwo ludzi, dobre trunki, konkretnie koniak. Serwowany w plastikowych kubeczkach. Od tamtej pory wiem, że smak alkoholu zależy od

PRACA ZA BAREM? "WYZWISK JUŻ NIE LICZĘ"

PRACA ZA BAREM? "WYZWISK JUŻ NIE LICZĘ"

, chcący dorobić na wymarzone wakacje, harują weekendami za marne pieniądze, co potwierdzają liczne badania. Nie mają zielonego pojęcia, czym jest ale, nie wiedzą, że niektórych piw nie powinniśmy serwować w kuflach. – W życiu nie nazwałbym się barmanem. W wielu lokalach nie znajdziesz prawdziwego

Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć

Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć

jestem, czym kierowali się założyciele firmy, decydując się na taką nazwę. Może właśnie urodą? Zapewne tak samo, jak właściciele podwarszawskiego domu weselnego Mezalians. Epigon, pasztet z łososia, 200 g - 2,90 zł fot. Michał Mutor Denerwują mnie przesłodzone reklamy Almette. Ale nie na tyle, żebym

Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą

Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą

Pawła wpadał z pewnością. Gorzej wypada ser smażony z kminkiem, ale na jego obronę dodam, że ma z pewnością najwięcej kminku w serze spośród przetestowanych przeze mnie serków topionych tego typu. Więc jeśli smak sera nieważny, a kminek bardzo - marsz do PiP. Nabiał więc na plus. Wędlin własnych sieć

Jakub Gierszał: "Ja wcale nie mam na siebie pomysłu"

Jakub Gierszał: "Ja wcale nie mam na siebie pomysłu"

sobie w knajpeczce, zjedliśmy tajską zupkę, mamy kawunię i cienkie papieroski, a na deser dostaniemy po serniczku. Brakuje tylko amaretto. Wiadomo – nie chodzi o to, żebyśmy zsiadali z konia, smażyli na ogniu kawałek mięsa i w południe pili whisky. Chociaż dobrej whisky bym się chętnie z tobą

Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]

Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]

Londyńska ulica huczała swego czasu od plotek, jak to jednego z azerskich magnatów naftowych naszła ochota na sushi. Wysłał więc swojego pomagiera prywatnym samolotem z samego Baku do jednej z londyńskich knajp, za co zapłacił prawie ćwierć miliona złotych. To żadna filozofia. My, szukając

Siedem rzeczy, jakie można zrobić w przerwie meczu

Siedem rzeczy, jakie można zrobić w przerwie meczu

trzy minuty w temperaturze 170 C , po czym wyjmujemy. Gdy olej osiągnie 190 C , wkładamy je ponownie aż do pełnego zarumienienia. Zaparzyć melisę na uspokojenie Ziołowa herbatka uspokajająca parzy się dokładnie tak, jakby została zaprojektowana na potrzeby przerwy w meczu. Nasi stracili pięć bramek

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

bezpośrednio na białym piasku. Jem tu najchętniej kałamarnice, pokrojone w pasy, które pod wpływem smażenia, duszenia albo grillowania rolują się w pierścienie. Warte grzechu są owoce morza na ostro - grillowane i posypane trawą cytrynową, proste, ale wyjątkowo świeże i smaczne. Nie ustępują im mątwy

Matuszewski testuje przysmaki, biorąc na siebie całe ryzyko

Matuszewski testuje przysmaki, biorąc na siebie całe ryzyko

mnie w domu najpopularniejszy jest mus z wątróbki z drobiu: przyprawioną tymiankiem wątróbkę smażę dość krótko, tylko tyle aby zmieniła kolor, studzę, dodaję odrobinę brandy, śmietanki i miksuję na pastę. Taki szybki pasztet. Z radością więc odkryłem, że takie pasty można kupić gotowe, inaczej

Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą

Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą

%. Reszta to dodatki, które sprawiają, że potrawa zachowuje świeżość przez 2-3 tygodnie, że nie podchodzi? sosem i że ma wciąż piękny, różowy kolor. Taka 80% postać tatara jest odporna na smażenie - próba zrobienia z mięska gorącego befsztyka jest skazana na niepowodzenie. Nawet nie próbujcie. Czy taki

Nie tylko makaron, czyli dieta maratończyka

Nie tylko makaron, czyli dieta maratończyka

powinna wynosić co najmniej 55proc. Czym różnią się te o niskim i wysokim indeksie glikemicznym? Energia z tych pierwszych uwalniana jest powoli, wystarcza na dłużej, te drugie zaś dają potężny zastrzyk mocy do wykorzystania tu i teraz. Węglowodany o wysokim IG są dobre w trakcie wysiłku, tuż przed nim

