majonez kielecki 500 ml cena

Jarosław Matuszewski

Testowane Matuszewskim: majonezy

Testowane Matuszewskim: majonezy

Pytanie: "który majonez jest najlepszy", potrafi skłócić niejedno towarzystwo. A przecież majonez to wydawałoby się banał: oliwa, żółtko, ocet, przyprawy. Nic więcej, skąd więc te różnice i emocje? Chyba z tych przypraw właśnie.

Kanapki z krewetkami i majonezem estragonowym

sos: 1/2 szklanki (125 ml) majonezu, 2 łyżki kaparów, 1 mała szalotka, 1 łyżka posiekanego estragonu (lub 1 łyżeczka suszonego), 1 łodyga selera naciowego, 6 bułeczek, 500 g krewetek black tiger, bez ogonków, 1 łyżka masła, 2 pomidory malinowe, 1 dojrzałe awokado, 6 listków sałaty (masłowej lub

Śledzie w grzybach

śledzie solone 500 g (tacka),2 cebule, 300 g świeżych lub mrożonych podgrzybków,2 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu (kieleckiego),2-3 łyżki oliwy,2 łyżki wody Cebulę pokroić w piórka, zblanszować na oliwie, grzyby pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli, lekko posolić i popieprzyć, dusić z 2

Grillowane pierogi z serkiem i rukolą

500 g mąki,60 g serka kremowego,50 g rukoli,1 mała cebulka,170 g sera w plastrze,1 łyżka masła,50 g majonezu,3 ugotowane ziemniaki,1/2 łyżeczki soli,250 ml ciepłej wody,3 łyżki oleju,1 jajko,2 ząbki czosnku,szczypta soli,szczypta pieprzu Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Rukolę

Owoce morza w melonie

1/2 melona, 500 g małży, 500 g krewetek, 50 g sera Manouri, szczypiorek, oliwa z oliwek pomace, 125 ml białego wina, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, Dressing: 200 g majonezu, 50 g ketchupu, mielona papryka, posiekany szczypiorek Na niewielkiej ilości oliwy obsmaż krewetki i małże

Vitello tonnato

Składniki na 4 osoby:, 500-600 gr cielęciny (można zastąpić cielęcinę schabem), wywar: 3 litry wody, 2 marchewki , 1 cebula, gałązka selera naciowego, 2 goździki, 2 liście laurowe, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz w ziarenkach, Sos:, 150 gr odsączonego tuńczyka w puszcze w zalewie własnej