kozia równia po co
Orla Perć biegiem: Filip Babicz opowiada o swoim rekordzie
1 godz. 4 min i 23 s - to rekordowy czas w jakim Filip Babicz przebiegł Orlą Perć. 6 września 2018 r. poprawił rekord Piotra Łobodzińskiego o 12 minut i 9 s
Wspinaczka na Orlej Perci
Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.
Wielka Matura z Zegarków - informacje dla uczestników
Przypominamy, że już w sobotę widzimy się podczas Wielkiej Matury z wiedzy o zegarkach! Przygotowaliśmy dla Ciebie pakiet najważniejszych informacji, które ułatwią Ci zaplanowanie przyjazdu na to wydarzenie. Jeżeli z jakiś powodów nie możesz zjawić się na maturze, powiadom nas o tym.
Tymon Tymański: "Staram się być hybrydą faceta i baby"
WawA", co miesiąc jestem w reklamach i na afiszach!". Co za żenada. Po pięciu minutach już mnie tam nie było. Czy twój film "Polskie gówno" będzie o tym? - Otóż nie do końca. Przypomnijmy, że robimy go z Grześkiem Jankowskim już siedem lat. Przez ten czas dużo się zmieniło w naszych
Pięć popularnych seks zabawek: krótka historia
kuracji histerii (czyli wszystkiego, od zawrotów głowy po schizofrenię). Wiktoriańskie damy nie odczuwały podczas seksu przyjemności, więc masturbację postrzegano jako niewinny masaż. Patentując w 1880 r. wibrator Mortimer Granville nie mógł podejrzewać, że rozpoczyna przemysł zabawek dla dorosłych
Modna broda: jak o nią dbać
pielęgnacji można wydać fortunę. Mimo tego na ulicach można zobaczyć coraz więcej amatorów zarostu. fot. www.imaxtree.com Skąd to się bierze? Na pewno, nie z wygody. Każdy kto miał kilkutygodniowy zarost wie, że po pewnym czasie nad wąsami i brodą trudno zapanować. Z pomocą przychodzą specjalne kosmetyki
Enduro, czyli prawdziwy rower górski
tego, że po dziesięciu latach poświęconych na rozkręcanie biznesu wrócił do sportu. Bo Enduro MTB to nie tylko mnóstwo potu, ale też potężny strzał adrenaliny i dużo endorfin. Pytam o kontuzje. Kiedyś coś było. Co? Uszkodzona ręka i złamany obojczyk. Teraz jeździ ostrożniej. Bike Corner Błonia Bielska
10 razy w góry!
. przez Kozią Przełęcz (2137 m) ze słynną 12-metrową, pionową drabinką, Kozi Wierch (2291 m - najwyższy punkt Orlej Perci), Granaty, Buczynowe Turnie i dochodzisz do przełęczy Krzyżne, skąd schodzisz na Halę Gąsienicową. To całodniowa, wyczerpująca trasa, wymagająca świetnej kondycji. Jeżeli po drodze
Powrót brzytwy: odwiedzamy profesjonalnego golibrodę
do bród. KROK 2. Po wyschnięciu zarostu trymuje go, nadając mu odpowiedni kształt. Zaczyna od baków i brody. / fot. Jacek Marczewski Między XVI a XVIII w. polska szlachta upodobała sobie sumiaste wąsy, które stały się znakiem rozpoznawczym sarmatów. W XIX w. w Europie
Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!