Regionalne specjały

Regionalne specjały

. podlaskie) zyskuje na smaku podczas przechowywania.     8. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły   Woj. pomorskie. Smażone od września do października z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych odmian. Smaży się je w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem z drzew

Mesenia: nieodkryta perła Peloponezu

Mesenia: nieodkryta perła Peloponezu

. Peloponez słynie z dwóch deserów: diples (z grec. 'podwójnie') oraz galaktoboureko. Diples przypominają trochę faworki z tą różnicą, że wypełnione są mlecznym nadzieniem i polane miodem. Ciasto filo wałkowane jest na długie paski, zwijane w rulon i smażone w gorącym tłuszczu. Najczęściej diples podaje się

Samo mięcho

Samo mięcho

tournedos dwucentymetrowej grubości (niech ważą po 10-12 dag; czas ich smażenia wynosi 2,5-3 minuty). Pozostały kawałek mięsa potnij równo na jakieś 3 cienkie plastry. To tak zwane filety mignon - najmiększa część polędwicy. Kiedy mięso jest już pokrojone, możesz przyrządzić z niego na przykład:  

Kuchnia niemiecka - Kiełbasiany raj

wymyślił małe, smażone kiełbaski Bratwürste. W Getyndze i Ratyzbonie kiełbasy smakują od kilkuset lat tak samo, bowiem produkowane są według średniowiecznych receptur. W Turyngii bratwurst zostanie staranie upieczony. W Berlinie ta sama kiełbaska, posiekana na kawałki przez specjalną maszynę i polana

Czy wegetarianizm jest niezdrowy? Pytamy eksperta

doświadczenia jednak wiem, że posiadający szerszy wachlarz żywieniowych możliwości mięsożercy nie wykorzystują dostępności składników pokarmowych w takim stopniu, jak robią to świadomi wegetarianie.   A o czym musi pamiętać świadomy wegetarianin?   Przejście na wegetarianizm nie polega jedynie na

"Homar i cygaro dla każdego!" - rozmawiamy z Hubertem Urbańskim

przekąski, sałatkę szopską, pomidorki, owczy ser, jakieś czuszki smażone na oliwie, pieczywo, wędliny... rakija lub wino domowej roboty. - Wychodzi na to, że do letniego popołudnia pasują kraje południowej Europy. Choć polska wieś też byłaby fajna. Ludzie zresztą wszędzie spędzają ten czas podobnie. Różnią

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

protu to, czym chata bogata na wielki stół. Szwedzkie przysmaki, fot. Erkki Alvenmod / shutterstock.com Na szwedzkim stole na pewno możesz się spodziewać śledzi: smażonych, pieczonych, marynowanych i kiszonych. Serwuje się je razem (z nie do końca odchudzającymi...) sałatkami, w których marchew

Muay thai i nocne światła Bangkoku

. Na początku stawiałem na sprawdzony pad thai (smażony makaron) z kurczakiem, potem zacząłem eksperymentować z różnymi rodzajami curry. Mnogość smaków przyprawia o zawrót głowy. Egzotyczna kuchnia zaspokoi najbardziej wyszukane gusta. Trzeba jednak uważać, bo żołądek może w pewnym momencie

Chiny od kuchni

placuszkami, pieczołowicie pokrojoną na pasma. Smakosze oceniają potrawę po chrupiącej i rozpływającej się w ustach skórce - to ona, nie mięso, jest tu najważniejsza.   Z tego regionu pochodzi także "chińskie spaghetti", czyli zhajiang mian. Na potrawę składa się makaron oraz smażona mielona

Zjedz pan pająka!

panierowane i smażone , a dzięki tej szczególnej potrawie małe Skuon jest znane na całym świecie jako Spiderville (Pająkowa Wólka?). Dziwna tradycja gastronomiczna wcale nie jest stara, a wzięła się z głodu, który nastał w latach 70. podczas rządów dyktatora Pol Pota i Czerwonych Khmerów. Ludzie zaczęli jeść

Jedźcie i jedzcie - festiwale kulinarne

      Grillowanie i śpiewanie   Naszą kulinarną wycieczkę zacznijmy od gorącej Portugalii. Tam w pobliżu plaż Algarve (ile można się smażyć na piasku!?) mieszkańcy Portim o co roku, w drugim tygodniu sierpnia organizują Festival da Sardinha. Świeżutkie sardynki

