logo24 zupa cebulowa

ZLLL

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

Nie zaglądać do kuchni? W Chinach to niewykonalne - i niewskazane, bo jest czym karmić zmysły!

Zupa cebulowa

Przepis zaproponowała Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Absynt w Warszawie, która jako jedyna w Polsce już po raz czwarty została nagrodzona przez przewodnik Michelin prestiżowym wyróżnieniem "Bib Gourmand".

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.

zupa cebulowa

szklankę wina na patelnie i smaż jeszcze chwilę. Dopraw cebulę na patelni i wrzuć do gorącego bulionu. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj grzanki w piekarniku. Zupę wlej do miski i delikatnie ułóż na niej grzanki. Gotowe, smacznego bulion;cebula;masło;pieprz;chleb;ser żółty;

Zupa cebulowa

cebula 1/2 kg, masło, zioła wg gustu, ser żółty, mleko lub śmietana, bulion z kostki polecam Krorra (warzywny lub kurzy), sól, pieprz biały lub zielony. 1. 1/2 kg cebuli zeszklić na maśle (może być margaryna lub olej co tam masz)2. W tym czsie zagotować bulion z kostki (warzywny lub z kurczaka) ok 1

Cebulowa zupa

koloru. Dodać mąkę i cebule zalać połową butelki wina i około 2-3 litrami bulionu wołowego. Gotować kilka godzin, na mały ogniu, aż zupa dobrze skoncentruje swój smak. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na grzanki, stostować. Do naczynka wrzucić kilka grzanek, zalać zupą i na wierzch zetrzeć ser

Zupa cebulowa

4 spore cebule (ok. pół kg), łyżka masła, łyżka oleju, 4 szklanki bulionu (z kostki), 100 g serka topionego złoty ementaler Pokrojoną cebulę zeszklij na maśle i oleju, zalej bulionem i gotuj około 10 minut, dodaj serek, pogotuj aż się rozpuści, zmiksuj. Podawaj z grzankami. cebula;masło;olej;bulion;

Zupa cebulowa

rozgrzanego do 170 st. C i piecz, aż będą złociste (możesz też użyć tostera). Ser zetrzyj na tarce. Gotową zupę przelej do 6 żaroodpornych miseczek, na wierzch połóż po kromce bagietki i posyp serami - Gruyere i parmezanem. Wstaw do piekarnika z górną grzałką ustawioną na najwyższą temperaturę i zapiekaj