mała sowa ferie letnie

Letnia sałatka

4 jajka ugotowane na twardo,2 ugotowane młode ziemniaki,3 ogórki małosolne,5-6 rzodkiewek,1 mała cebulka,1-2 łyżki posiekanego szczypiorku,2 łyżki majonezu,2 łyżki kwaśnej śmietany (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym),1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie),sól i pieprz do smaku Jajka, ziemniaki

Tawerna Sowa

Tawerna Sowa to mała knajpka oferująca dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej w bardzo przystępnych cenach. mazowieckie Warszawa Górnośląska 24 00-484

Orzeźwiająca letnia sałatka

białego octu balsamicznego,1 łyżka oliwy z oliwek,1 łyżka soku z mango (schłodzonego w lodówce) Połącz listki sałaty, mango, arbuza, miętę, ser feta i cebulę w misce. Wymieszaj trzepaczką ocet, oliwę z oliwek i sok z mango razem w małej misce i polej tym sałatkę. Wymieszaj delikatnie, ale tak by wszystko

Letnia zapiekana z ziemniakami i cukinią

8 małych ziemniaków, 1 średnia cukinia, 1 duża cebula, 1 sos pomidorowy (może być też np. koncentrat z wkrojonymi pomidorami), śmietana, oregano, 3 ząbki czosnku, 1 warzywo do wyboru Ziemniaki obgotować ok. 5 min. w osolonej wodzie, cebulkę podsmażyć. Pokroić cukinię w plasterki oraz wybrane

LETNIE LECZO ze słoiczka NA ZIMOWE WIECZORY

drobną kostkę. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystko dusić na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Pod koniec dodać przyprawę do leczo, bazylie, sól i pieprz. W czasie duszenia przygotować 2 litrowe słoiki z nakrętkami. Kiedy leczo będzie gotowe, jeszcze gorące przelać do słoików