kozia równia ferie w górach
kozia równia ferie w górach
Cykoria faszerowana kozim serem
4 średnie cykorie, 30 dag sera koziego, 2 łyżki posiekanych ziół, 5 dag parmezanu, 1 płaska łyżka bułki tartej Cykorie gotować na parze 10 min. Wymieszać ser z ziołami - może być tymianek albo majeranek, albo szczypiorek, ale nie mieszanka zioła mrożone lub suszone będą tu równie dobre jak świeże
Salade de chevre - sałata z kozim serem
2 ugotowane buraki, główka sałaty frise, 2 garście roszponki, 2 cykorie, 12 kromek bagietki, masło, 200 g twardego koziego sera sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka białego octu winnego, 1/2 łyżeczki tymianku, łyżeczka musztardy Dijon, sól, pieprz, szczypta cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Pieczona śliwka z kozim serem i pestkami granatu
. Śliwkę przekroić, wyjąć pestkę. W każdą połówkę śliwki włożyć po łyżeczce sera koziego. Naczynie do zapiekania spryskać sprayem do pieczenia, włożyć śliwki. Piec około 10 minut, na ostatnie 3 włączyć dopiekanie od góry - tak, żeby ser lekko się zrumienił. Na talerzu rozlać łyżkę sosu
Olchowy Gościniec R Walczak s.j.
Restauracje lubuskie Zielona Góra Ochla, Muzealna 5 65-001
Suflet z sosem pomidorowym
kremówkę, zamieszać. Upieczone i opadnięte suflety z koziego sera ułożyć do góry nogami w żaroodpornych naczyniach wysmarowanych masłem. Polać sosem, posypać serem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż parmezan się zrumieni. pomidory;czosnek;cebula;pieprz;oregano;parmezan;