na co najlepiej bierze dorsz

ZLLL

Po wielką rybę - wędkowanie na Bałtyku

Po wielką rybę - wędkowanie na Bałtyku

Większy od mojego psa dorsz ląduje w skrzyni. Przed sekundą własnoręcznie wytargałem go z dna Bałtyku, a za chwilę go zjem. Na surowo!

Andrzej Saramonowicz: Czułość

Andrzej Saramonowicz dla magazynu "Logo" - felieton z cyklu tekstosteron.

Na tropie islandzkiego szczęścia

Smak zupy z homarów, zamarzające na twarzy krople wody ze złotego wodospadu, reykjawickie noce - to klucze do zagadki islandzkiego samozadowolenia, którego nie zmieni pewnie nawet obecny kryzys.

Pulpety z dorsza

300 g fileta z dorsza ze skórą,250 g ziemniaków mniej więcej tej samej wielkości (najlepiej odmiany mącznej),1-2 jajka,1 średnia cebula,2 ząbki czosnku,1/3 pęczka natki pietruszki,1,papryczka chili,gałka muszkatołowa,sól,olej lub oliwa do smażenia,miks sałat (opcjonalnie) Rybę przełóż do garnka

Dorsz z koperkiem w miodowo-musztardowej marynacie

pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i odstaw na 30 minut do lodówki. Wymieszaj olej z musztardą i miodem, posiekaj drobno koperek. Płaty dorsza posmaruj marynatą miodowo-musztardową, posyp koperkiem, złóż po dwa i umieść w specjalnych foremkach do pieczenia ryb na grillu. Piecz po 15-20 minut z każdej

Dorsz z koperkiem w miodowo-musztardowej marynacie

czosnkiem z solą, obficie posyp pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i odstaw na 30 minut do lodówki. Wymieszaj olej z musztardą i miodem, posiekaj drobno koperek. Płaty dorsza posmaruj marynatą miodowo-musztardową, posyp koperkiem, złóż po dwa i umieść w specjalnych foremkach do pieczenia ryb na grillu

Dorsz z ananasem w sosie kokosowym

. Zalać mleczkiem kokosowym. Dusić razem, aż sos się połączy, uzupełnić przyprawy. Podawać posypane kolendrą, najlepiej z białym ryżem. dorsz;ryba;ananas;kolendra;limonka;olej;przyprawa;cebula;czosnek;imbir;kurkuma;pieprz;

Dorsz duszony na parze z warzywami

* 2 filety z dorsza, * oliwa z oliwek, * 2 czerwone cebule - posiekane w piórka, * papryka czerwona - posiekana w paseczki, * 2 pomidory - pokrojone w kostkę, * pół jabłka- pokrojone w kostkę, * 1 łyżka octu balsamicznego, * sok z cytryny, * około 10 pieczarek