kozia równia ferie letnie

Cykoria faszerowana kozim serem

4 średnie cykorie, 30 dag sera koziego, 2 łyżki posiekanych ziół, 5 dag parmezanu, 1 płaska łyżka bułki tartej Cykorie gotować na parze 10 min. Wymieszać ser z ziołami - może być tymianek albo majeranek, albo szczypiorek, ale nie mieszanka zioła mrożone lub suszone będą tu równie dobre jak świeże

Zupa krem z dyni z kozim serem

1 kg dyni (ćwiartka średniej), 0.5 l wywaru z warzyw 2 ząbki czosnku, 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej), 3 łyżki oleju z pestek winogron, gałązka świeżego tymianku (same listki), 100 g koziego sera - rolady, do smaku: sól i biały pieprz , do dekoracji: pestki dyni, zrumienione na suchej

Sałatka z rukoli

400 g rukoli,sałata radicchio,250 g koziego sera (rolada typu camembert),500 g śliwek marynowanych,8 łyżek oliwy,6 łyżek porto,4 łyżki octu z czerwonego wina,4 łyżki syropu klonowego,sól,grubo mielony pieprz,150 g szynki parmeńskiej Rukolę myjemy, radicchio - po usunięciu gorzkiego głąba - kroimy w

Focaccia (włoskie pieczywo)

Ciasto:, 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 100 ml oliwy, 30 g drożdży, na wierzch:, skórka starta z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy, 4 łyżki oliwy, 150 g czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki rozmarynu, sól, pieprz Drożdże z cukrem rozrobić w letniej wodzie. Mąkę

Żurek kremowy z jajkiem

pietruszki Żurek ten jest bardzo delikatny w smaku i nie drapie w gardło tak, jak ugotowany z ostrej mąki żytniej, a jest równie zdrowy i pyszny! Niestety ma jedną wadę, zakwas trzeba zrobić samemu, bo nie spotkałam się jeszcze z takim w handlu. A więc bierz się do roboty! Dwa dni przed