marynowanie polędwicy wołowej

KRM

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

Polski sport narodowy za 3...2...1! Przed nami majówka, czyli oficjalny początek sezonu grillowego, co poznać można również po tym, że zajączki na sklepowych półkach zostały zastąpione przez węgiel, podpałkę i różne polecające się na ruszt "pyszności". Nie możecie się już doczekać? To świetnie, ale gotowce zostawcie innym, bo kiedy raz spróbujecie naszych "męskich" przepisów, to nie będziecie chcieli szykować nic innego!

Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski

Jeśli ma być zjedzona przed lub między posiłkami, powinna być przede wszystkim smaczna i atrakcyjna. Co innego z zakąską podawaną do wódeczki - ta musi być dodatkowo obfita i tłusta. Poprosiliśmy Roberta sowę o pomysły na takie właśnie karnawałowe przekąski.

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)

Samo mięcho

Samo mięcho

od biedy wykroić i z polskiej krowy, ale raczej z udźca albo np. z ligawy. Niestety, nie ma zębów, które dałyby radę takiemu stekowi. Podsumowując: w Polsce można zrobić stek wyłącznie z polędwicy wołowej, którą akurat mamy bardzo smaczną - chwalą ją nawet Amerykanie

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej

45 dag polędwicy wołowej (najlepiej ze środkowej części),4- 6 łyżek oliwy,łyżka octu balsamicznego,5 dag parmezanu,pieprz,Marynata:,5 łyżek oliwy z oliwek,sok wyciśnięty z jednej cytryny,50 ml czystej wódki,3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,szczypta ostrej papryki,po łyżce posiekanych

Marynowana polędwica wołowa z sałatką z grepfrutów

1 kg polędwicy wołowej, 6 grejpfrutów, 1 łyżeczka świeżego imbiru, 1 łyżeczka bazylii tajskiej, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1 limonka, 4 mandarynki, 1 łyżka sosu rybnego, 1/2 łyżeczki musztardy Musztardę zmiksuj z sokiem z mandarynki i dopraw skórką startą z jednej z nich. Dodaj pół

Tatar z polędwicy wołowej

500 g polędwicy wołowej, 100 g korniszonów, 100 g cebuli, 100 g marynowanych prawdziwków, 100 g sardynki w oleju, musztarda do smaku, 2 surowe żółtka, sól, pieprz, oliwa Polędwicę drobno posiekaj (możesz też ją skrobać), dodaj oliwę, musztardę, żółtka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj

Tatar z polędwicy wołowej

1/2 kg polędwicy wołowej lub innego mięsa bez kości,3 ogórki kiszone najlepsze są domowej roboty,2 cebulki,kilka kaparów,pieprz czarny,sól morska,przyprawa maggi,5 małych jajek,oliwa z oliwek Polędwice myjemy i mielimy w maszynce można też posiekać ja polecam mielenie. Ogórki kiszone i cebulkę

Polędwica wołowa faszerowana kurkami

60 dag polędwicy wołowej, 25 dag kurek, 3 łyżeczki zielonego pieprzu, 3 łyżki masła, 1/2 łyżki margaryny, 1/3 opak. śmietany 12-proc. Polędwicę, która powinna być równej szerokości, posypujemy z obu stron zielonym pieprzem (przyciskamy go do mięsa), przekrawamy wzdłuż na pół, ale tak, by z jednej