maingear dodatki czy warto

Pieczona papryka z oliwkami

, solą i pieprzem. Do papryki wsypujemy oliwki i polewamy je dressingiem. Przed podaniem schładzamy 2 godziny w lodówce. Rada: Oliwki z pestkami mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak. Podając potrawę z ich dodatkiem, warto jednak uprzedzić wszystkich biesiadników. papryka;papryka;papryka;oliwki

Pianka śmietankowo-parmezanowa

. Powstałą pianką przykrywany gorącą zupę. Jeśli podajemy krem pomidorowy, wierzch możemy skropić odrobiną sosu pesto rozcieńczonego oliwą i delikatnie zamieszać wykałaczką. Dla lepszego efektu można podać zupę w filiżankach do kawy. Warto eksperymentować z różnymi smakami pianki, zamiast sera używając

Beszamel idealny

muszkatołową, która nada mu charakterystyczny smak. Pełnię aromatu zapewni gałka świeżo otarta. Jeśli chcemy, aby sos był idealnie gładki, warto go jeszcze przetrzeć przez gęste sito. Aby na stygnącym beszamelu nie zrobił się kożuch, smarujemy go kawałkiem masła lub przykrywamy folią spożywczą. Rady: Beszamel

Bliny ze śledziem

placuszki, które są podawane najczęściej z Polsce wschodniej. Ja znam je z Tykocina, Białowieży, Hajnówki...Możemy je podawać w różnymi dodatkami - nam zasmakowały z korzennie doprawionym śledziem - może to dziwne połączenie, ale spróbujcie bo warto! Sposób przygotowania: Śledzie trzeba dobrze

Pleśniak

mieszamy razem z kakao. Pierwszą częścią ciasta wykładamy tortownicę (dosyć cienko 5-7 mm, można obkleić boki tortownicy). Ciasto w tortownicy smarujemy dżemem. Wyjmujemy z lodówki schłodzoną część ciasta (tą z dodatkiem kakao!), a następnie ścieramy ją na tarce o dużych "oczkach" na dżem w tortownicy