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

się proste. Dziś slogan "kuchnia molekularna" żyje własnym życiem i wymknął się spod kontroli twórców.   Winne kapsułki na lukrecjowej ziemi.     "Warzywnik" - aromaty ekstrahowane ultradźwiękami.     A czym jest kuchnia

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

i pokazać, jak ogromna jest jej różnorodność. Czym perfumować tę polską nieodkrytą panienkę? - Osobiście skupiam się na produktach. To one, unikalne dla każdego regionu, składają się na kulinarny pejzaż całej kuchni polskiej i to one ją charakteryzują. Z nich powoli układamy kuchenne puzzle. Jest

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

na full time, to gotujesz, a nie oglądasz programy kulinarne. Myślę też, że my tęsknimy. Jak czujesz smażoną cebulę, to się babcia przypomina, od razu. I nam tego brakuje. Te otyłe dzieci, to są dzieci, którym brakuje miłości, dla których rodzice nie mają czasu po prostu. Gdy jeździliśmy po

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

gorących kamieniach ułożonych na dnie rowu, po czym zakrywa na cały dzień liśćmi bananowca i ziemią. Podobno takie mięso jest niezwykle aromatyczne i miękkie. Tubylcy zajadają się też ryżem. Dostaniesz go nawet do śniadania i niemal każdego dania mięsnego czy rybnego. Wszystko to obficie polane uwielbianym

Superteoria superwszystkiego: Pięć spiskowych teorii w Gwiezdnych Wojnach

pamiętać, że kanclerz-imperator przed wyrzuceniem Windu przez okno smaży go błyskawicami, ale jest wtedy bardzo osłabiony, więc jego ataki nie mają pełnej mocy. Nie ma żadnych doniesień o odnalezieniu ciała mistrza Windu.     4. Czy to Chewbacca był podwładnym Hana Solo, czy może na odwrót

Kuchnia rosyjska

  Kuchnia rosyjska, w której znawcy dopatrują się wpływów francuskich, polskich, litewskich czy niemieckich, jest pod każdym względem oryginalna i bogata. Weźmy na przykład ostatnio znów popularne dania postne. Posty są długie i naprawdę rygorystyczne. Nie wolno jeść nie tylko mięsa, lecz

10 szpiegów wszech czasów

nieposkromiona, zwana ulubioną agentką Churchilla. Dama z gatunku tych, które na śniadanie, zamiast smażyć jajecznicę, uwalniają więźniów z katowni Gestapo. Prawdziwy urok (zafascynowany jej osobą Ian Fleming wzorował ponoć na niej nie tylko postać Vesper Lynd z "Casino Royale", ale nawet częściowo

Wielki test whisky mieszanych

fuzel (odpady z fermentacji alkoholowej - patrz słowniczek), potem nuty skrobi i kartonu pakowego, a na końcu elementy cytrusowe i kandyzowanych owoców z kakao w tle. W ustach drażni alkoholem, czym skupia niemal całą uwagę. PORADA: Raczej do drinków i ciast. Jeśli pijemy z wodą, odczekać chwilę

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

smażone w głębokim tłuszczu (boorsok). Gościnność nie jest ani udawana, ani obliczona na coś w zamian. Jedyną potrzebą, którą Kirgizi w ten sposób zaspokajają, jest ciekawość innego świata i innych ludzi. Jeden z pasterzy wdał się w długą rozmowę z naszymi przewodnikami. Mówili śpiewnie, trochę

Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni

rozgniecionym ziarnem, jest delikatesem. Chętnie mieszają ją z solonymi grzybami i cebulą. Chętnie smażą z kawałkami przerośniętej warstewkami mięsa słoniną. Takie danie z kiszoną domową kapustą, jeśli wyszło spod ręki doświadczonej gospodyni, to przysmak. Problem tylko, że jego pojawienie się na stole

Piwo: królewska pinta w londyńskim pubie

nazwie serwowane jest nie tylko rano, ale przez cały dzień. Smażone kiełbaski, jajko sadzone na bekonie, a do tego fasolka w pomidorowym sosie lekkostrawne nie są, ale - jak przekonują Brytyjczycy - świetnie komponują się z miejscowym piwem. Wraz z wprowadzonym na Wyspach zakazem palenia w miejscach

