metody na karpia

Rozmawiał Piotr Hykawy-Zabłocki

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

Do technikum gastronomicznego trafił, bo?namówili go rodzice. Pamięta, jak obierał cały dzień cebulę i dumę z pierwszego dania, które zrobił. Teraz, już jako prawdziwy mistrz, układa z tradycyjnych produktów nową polską?kuchnię.

Swego nie znacie

Jakoś się chyba zagubiliśmy w tej nowoczesności. Kupujemy egipskie ziemniaki, peruwiańskie szparagi, argentyńskie jabłka. Smakują nam truskawki w styczniu, domagamy się kurek w październiku. Zapomnieliśmy o porach roku? O naszych świeżych, pachnących owocach, warzywach, serach? Toż to absurd - mówi Agnieszka Kręglicka w rozmowie o tym, co i kiedy warto mieć na talerzu.

Prof. Lewicki: Donald Trump jest fascynującą postacią

- Trump zaczął znikąd, jako postać wyśmiewana, aż tu nagle okazuje się, że ma realną szansę na prezydenturę. Muszę powiedzieć, że z dużym podziwem patrzę, jak bardzo on jest skuteczny - przyznaje amerykanista prof. Zbigniew Lewicki

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

cukier. Chińczyk z północy mówi o południowym: "W Kantonie jada się wszystko, co ma nogi, z wyjątkiem stołu, wszystko, co lata, poza samolotami, i wszystko, co pływa, oprócz okrętów".     Żywiec robi różnicę   Grudniowy los polskiego karpia w Chinach podzielają wszystkie ryby