logo24 curry
Twardy orzech do zgryzienia
Jako przegryzka - zamiast chipsów, do sałatek, sosów, ciast i słodyczy. Na ostro i słodko. Oto krótki przegląd orzechowych smakołyków. Tych popularnych, i tych mniej znanych.
Savoir vivre: jedz jak człowiek
Podstawy są mniej więcej jasne. Nie siorbać, nie chlipać, zabrać łokcie ze stołu. Ale człowiek dobrze wychowany musi przestrzegać wielu innych zasad, nie zawsze tak oczywistych. Poniżej lista najczęstszych gaf, które popełniamy przy stole. Oraz rady, jak postępować zgodnie z zasadami savoir vivre'u.
Świat pierogów
Smaki z dzieciństwa? Ja pamiętam dwa najważniejsze: mleko prosto od krowy i pierogi z soczewicą. Takich, jakie robiła moja babcia, już nikt nie powtórzy. Ale gdyby się komuś udało, niech da znać.
Chiny od kuchni
kulinarnej. I tak na półce szefa kantońskiej kuchni sos ostrygowy stoi razem z indyjskim curry, a ryżowe wino z tajskim mleczkiem kokosowym. Znane chińskie powiedzenie mówi: "Powinno się urodzić w Suzhou (mieszkańcy słynęli z urody), mieszkać w Hangzhou (pięknem miasta
Opowieści z Zanzibaru
nas, byśmy uregulowali rachunek. Gdyby kupować chciał mzungu, czyli biały człowiek, cena byłaby o jedną trzecią wyższa. Banany kupuje się na gałęzie, odcinane maczetami z drzew bananowych. Curry można spróbować także prosto zerwane z drzewa