Savoir Vivre Listy

- zawsze powinna powiedzieć pierwsza "dzień dobry" lub "cześć". Pożegnanie obowiązuje na tych samych zasadach. Nie ma za to obowiązku dziękowania za wspólną jazdę windą. Chyba że w trakcie jazdy zdarzyło się coś naprawdę miłego...   @ | Czym i jak jeść ślimaki? Czy są jakieś

Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie

wybierać trzeba nie te największe, napompowane wodą i Bóg wie, czym jeszcze, a raczej te mniejsze trochę niepozorne, znacznie lepsze. Jeść na różne sposoby. Eksperymentować. Np. truskawki polane zagęszczonym octem balsamicznym i posypane pieprzem.     Są chyba jakieś granice eksperymentów

110 km marszu za kręgiem polarnym

zdecydujesz się przerwać marsz, musisz dojść do Abisko lub wrócić do Nikkaluokta". Pierwsza miejscowość to meta, druga start. Na czym więc polega przerwanie marszu? Regulamin zabrania nocowania i gotowania w nielicznych chatkach turystycznych i zawiera listę niezbędnego wyposażenia uczestników. Cały

Jawa: w królestwie bakso, żółwi i wulkanów

policjant. W prawej dłoni świecący lizak, w ustach gwizdek (na marginesie - to najważniejszy atrybut władzy na Jawie; masz gwizdek, jesteś gość; przy czym musisz w niego dmuchać nieustannie, choćby nie miało to żadnego uzasadnienia). Lewą ręką ciągnie za sobą jakąś starowinkę. Babunia ledwo powłóczy nogami

U blaszanego Czyngis-chana

prosto z beczki, zważyć na elektronicznej wadze, a także zadzwonić z ruchomej budki telefonicznej - w tej roli występuje facet krążący po ulicy z przenośnym aparatem zaopatrzonym w antenkę. A potem warto jak najszybciej uciec w step. Czym? Przez Mongolię przebiegają tylko dwie nitki torów kolejowych

Indonezja: podróż do nieznanego raju

dni na Bali poświęcamy na nurkowanie. W towarzystwie divemastera Ludanga i dwóch smutnych turystek z Chin płyniemy w okolice wyspy Nusa Penida. Jakiś kilometr po wypłynięciu kapitan wyłącza silnik, wyjmuje koszyczek z kwiatami i ryżem, po czym podaje swojemu pomocnikowi. Ten staje przy burcie, modli

Wyprawa na aligatory

- ciągnie Le-Blanc. - Moglibyśmy go wyciągnąć na brzeg, żebyś miał lepsze zdjęcia, ale trzeba by go skusić jakimś jedzeniem - dodaje. "Czym? Jogurtem malinowym? Ptasim mleczkiem?", dumam kpiąco, patrząc na kaleką żuchwę gada. Norbert chyba czyta w moich myślach, bo zaczyna opowieść o tym, jak

110 km marszu za kręgiem polarnym

przerwać marsz, musisz dojść do Abisko lub wrócić do Nikkaluokta". Pierwsza miejscowość to meta, druga start. Na czym więc polega przerwanie marszu? Regulamin zabrania nocowania i gotowania w nielicznych chatkach turystycznych i zawiera listę niezbędnego wyposażenia uczestników. Cały ten majdan plus

Erytrea na obrzeżach Afryki

mieszczą się dwa samochody. Kierowca już na dworcu w Asmarze wyrecytował kilka wersetów z Biblii, po czym wcisnął gaz do dechy. W dodatku miał wyraźnie słabo działające hamulce, które wydawały z siebie potworne zgrzyty i piski przy każdym hamowaniu na stromych spadkach. Nie czułem się komfortowo. Przed

Łagodna sztuka zadawania bólu

upadkiem. Ale rywal przez chwile kręci mną młynka nad sobą. Nagle karuzela się zatrzymuje. Wiszę na jego wyprostowanej nodze jak wbita na patyk kiełbaska przed smażeniem w ognisku. Nie sięgam rękami ani nogami do ziemi. Nic nie mogę zrobić. - Teraz obracam cię, jak chcę, wybieram miejsce na dźwignię i

Swego nie znacie

ziemniakami z Afryki. One przecież w ogóle nie smakują jak młode. Poczekajmy na nasze, malutkie, niewygodne w skrobaniu czy, nie daj Boże, obieraniu. Przecież to one są właśnie najlepsze na świecie. Z jedzeniem jest jak z ubieraniem: żadna normalna babka nie założy modnych sandałów zimą ani nie pójdzie do

