matuszewski testował picie jak zrobić
Testowane Matuszewskim: przegryzki i popitki
Dziś testuję same słodkości. W płynie oraz w formie stałej.
Kapsułkowe ekspresy do kawy
Wrzucasz kapsułkę, naciskasz guzik i po chwili kawa gotowa. Espresso, latte czy cappuccino powstają w mgnieniu oka. Zamiast tracić czas na?mielenie ziaren, możesz go poświęcić na delektowanie się kawą.
Alkohol: tak się piło w PRL!
pani i pana. I starczy. Bo co tu dużo gadać: piło się u nas dużo, często, a w Peerelu byle co i byle jak. Że dużo i często, to nic dziwnego. A niby co było robić? Poza tym alkohol był na wyciągnięcie ręki: w filmie "Nie ma róży bez ognia" mowa jest o pierwszych dwóch sklepach na nowym
Polska kuchnia regionalna
Ameryki. Warszawa słynęła z flaków, ale dzisiaj o dobre flaki w stolicy równie trudno, jak o publiczną toaletę. W Poznaniu idź do restauracji na kaczkę z modrą kapustą i pyzami. Żeby była jasność: w Poznaniu pyzy to drożdżowe bułeczki. No i pyry z gzikiem. Niby możesz to zrobić sam w domu, a
Testowane Matuszewskim: nowości smaczne i ohydne
, Michal Mutor Prawie jak w USA Pamiętam, jaką frajdę sprawiało mi podczas pierwszego pobytu w Stanach kupowanie soku pomarańczowego, pakowanego w wielkie, przezroczyste, plastikowe butle. Kupowanie i picie, bo soki stały w lodówkach, jak Pan Bóg przykazał, i były rozkosznie zimne. I właśnie
Matuszewski testuje przysmaki z marketów
. Sante, ciasteczka owsiane, różne rodzaje, 138 g - 4,49 zł Jarosław Matuszewski Uwielbiam ayran, czyli napój z jogurtu, wody i soli. Piłem w Turcji, piłem w knajpkach w Warszawie, piłem niejeden butelkowany. Wszystkie są super - no bo jak ktoś lubi jogurt (jak ja) i rzeczy słone (jak
Testowane Matuszewskim: wiosenne ciekawostki
do picia), 65,90 zł Dobra pita nie jest zła, jak wiadomo. Bywalcy krajów arabskich wiedzą, że pita, choć to bułka codzienna, potrafi być kulinarnym arcydziełem, Wystarczy, że do środka ktoś włoży udanie skomponowane dodatki: mięso, warzywa i przede wszystkim sosy. Pita może być bułką do nadziewania
Matuszewski znów testuje!
... prawdziwe. Po prostu płatki ziemniaków usmażone w oleju, posypane papryką i solą. Dobre, bo zwykłe. Lorenz, Just chips, paprykowe, z cebulką, 110 g, 5,99 zł Jak jest ci zimno i nie możesz pozwolić sobie na męską rozgrzewkę, zrób sobie po cichu kubek barszczu Winiar. Jest instant, więc przygotowanie
Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!
, rzodkiewki i botwina lub sok z buraków. Sól, do lodówki, pić, jeść, obiadować (z młodymi ziemniakami), eksperymentować, czyli zrobić chłodnik bałkański (bez botwiny i rzodkiewki, za to koniecznie z czosnkiem), kombinować z przyprawami i dodatkami (sok pomidorowy, świeże zioła, oliwa). Chłodnik to zabawa
Testowane Matuszewskim: kawa i herbata
, mełło na miejscu, niosło do pracy. Wsypywało się do szklanki, zalewało wrzątkiem i piło. Się piło. Jacobs, kawa Millicano, 95 g - 19,99 zł Lepsza niż kiedykolwiek? Czy można się oprzeć takiej obietnicy, zwłaszcza jak składa ją najpopularniejsza herbata? Liptona pijam często, jak zapewne
Testowane Matuszewskim: piwa i przekąski
- 2,65 zł Piwo z ryżu fot. Jarosław Matuszewski / materiały prasowe Jeszcze jedna udana premiera. Może wielcy producenci uznali, że masowych piw już dosyć, a teraz trzeba zrobić coś innego. I tak powstało Książęce
Testowane Matuszewskim: batony Milka i polska wódka
to, że wódkę należy pić jak najzimniejszą, z zamrażarki najgorsza wódka wyda się znośna. A dobra wódka daje się poznać bez minusowych temperatur. A piszę to dlatego, że Wyborowa zrobiła coś naprawdę ważnego. I nie chodzi o jakiś koktajl o młodzieżowej mocy 18%, tylko o
Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć
