kurczak ekologiczny ja jesc
kurczak ekologiczny ja jesc
Kurczak cacciatore
4 udka kurczaka z hodowli ekologicznej, 4 spore ząbki czosnku, 4 fileciki anchois, garść czarnych oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 3 gałązki tymianku, 8 listków świeżej szałwii, 2 kieliszki czerwonego wina, 1-2 puszki pomidorów pelati bez soli i cukru, mąka do obtoczenia, oliwa do smażenia
Pierś kurczaka z pancettą
4 piersi kurczaka z hodowli ekologicznej, 20 dużych liści świeżej szałwii, 20 cienko pokrojonych plastrów pancetty lub wędzonego boczku, sól, pieprz, oliwa Pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem. Ułożyć pięć plastrów boczku jeden za drugim, tak by nachodziły na siebie. Na środku położyć 4
Kurczak po polsku (przepis tradycyjny)
1 ekologiczny kurczak o wadze około 1 kg,sól i pieprz,1 mała chałka lub 1/2 dużej,mleko,1 wątróbka kurza,10 dag masła,1 jajko,2 pęczki natki pietruszki,cukier puder do smaku Nacieramy ptaka solą i pieprzem i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Teraz trzeba kurczaka wyluzować, czyli usunąć kości
Kurczak zapiekany w winie i pomidorach
4 udka kurczaka z hodowli ekologicznej, 4 spore ząbki czosnku, 4 fileciki anchois, garść czarnych oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 3 gałązki tymianku, 8 listków świeżej szałwii, 2 kieliszki czerwonego wina, 1-2 puszki pomidorów pelati bez soli i cukru, mąka do obtoczenia, oliwa do smażenia