kwaśnienie wina

Ewa Wieleżyńska

Naturalny, czy syntetyczny? Który korek jest najlepszy

Naturalny, czy syntetyczny? Który korek jest najlepszy

Przez dwa stulecia za najlepsze zamknięcie butelki z winem uznawano korek. Ostatnio zaczyna się to zmieniać. A to, czym zamykamy wino, ma ogromny wpływ na jego zapach i smak

Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej

Polską specjalnością były ryby przygotowywane tak, by nie odróżniały się od mięsa. Robiono z nich kiełbaski czy pasztety. A wszystko doprawiano pieprzem, szafranem i imbirem - opowiada prof. Jarosław Dumanowski.

Alkohole: romans z rumem

Nigdzie indziej rum albo koktajl na rumie nie smakuje tak dobrze jak na Karaibach. Zresztą wyobraź sobie: tropikalna plaża i wy dwoje ze szklaneczkami zimnego mojito albo daiqiuri.A właściwości rumu zachwalał już Lord Byron w "Don Juanie": "Nic nie koi ducha tak jak rum i prawdziwa wiara".

Romans z rumem

Romans z rumem

miesiące, a już po dwóch tygodniach woda pitna w beczkach pod pokładem nie była czysta, świeża ani słodka. Załogi statków ratowały się piwem (dzienna racja wynosiła cztery i pół litra na głowę) i winem, jednak piwo z czasem kwaśniało, a wino było drogie. Trochę z przypadku sięgnięto wtedy po rum. Gdy w