Zostań ekoistą

znano smażenia w głębokim tłuszczu? Ani steków, ciastek z kremem, krówek? Często dowiadujemy się, że jedzenie, które dotąd było zdrowe jak nie wiem co, jest właściwie złe i szkodliwe, fuj. Wszystko zależy od tego, ile konkretny producent wyda na badania i opinie "niezależnych" naukowców. Tak

Albania - w krainie bunkrów

będzie można zjeść pierwszy posiłek - śniadania podaje się tylko w nastawionych na zagranicznych gości hotelach. Głodny turysta musi się zadowolić fabrycznym croissantem (do kupienia u każdej babci na ulicznym stoisku), tradycyjną przekąską byrek (rodzaj smażonego placka z mięsem, serem lub szpinakiem

Test w kratkę

pakowego, a na końcu elementy cytrusowe i kandyzowanych owoców z kakao w tle. W ustach drażni alkoholem, czym skupia niemal całą uwagę. PORADA: Raczej do drinków i ciast. Jeśli pijemy z wodą, odczekać chwilę. Nie zajmowaliśmy się oceną barwy degustowanych wódek - do whisky mieszanych można

Telewizor na miarę

telewizor najnowszej generacji: duży, Full HD i dekodujący MPEG-4.     Ready for Full HD? Czym różni się stan gotowości od gotowości? HD Ready jest smażeniem steków na kaloryferze - w ten sposób nie osiągniemy pełni smaku. Ta norma definiuje minimalne kryteria, jakie

Kuchnia Australijska - Niedźwiedź w krainie kangurów

Aussie. Z grilla, smażone, pieczone. W każdej postaci. Australia jest zamieszkana głównie na wybrzeżach, więc dostęp do świeżych ryb i owoców morza jest zawsze i wszędzie. Tego im okropnie zazdroszczę. Jak u nas jest z rybami, szczególnie z dala od Bałtyku, wiesz sam.   - Opowiedz o rybach

Malvina Pe: zlot czarownic

cała w fiołkach i skowronkach jajeczniczkę smaży i ogóreczki ze słoja wyciąga. No i on ją tym swoim zrzędzeniem tak skutecznie do seksu zniechęca, że ona to już sobie sama woli dobrze zrobić, mając przed oczyma obraz Ryana Goslinga. Martyna na to wszystko pobladła i do końca wieczoru nie odezwała się

Pod lupą - o wódkach marketingowych i innych...

podobnie. Ja i tak wolę smażyć na innym tłuszczu. Natomiast na surowo wielkopolski sprawdzi się z pewnością. Czy przebije lidera rynku? To już zależy od marketingu, bo jeśli chodzi o samą jakość produktu, nic nie stoi na przeszkodzie.   Wielkopolski olej rzepakowy 1 l - 5,49 zł

Smażony ryż z oliwkami

dużej ilości wody. Odcedź i zahartuj zimną wodą, aby się nie sklejał. Odstaw na bok. Posiekaj oliwki, cebulę i czosnek. Następnie pokrój w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię. Na małym ogniu smaż na oliwie z oliwek czosnek i paprykę, dodaj marchewkę i cukinię. Całość smaż przez kilka minut, po czym

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

rozgrzewamy olej, tym razem 5-6 łyżek. Wrzucamy wyciśnięty lub posiekany czosnek i po 10 sekundach dodajemy marchewkę i paprykę. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy pora, a po kolejnych 2-3 minutach - grzyby mun. Po około 3 minutach dodajemy 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego, mieszamy i dodajemy kiełki oraz

Soczewica z makaronem

1 szklanka soczewicy zielonej, 1 szklanka makaronu gnocchi, 1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej, 1 cebula, sos sojowy, 1 kostka rosołowa, oliwa do smażenia, pieprz, sól Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, po czym zalewamy 1.5 szklanki wody i gotujemy,w połowie gotowania dodajemy kostkę rosołową

czekoladowe kieszonki

jajku, a następnie w mleku, po czym połóż go na patelni z roztopionym masłem. Smaż, aż nabierze złocisto-miodowego koloru. Podawaj najlepiej z mlekiem lub kawą. Smacznego! chałka;czekolada;mleko;masło;

Rumiane ciastka oponki

starannie utrzeć z jajami. Napełniać szprycę cukierniczą ciastem, po czym wyciskać oponki na gorący tłuszcz i smażyć około 2 min. Osączone ciastka posypać cukrem pudrem. mąka;mleko;masło;cukier puder;olej;smalec;