- można wykorzystać tańszą, "supermarketową" wersję. Będzie słabiej, ale nieźle. Ja kupiłem i wypróbowałem takie dwie: po raz pierwszy tanią fetę robioną na zlecenie Auchan i drugą, dobrze już znaną firmy Mevgal. Obie greckie, obie we właściwych proporcjach przygotowane (30% mleka koziego 70
Moda męska: wszystko o wełnie
jedynie raz na trzy lata. Jest to najdroższa wełna świata, dlatego vicuna występuje głównie w mieszankach, ale i tak odzież z jej dodatkiem jest równie droga, co luksusowa. Wskazówką jest metka i informacja, czy dopuszcza się pranie wodne, czy jedynie chemiczne. Niektóre wełny, jak alpaka, nie
Auguste Escoffier: człowiek, który był cesarzem kucharzy świata
pobliżu króliki i dzięki temu narodziła się potrawka z nich - lapin ? la Gravelotte. Sławę wykraczającą poza francuskie szeregi zyskały konfitury z mirabelek. Ryż gotowany na mleku kozim smakował wybornie i zapisał się w kulinarnej historii jako riz ? la Lorraine. Po siedmiu tygodniach i tak wszystkie
Izrael i Jordania: w krainie otoczonej pustynią
", by ugryźć "burgera". Następnego dnia piątek, czyli dzień szabatu. Od rana sprzątanie mieszkania, zakupy, gotowanie uroczystej obiadokolacji. Przypomina mi to przygotowania do Świąt Wielkanocnych, tylko że szabat obchodzony jest co tydzień. Po zmroku zasiadamy do zastawionego
Klasztorna dieta
, kozi ser, chleb własnego wypieku. Przeważnie zakonnicy produkują jedzenie na własne potrzeby, ale co szkodzi zapytać? Na przykład podczas wycieczki po Górach Świętokrzyskich. W klasztorze ojców oblatów na Świętym Krzyżu** jest taka urocza kawiarenka "Stara Apteka"
Logo z klasą: historia szampana Moët&Chandon
podróży po Europie młody Moët analizował rynki europejskie - porównywał miejscowe wina z francuskimi, sprawdzał, gdzie się co pije. Zorganizował siatkę ludzi, którzy na bieżąco informowali go o sytuacji w kraju, także tej politycznej. Szpiedzy Moëta, nazywani przez niego ambasadorami, byli
Polska kuchnia regionalna
Po wyluzowaniu jest napełniana farszem z wieprzowiny i pieczona. Można jeść na ciepło lub jako zimną przekąskę. Sledź po kaszubsku Czyli "hylyng", opiekany z cebulą i zanurzony w zalewie octowej. Wielkopolska, Kujawy i łódzkie Sery kozie z drużbina Delikatnie korzenne i
Sto kilometrów na nartach
zdają się odsuwać z każdym moim krokiem. Przymiarki Haute Route (dosłownie Wysoka Droga), alpejska klasyka, skończyła w ubiegłym roku sto lat. Po raz pierwszy ten słynny trawers Alp pokonał na nartach Marcel Kurz w styczniu 1911 r., choć poszukiwanie optymalnego przejścia zaczęło się
Bez trzymanki: kajakiem przez Południowy Tyrol
. Ten obdarzony potężnym uściskiem, uśmiechnięty tyrolski góral od dziecka mieszka w Vipiteno, więc Eisack jest jego naturalnym placem zabaw. Jako pierwszy zaczął spływać po nim na gumowych tratwach. Od 1999 r. wygrał wszystkie bez wyjątku mistrzostwa Włoch w raftingu. Schifferle był też mistrzem i
Erytrea na obrzeżach Afryki
wyjmując papierosa z ust, przełożył nogę przez siedzenie vespy, rozpiął rozporek i zaczął sikać na środku ulicy. Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę. Ale najdziwniejsze było to, że nikt na to nie zwrócił uwagi. Popatrzyłem po twarzach ludzi siedzących przy stolikach, nie było na nich cienia zdziwienia czy
Góralskie smaki
, rozpowszechnioną po słowackiej i polskiej stronie granicy, a także z hałuskami. Łączą ten obszar proste, mączne i ziemniaczane potrawy, ale głównie zamiłowanie do biesiady, do alkoholi mocnych i rozgrzewających, do piwa w nadmiarze, do czegokolwiek, co pozwala się bawić. Więc jeśli się objeść i opić, to tam
Życie pustyni: podróż do Jordanii
-zielone pasy utkanej z koziej wełny. Beduini używają tej materii od wieków, zapewniając, że utrzymuje ciepło i jest nieprzemakalna, choć w czasie największych ulew rodziny przenoszą się do jaskiń. Chociaż jeszcze po południu słońce grzało jak szalone, wraz z jego zachodem nastaje niemiłosierny chłód, a
kozia równia po co
Cykoria faszerowana kozim serem
4 średnie cykorie, 30 dag sera koziego, 2 łyżki posiekanych ziół, 5 dag parmezanu, 1 płaska łyżka bułki tartej Cykorie gotować na parze 10 min. Wymieszać ser z ziołami - może być tymianek albo majeranek, albo szczypiorek, ale nie mieszanka zioła mrożone lub suszone będą tu równie dobre jak świeże