maślak w górach

Magdalena Żołyńska

10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!

10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!

Tym razem zabieramy was w kulinarną podróż po Polsce. Do dyspozycji smakoszy oddajemy 10 regionalnych potraw. Każda z nich ma swój charakter - typowy dla regionu z jakiego pochodzi i kuchennych tradycji. Każda z nich jest warta spróbowania, a ponieważ z powodu pandemii, wizyty w restauracjach są bardzo utrudnione, proponujemy samodzielne eksperymenty. Wybraliśmy przepisy na smaczne i efektowne potrawy, ale też niezbyt wymagające. Przygotowując je we własnej kuchni, z pewnością zaimponujecie swoim domownikom.

Jak przyrządzić grzyby? Oto trzy super pomysły

Latte kurkowe czy burger z boczniakiem - brzmi apetycznie, prawda? Oto nietypowe i bardzo proste przepisy, które dla "Logo" przygotował Dominik Moskalenko, szef kuchni w restauracji TASTE Wilanów.

Kryzys męskości. Panowie, co się z nami dzieje?!

Kiedyś męski świat był prosty. A teraz? Mężczyzna ma być czułym przyjacielem, partnerem i jednocześnie samcem z "50 twarzy greya". Zaczynamy się zastanawiać, jaki właściwie powinien być mężczyzna. Wymyślmy to, zanim za nas zrobią to kobiety...

Klasztorna dieta

Klasztorna dieta

, kozi ser, chleb własnego wypieku. Przeważnie zakonnicy produkują jedzenie na własne potrzeby, ale co szkodzi zapytać? Na przykład podczas wycieczki po Górach Świętokrzyskich. W klasztorze ojców oblatów na Świętym Krzyżu** jest taka urocza kawiarenka "Stara Apteka"

Rolada z indyka z grzybami

1-1.5 kg piersi indyczej,350-450 g maślaków lub prawdziwków,duża cebula,jajko,125 ml kremówki,łyżka mąki,1/2 łyżeczki suszonego tymianku,pieprz,sól,1/2 łyżki bułki tartej,3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat. Nacieramy go

Marynowane maślaczki

się połączą. Dobrze jest spróbować i dostosować moc marynaty do swojego smaku. Uwaga - nie wkładać nosa do garnka - zapach jest bardzo intensywny, kichanie gwarantowane : ). Do gotującej się na wolnym ogniu marynaty dodajemy uprzednio obgotowane w wodzie z solą maślaki i przez kilka minut gotujemy