kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna, czyli kreatywne podejście do gotowania. Kuchnia molekularna, jak łatwo się domyślić, to połączenie wiedzy naukowej i gastronomicznej. Nietypowe tu jest samo podejście do gotowania, potrawy uzyskuje się czasem naprawdę niezwykłymi sposobami i podaje w bardzo zaskakujących połączeniach. Uzyskiwane efekty są doskonałe dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować.

Kuchnia molekularna - czyli jak kucharz poznał fizyka. Kuchnia tego typu powstała w latach osiemdziesiątych i wynikła rzeczywiście ze współpracy naukowców. Wszystko zaczął pewien chemik z fizykiem. Dziś na całym świecie istnieją restauracje, które specjalizują się w tego rodzaju kuchni. Takie restauracje prowadzą prawdziwi mistrzowie, uzyskując smaki w czystej postaci w daniach, które niewiele mają wspólnego z tradycyjną kuchnią.

Kuchnia molekularna - dziwactwa na Twoim talerzu. Odwiedzając restaurację kuchni molekularnej można naprawdę spodziewać się wszystkiego. To tu znajdziesz desery o wytrawnych smakach i wytrawne dania w postaci deserów. Tu zamiast sosu możesz spodziewać się pianki o wskazanym smaku. A zamiast tradycyjnej kuchni z garnkami i patelniami, możesz raczej spodziewać się laboratorium, co wcale nie oznacza, że tak powstałe dania są „sztuczne”.

ZLLL

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Potrzebne są do niego solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie i talent.

Ale jaja

I kto tu mówi, że Niemcy nie mają poczucia humoru. Czy foremka do smażenia w kształcie penisa nie jest śmieszna? Pomyśl tylko o omlecie czy naleśnikach. O jajecznicy nawet nie wspominamy. Prawdziwe jaja.

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

Do technikum gastronomicznego trafił, bo?namówili go rodzice. Pamięta, jak obierał cały dzień cebulę i dumę z pierwszego dania, które zrobił. Teraz, już jako prawdziwy mistrz, układa z tradycyjnych produktów nową polską?kuchnię.

Zobacz wideo

Najpopularniejsze tematy

fitness krzywa klatka krytyka w pracy kuchnia molekularna kurczak curry kurczak z grilla kwiaty rodzaje kwiaty dla kobiety lamborghini silnik latająca deska lenovo lizbona madera madryt mapa erogenna marihuana martwy ciąg maślak

Łódź na weekend: 8 najlepszych miejscówek

Łódź na weekend: 8 najlepszych miejscówek

daniami kuchni francuskiej i włoskiej (ryby, owoce morza, makarony i zupy; nie zabraknie elementów molekularnych). Kolorystyka, nazwa i logo to robota kolektywu Fajne Chłopaki. al. Piłsudskiego 135 Lacznik.to Jedyny w swoim rodzaju dom kultury, Z salami prób, studiem nagrań i sceną, barem oraz

Zdrowo, czyli bez smaku

Zdrowo, czyli bez smaku

. Od zawsze. Nie przeszkodziły temu nawet czasy, gdy parówki, jako jedyny wyrób mięsopodobny, jadało się codziennie. Kuchnia molekularna, czy(m) to się je ? Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić

Mistrz Barmanów Mateusz Szuchnik opowiada, jak robić drinki

Mistrz Barmanów Mateusz Szuchnik opowiada, jak robić drinki

są też wybitni szefowie kuchni. Poza tym pracujesz tam na produktach z absolutnie najwyższej półki. To jakie są najlepsze konkursy? - Diageo World Class jest najważniejszy na świecie. Potem Bols Around The World, gdzie pracujesz na likierach Bolsa i ich geneverze, to taki ojciec ginu. I najłatwiejszy

Kawa czy herbata?

Kawa czy herbata?

protoplaście zapominając. Kto dzisiaj wie, kim był Pischinger albo Melba? Wiemy za to, że jedno i drugie - to coś pysznego. Kuchnia molekularna, czy(m) to się je? Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić

Szynka - Pyszne świństwo

Szynka - Pyszne świństwo

kuchni molekularnej), kulki - kawior z melona.       Co, gdzie i za ile?   W lepszych marketach można kupić paczkowaną prosciutto di Parma, w cenie od 200 do 350 zł za kilogram. Są też hiszpańskie serrano po ponad 100 zł/kg. Parmeńską w kawałkach sprzedaje sklep

Viva la pizza!

Viva la pizza!

: Kuchnia molekularna, czy(m) to się je ? Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

"Kuchnia Polska XXI wieku" oraz "Natura kuchni polskiej". Mistrz kuchni molekularnej. Gospodarz programu w Kuchni TV.     Bigos pierwotny 6 piersi z bażanta 8 pręcików szafranu sól morska w płatkach 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki