mała skała ferie jak zrobić

Franek Przeradzki - Człowiek Przygoda

Narciarz globalnie ocieplony. Jaka przyszłość czeka narciarstwo?

Narciarz globalnie ocieplony. Jaka przyszłość czeka narciarstwo?

Lato stulecia goni lato stulecia. Zima tymczasem wręcz przeciwnie: choć śnieg co roku jest, to niekoniecznie wtedy i tam, gdzie byśmy tego chcieli. Bezśnieżne sylwestry w Alpach, śnieżna susza w czasie ferii - wszystko to się w ostatnich latach zdarzyło i będzie się powtarzać. Świat się zmienia, a wraz z nim narciarstwo. Co zrobić, żeby szusować do ostatniego płatka śniegu?

Kremówka "Zrób to sam"

początku przez chwilę na małych obrotach. Potem wrzucić duże obroty, ale nie na długo, aby się nie zwarzyła. Tuż przed ubijaniem dobrze włożyć śmietanę na 5 min do zamrażalnika. Rada Marty Gessler: W domu to ciastko nazywam 'zrób to sam'. Na środku stołu stawiam blaszkę z upieczonymi prostokątami ciasta

Sól chilli - czyli pomysł na prezent

10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do

Wareniki z ziemniakami

Ciasto: 0.5 kg mąki, 1 białko, sól, woda, Farsz:, 0.5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 żółtko, 1 mała cebula, sól, pieprz Zrobić farsz: zemleć ziemniaki, zetrzeć cebulę na tarce z małymi oczkami, dodać żółtko, sól, pieprz. Z mąki, białka, soli i wody wyrobić ciasto na pierogi. Pierogi

Sos beszamelowy

5 dag masła, 5 dag mąki, pół litra mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól W rondelku zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić, wlewając powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.

Chleb

mąka żytnia 1kg.,1 litr zakwasu, rozczyn , 3 dkg drożdży, sól Rozczyn należy mieć zrobiony wcześniej na 3 dni. Rozczyn zalewamy małą ilością zakwasu. Dodajemy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę żytnią mieszamy z rozczynem, solimy, dolewamy resztę zakwasu, wyrabiamy dość długo. Zostawiamy