matka drożdżowa do wina

Justyna Bielinowicz

Słodkie wina: eiswein, tokaj, sauternes

Słodkie wina: eiswein, tokaj, sauternes

Powstają głównie z owoców "zepsutych" - porażonych grzybem, przesuszonych palącym słońcem albo ściętych przymrozkiem. I właśnie dlatego mają tak intensywny, wręcz gęsty, słodki smak i aromat.

Mój pierwszy raz: jak zostać znawcą win

Wyobrażaliśmy sobie, że po kursie będziemy odróżniać dobre roczniki od złych, bez wahania sięgać po trunki z najlepszych apelacji, biegle czytać winne etykiety, wreszcie z łatwością odnajdywać w winie nuty cynamonu, papy czy karmelizowanej gruszki.

Naleśniki drożdżowe z bananami

210 g mąki z pszenicy durum,70 g zwykłej mąki pszennej (np. typ 450),opakowanie suchych drożdży,150 ml mleka,2 jajka,sklarowane masło lub olej do smażenia,Banany:,4 banany,4 łyżki masła,5 łyżek miodu,150 ml białego wina,1 łyżka soku z cytryny,szczypta cynamonu Łączymy oba rodzaje mąki i drożdże

Zupa truskawkowa z białym winem

1 kg truskawek, 5 łyżek cukru, 100 ml białego wina, 2 nektarynki, kilka malin, list Truskawki zmiksować z winem i cukrem. Dodać pokrojone drobno nektarynki i maliny. Schłodzić, posypać miętą. Podawać z grzankami z ciasta drożdżowego, z bitą śmietaną i wanilią. truskawki;cukier;maliny;

Drożdżowe kluski parowane polane sosem jagodowym

. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką. Przygotować

Zupa owocowa z truskawek, malin i nektarynek

1 kg truskawek, 5 łyżek cukru, 100 ml białego wina, 2 nektarynki, kilka malin, listki mięty Truskawki zmiksować z winem i cukrem. Dodać pokrojone drobno nektarynki i maliny. Schłodzić, posypać miętą. Podawać z grzankami z ciasta drożdżowego, z bitą śmietaną i wanilią. truskawki;cukier;maliny;mięta;

Risotto z podgrzybkami

400 g ryżu arborio,garść suszonych grzybów,1-2 cebule,kilka łyżek oliwy,500-600 ml wody lub wywaru warzywnego,100 ml wytrawnego białego wina,1/2 szklanki drożdży odżywczych (płatki drożdżowe),2-3 łyżki oleju kokosowego,natka pietruszki,sól,pieprz,tymianek do smaku W rondelku zagotujemy wodę