luboń wielki ferie letnie

Babka drożdzowa (bez mleka)

3 szklanki mąki tortowej, 8 żółtek, 3/4 szklanki letniej wody, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania drożdzy suchych w proszku, 3/4 szklanki oliwy, można dodać rodzynki Mąkę wymieszać z drożdżami, żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć mąkę z utartymi żółtkami i wodą, dobrze wyrobić, następnie dodawać w

chleb z oliwkami

750g mąki pszennej, 450ml mleka, 130g czarnych oliwek, 130g zielonych oliwek, 25g świeżych drożdży, 60ml oliwy, łyżeczka soli Oliwki kroimy na drobne części, mleko gotujemy, lekko studzimy. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości już ugotowanego (letniego) mleka. Wyrabiamy ciasto ze

Chleb tradycyjny na zakwasie

składniki na zakwas: 1kg mąki, letnia woda, szczypta soli, Składniki na chleb:, 2 kg mąki żytniej (osiemdziesiątki), 2.5 szklanki wody Wykonanie zakwasu: wymieszać mąkę z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli tak aby ciasto było dość luźne. Ciasto należy pozostawić do wyrośnięcia

Mizeria nadbałtycka

plasterki. Pomidory i jajko na twardo kroimy w niewielkie cząstki, a sałatę w paski szerokości palca. Z każdego składnika odkładamy odrobinę do dekoracji, resztę mieszamy. Dodajemy sos sporządzony z podanych wcześniej składników. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sałatka dobrze się schłodziła

Zapiekanka śliwkowa

10 kromek czerstwej bagietki,litr mleka,laska wanilii,6 jajek,200 g cukru,100 g rodzynek,150 g suszonych śliwek,masło do wysmarowania formy Pieczywo moczymy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka gotujemy z wanilią. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę razem z cukrem, dodajemy