dotychczas wydawało, niczego innego poza piersią pieczoną/duszoną/smażoną zrobić nie można. A Morliny udowadniają, że można kiełbasę. W dodatku prawie całkowicie z mięsa, bo napis na opakowaniu dumnie informuje, że 93 proc. kiełbasy stanowi mięso. Pamiętam, jak przed wielu laty moja babcia robiła kiełbasę
Matuszewski testuje 12 smakołyków z marketów
całość. Międzychód? Jak najbardziej. Szubryt? Nigdy więcej. Międzychód, klopsiki w sosie pomidorowym, 520 g - 6,59 zł Szubryt, zraziki drobiowe w sosie pieczarkowym, 470 g - 5,49 zł Fot. Michał Mutor Bez kawy mógłbym chyba funkcjonować, bez herbaty - chyba nie? I ponieważ piję jej
Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą
dopracuje, jak należy. Degustino, Kiełbaski Białe, Śląskie, Podwawelskie, 120 g - 2,99 zł Trochę już nie nadążam, kto, komu i co zrobił złego w kwestii prawa do marki Tiger. Tak jak nie mogę zrozumieć, dlaczego głównie bokserzy mają firmować napoje energetyczne (Adamek, Tyson, Michalczewski, nawet Saleta
Testowane Matuszewskim: o herbacie doskonałej
. Mlesna, Cranberry Tea - herbata cejlońska FOP z dodatkiem żurawin Lubimy herbatę. Z cukrem, miodem albo gorzką, z cytryną, rzadziej z mlekiem, chętniej z prądem. Ekspresową, z fusami, a nawet z konferencyjnego termosu. W szklance, kubku, filiżance. Przed jedzeniem i po. To nie tylko jest tak, jak
Wielki test słodko-gorzkich wódek
Z tym segmentem to sprawa nie jest łatwa. Polskie wódki gorzkie to nie klasyczne bittersy, takie jak w świecie Campari albo Fernet Branca. Analitycy rynku wrzucają je do jednego worka z wódkami smakowymi (poszukaj na Logo24.pl artykułu "Testujemy kolorowe wódki"
Herbata - Czary z fusów
cejlońska FOP z dodatkiem żurawin, 100 g/13 zł Jak parzyć herbatę 1. Aby liście oddały wodzie swój smak, muszą mieć miejsce, żeby się rozwinąć. Trudno im to zrobić w ekspresowej torebce, na pewno łatwiej w piramidce. Trudno uzyskać pełny smak herbaty
Spis treści - marzec 2011
; testowane Matuszewskim 126 nowości rynkowe  
matuszewski testował picie jak zrobić
Pljeskavica
pokrojoną papryczką chili i przyprawiamy. Wyrabiamy dokładnie, aż masa będzie jednolita. Formujemy z niej cienkie, okrągłe kotlety wielkości dłoni. Smażymy (najlepiej bez dodatku tłuszczu) na patelni grillowej aż zbrązowieją. Podgrzewamy pity by zrobiły się elastyczne. Ścinamy czubki, otwieramy i wnętrze
Żeberka jagnięce z grilla
Marynata:, 5 łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, 2 duże obrane ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, 1 kg żeberek jagnięcych, oliwa do smarowania Zrób marynatę: w misce wymieszaj 5 łyżek oliwy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko
Falafel z ciecierzycą
pieczenia. Jeśli masa nie jest dość klejąca, dodaj mąkę. Zrób próbę - usmaż jeden placuszek, ewentualnie uzupełnij przyprawy. Przygotuj w dłoniach niewielkie balaski, smaż partiami w gorącym oleju, aż będą złote. Osuszaj na papierze. Przechowuj w ciepłym piekarniku, podawaj gorące z pitą, zieleniną i sosem
Falafel Agnieszki Kręglickiej
masa nie jest dość klejąca, dodaj mąkę. Zrób próbę - usmaż jeden placuszek, ewentualnie uzupełnij przyprawy. Przygotuj w dłoniach niewielkie balaski, smaż partiami w gorącym oleju, aż będą złote. Osuszaj na papierze. Przechowuj w ciepłym piekarniku, podawaj gorące z pitą, zieleniną i sosem thina
Dyniowy tażine
wspaniałym, aromatycznym dodatkiem, z którym trzeba jednak uważać, tak jak z kuminem, bo może zdominować całe danie. Zrobienie takiej cytryny jest bardzo proste, a efekt n dynia;papryka;por;cebula;czosnek;dymka;miód;limonka;rodzynki;płatki migdałowe;cynamon;goździki;pieprz;pieprz;jogurt naturalny;pieprz