mały szyszak ferie w górach

Tiramisu dla małych łakomczuchów

połączyć z ubitą śmietaną. W naczynie w którym przygotowujemy deser (my używamy keksówkę) na dno ułożyć biszkopty. Skropić kakao i posmarować połową serka, przykryć biszkoptami, znowu skropić kakao i rozsmarować resztę twarogu. Górę polać przestudzoną polewą kakaową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć

Pizzette (małe pizze)

. Gotowe ciasto odstawiamy w misce pod przykryciem na 50-60 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy walkiem (grubość 3mm) i wycinamy pizzette szklanką. Wykrojone ciasto kładziemy na blachę wyłożoną kartą do pieczenia. - na powycinane pizzete nakładamy sosik z pomidorów + basilia + sól a na górę nakładamy ser

Ciasto do góry nogami z truskawkami w karmelu

(ok 25 cm srednicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Delikatnie mieszać. Kiedy cukier stopi się całkowicie dodać wino ( będzie mocno bulgotać) cały czas mieszając. Karmel wylać do przygotowanej formy i ułożyć

Restauracja U Jacka

Restauracja U Jacka położona w sercu polskich gór zaprasza na prawdziwą góralską kuchnię. małopolskie Zakopane Małe Żywczańskie 20 34-500

Pikantne gruszki w karmelowych koszulkach

zostawiamy) skrapiamy sokiem z cytryny, zanurzamy w syropie i na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy, aż nieco zmiękną i zrobią się przezroczyste. Pozostawiamy w syropie do przestygnięcia. Następnie ustawiamy na półmisku ogonkami do góry. Cukier w kostkach podgrzewamy na patelni, a gdy zbrązowieje