mama tata patelnia i ja

ZLLL

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

O bigosie, perełce naszej kuchni. Dziś pięć mistrzowskich przepisów.

Vierdaagse,czyli 4x50 bez zakąski

Uczestniczyliśmy w największej na świecie imprezie marszowej. W czasie czterech dni każdy z nas zrobił ponad 250 tys. kroków, zrzucił 3,5 kg i stracił trzy paznokcie. Ale bardzo nam się podobało. Za rok startujemy w Dodentocht - organizowanym w Belgii nocnym marszu na 100 km.

Leczo z cukinii (wg mojej Mamy)

kiełbasę na półtalarki i podsmażamy na patelni alenie rumienimy. Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli.Obranauprzednio cukinię kroimy na talarki lub drobniej jesli jest duża ( generalnie wg uznania byle nie grubo).Pocietą

Blinki czyli placki naleśnikowe z kiełbaską i cebulką

naleśnikowe zwijamy w dość ciasny rulon (tak, żeby została dziurka w środku), rozrywamy na pół i maczamy w farszu kiełbaskowo-cebulowym. Kiełbaska ma się "wcisnąć" w otworek zrolowanego naleśnika i... do buzi! Jest to ukochana potrawa z dzieciństwa mego taty, następnie mojego (przepis ten "sprzedała" mamie

Cebulki karmelizowane

przywarły i nie przypaliły się. Jeżeli mamy z tym kłopot, dodajemy 2 łyżki wody, patelnię przykrywamy i "doduszamy" cebulki. Obsmażone cebulki posypujemy 1 płaską łyżką cukru i karmelizujemy przez 5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Tak przyrządzone cebulki świetnie pasują do wszystkich filetów

Omlet Ioneli z fetą

6 jaj, 1 łyżeczka masła, 100 g sera typu feta Jajka rozbijamy widelcem. Nie solimy! Na rozgrzanym na patelni maśle układamy równomiernie pokrojoną w plastry fetę. Są różne rodzaje tego sera - jeśli mamy wybór, to lepiej wybrać twardszy gatunek. Fetę smażymy, aż nabierze lekko złotego koloru. Wtedy

Dewolaje z szpinakiem i pieczarkami

7 filetów z kurczaka, 20 dkg żółtego sera pokrojonego w plastry, 1 kg pieczarek, 3 cebule, 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, sól, pieprz, mąka krupczatka, bułka tata, 3 jajka Filety przekroić na pół, rozbić tłuczkiem (ja nakładam woreczek na fileta i