marynata do steka wołowego

Igor Nazaruk

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Najpierw zaplanuj, ile osób będzie piknikować oraz co będą jadły i piły. Zrób listę zakupów i większość smakołyków przygotuj wcześniej w domu. Pamiętaj, by dobrze się bawić!

Szaszłyki wołowe - Anticuchos (Peru)

150 g mięsa wołowego,1 żółta papryka,4 łyżki pomidorowego sosu z chili TaoTao,2 łyżki czerwonego octu winnego,2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki mielonego kuminu,1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,sól i pieprz do smaku Mięso i paprykę kroimy w 1 i 1/2 cm kostkę

Tatar z polędwicy wołowej

przepis dla 1 osoby, 120 g polędwicy wołowej, 5 g jagód jałowca, 5 g świeżego tymianku, 80 ml wiśniówki, 150 ml bulionu warzywnego, sok z 1 cytryny, 5 g żelatyny, 1 ostra papryczka, 1 jajko przepiórcze, sól, pieprz Przygotuj mięso 3-4 dni wcześniej: jagody jałowca i tymianek utrzyj w

Carpaccio z marynowanej polędwicy wołowej

45 dag polędwicy wołowej (najlepiej ze środkowej części),4- 6 łyżek oliwy,łyżka octu balsamicznego,5 dag parmezanu,pieprz,Marynata:,5 łyżek oliwy z oliwek,sok wyciśnięty z jednej cytryny,50 ml czystej wódki,3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,szczypta ostrej papryki,po łyżce posiekanych

Polędwica wołowa z sosem piwno-miodowym

8 medalionów z polędwicy wołowej każdy o wadze ok. 100 g, marynata:, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka musztardy gruboziarnistej, 2 rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego cząbru, kilka jagód jałowca, sól, grubo mielony czarny pieprz, purée:, 400 g ugotowanych i przetartych ziemniaków

Marynowana polędwica wołowa z sałatką z grepfrutów

łyżeczki bazylii i imbiru. Dopraw oliwą i sokiem z połowy limonki i sosem rybnym. Polędwicę wołową oczyść i zawiń ściśle w folię. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokrój w cienkie plastry szerokości ok. 1,5 cm. Każdy plaster delikatnie uformuj i polej przygotowaną marynatą. Następnie grilluj