małe skrzyczne ferie czy warto

Truskawki balsamico

pokrój i oprósz cukrem. Na dno głębokich talerzy wlej sos pomarańczowy i włóż truskawki. Polej je cienką strużką octu, posyp pokruszonym pieprzem. Uwaga: zwykły ocet balsamiczny warto odparować na małym ogniu i trochę dosłodzić. pomarańcze;truskawki;cukier;ocet balsamiczny;pieprz;

Leczo sojowe

kostka/krajanka sojowa (ok. pół opakowania), 1-2 marchewki, cukinia (warto użyć dwóch małych: żółtej i zielonej), po jednej dużej garści żółtej i zielonej fasolki szparagowej, pomidory (warto użyć różnokolorowych), sól, pieprz, słodka papryka, zioła, koperek, olej bez mocnego smaku i

Trufle czekoladowe

230 g ciemnej czekolady, 180 ml śmietany kremówki, 30 g masła, 2 łyżki brandy (może być też koniak; rum lub Grand Marnier), Do oprószenia: kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie Czekoladę połam i umieść w misce. Śmietanę z masłem podgrzej na małym ogniu, aż się zagotują

Eskalopki z kurczaka duszone w pomidorach z oliwkami

500 g piersi kurczaka,ząbek czosnku,2 łyżki oliwy,mały kieliszek białego wina,sól,cebula,puszka pomidorów w zalewie lub 3 dojrzałe pomidory bez skórki i pestek,pieprz,szczypta cukru,łyżeczka oregano,10 oliwek Mięso kroimy na cienkie plastry. Ząbek czosnku smażymy na oliwie, wyjmujemy. Wkładamy

Domowy rosół z Krajanką

1 kura rosołowa (ok. 1.5 kg), 0.5 kg wołowiny rosołowej, 4 l wody, 300 g marchwi, 200 g pietruszki,150 g selera, 1 mały por, 1 cebula, 1 mały pęczek koperku, sól, sos sojowy jasny do smaku, 1 opakowanie Makaronu Międzybrodzkiego Krajanka, 3-4 gałązki natki pietruszki Sprawioną kurę, wołowinę i