kozia równia
Orla Perć biegiem: Filip Babicz opowiada o swoim rekordzie
1 godz. 4 min i 23 s - to rekordowy czas w jakim Filip Babicz przebiegł Orlą Perć. 6 września 2018 r. poprawił rekord Piotra Łobodzińskiego o 12 minut i 9 s
Wspinaczka na Orlej Perci
Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.
Wielka Matura z Zegarków - informacje dla uczestników
Przypominamy, że już w sobotę widzimy się podczas Wielkiej Matury z wiedzy o zegarkach! Przygotowaliśmy dla Ciebie pakiet najważniejszych informacji, które ułatwią Ci zaplanowanie przyjazdu na to wydarzenie. Jeżeli z jakiś powodów nie możesz zjawić się na maturze, powiadom nas o tym.
Tymon Tymański: "Staram się być hybrydą faceta i baby"
organizmu z wieloletnich złogów. Od razu poczułem się znacznie lepiej. Ciśnienie się poprawiło, zacząłem chudnąć itp. Właściwie przeszedłem na weganizm, który z rzadka urozmaicam sobie jakimś kozim serem czy rybą. Przestałem solić. Poza tym - warzywa, owoce, soki, ciemne pieczywo, kasze. Widzę przerażenie w
Pięć popularnych seks zabawek: krótka historia
kuracji histerii (czyli wszystkiego, od zawrotów głowy po schizofrenię). Wiktoriańskie damy nie odczuwały podczas seksu przyjemności, więc masturbację postrzegano jako niewinny masaż. Patentując w 1880 r. wibrator Mortimer Granville nie mógł podejrzewać, że rozpoczyna przemysł zabawek dla dorosłych
Modna broda: jak o nią dbać
Wąsaczy" (World Beard and Moustache Association) od kilku lat organizuje mistrzostwa świata, w których panowie z brodami i dumnie noszący wąsy mężczyźni rywalizują między sobą w kilku kategoriach. Pierwsze mistrzostwa odbyły się w 1990 r. w niemieckiej miejscowości Höfen an der Enz. Kolejne
Enduro, czyli prawdziwy rower górski
-Białej to serce polskiego enduro. To nie przesada, bo jest tu najwięcej tras. Bielskie spoty polecił mi zakopiańczyk Mariusz Bryja, mistrz Polski enduro z 2016 r. Rozmawialiśmy przez telefon i pytałem, gdzie najlepiej wyruszyć. – Do Bielska – odpowiedział. Parkujemy więc na ul. Modrej. To
10 razy w góry!
. przez Kozią Przełęcz (2137 m) ze słynną 12-metrową, pionową drabinką, Kozi Wierch (2291 m - najwyższy punkt Orlej Perci), Granaty, Buczynowe Turnie i dochodzisz do przełęczy Krzyżne, skąd schodzisz na Halę Gąsienicową. To całodniowa, wyczerpująca trasa, wymagająca świetnej kondycji. Jeżeli po drodze
Powrót brzytwy: odwiedzamy profesjonalnego golibrodę
propagowano golenie się ze względów higienicznych. W tym celu używano brzytwy, tradycyjnie ostrzonej na tzw. kamieniu belgijskim i szlifowanej na skórzanym pasku. Pierwsze maszynki do golenia pojawiły się już w XIX w., ale dopiero w 1904 r. opatentował je King Campo Gilette. Miały
Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!
- można wykorzystać tańszą, "supermarketową" wersję. Będzie słabiej, ale nieźle. Ja kupiłem i wypróbowałem takie dwie: po raz pierwszy tanią fetę robioną na zlecenie Auchan i drugą, dobrze już znaną firmy Mevgal. Obie greckie, obie we właściwych proporcjach przygotowane (30% mleka koziego 70
Moda męska: wszystko o wełnie
one surowcem wykorzystywanym do wyrobu materiałów bardziej szorstkich i dzianiny gorszej jakości. Wełny kozie Kaszmir - pochodzi z włosa puchowego kóz kaszmirskich. Wełna delikatna, miękka, ciepła i odporna. Dodatek prawdziwego kaszmiru pojawia się w ekskluzywnych płaszczach i
Auguste Escoffier: człowiek, który był cesarzem kucharzy świata
pobliżu króliki i dzięki temu narodziła się potrawka z nich - lapin ? la Gravelotte. Sławę wykraczającą poza francuskie szeregi zyskały konfitury z mirabelek. Ryż gotowany na mleku kozim smakował wybornie i zapisał się w kulinarnej historii jako riz ? la Lorraine. Po siedmiu tygodniach i tak wszystkie
Izrael i Jordania: w krainie otoczonej pustynią
to tradycja równie konsekwentnie przestrzegana, jak zakaz jedzenia wieprzowiny. Zaproszenie padło więc u podnóży Andów, ale musiało poczekać prawie rok. W końcu jednak udało się. Kupiłam trochę polskich smakołyków, spakowałam plecak i poleciałam do Tel Awiwu. - Szalom! Nareszcie jesteś
Klasztorna dieta
na alkoholu (np. piwie trapistów produkowanym tylko w 7 klasztorach - sześciu belgijskich: Achelse Kluis wHamont-Achel, Notre-Dame de Scourmont w Chimay, Orval w Villers-devant-Orval, Notre-Dame de Saint-Rémy w Rochefort, Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart w Westmalle i Sint-Sixtusabdij w
Logo z klasą: historia szampana Moët&Chandon
chłopak okazał się świetnym administratorem i dosyć szybko kupił sobie własną winnicę w okolicy Épernay w Szampanii. Tam - prawdopodobnie w 1709 r., choć pierwsze dokumenty pochodzą z 1743 r. - założył dom winiarski La Maison Moët. Na nieszczęście dla Francji, a szczęśliwie dla
Polska kuchnia regionalna
Ameryki. Warszawa słynęła z flaków, ale dzisiaj o dobre flaki w stolicy równie trudno, jak o publiczną toaletę. W Poznaniu idź do restauracji na kaczkę z modrą kapustą i pyzami. Żeby była jasność: w Poznaniu pyzy to drożdżowe bułeczki. No i pyry z gzikiem. Niby możesz to zrobić sam w domu, a
Sto kilometrów na nartach
zdają się odsuwać z każdym moim krokiem. Przymiarki Haute Route (dosłownie Wysoka Droga), alpejska klasyka, skończyła w ubiegłym roku sto lat. Po raz pierwszy ten słynny trawers Alp pokonał na nartach Marcel Kurz w styczniu 1911 r., choć poszukiwanie optymalnego przejścia zaczęło się
Bez trzymanki: kajakiem przez Południowy Tyrol
. Ten obdarzony potężnym uściskiem, uśmiechnięty tyrolski góral od dziecka mieszka w Vipiteno, więc Eisack jest jego naturalnym placem zabaw. Jako pierwszy zaczął spływać po nim na gumowych tratwach. Od 1999 r. wygrał wszystkie bez wyjątku mistrzostwa Włoch w raftingu. Schifferle był też mistrzem i
Erytrea na obrzeżach Afryki
recepcjonista i równie zaspany, leżący na blacie biały kot. Ten pierwszy wręczył mi klucz do pokoju i pokazał palcem do góry. Nic nie powiedział. Tylko się promiennie uśmiechał. Włoska stolica Wcześnie rano obudziły mnie dzwony kościołów i śpiew muezina
Góralskie smaki
, rozciętą wzdłuż, nadzianą papryką i cebulą, albo lovecky salam, znakomitą, podsuszaną kiełbasę, albo smažený sýr, ser panierowany, a do niego idzie tatarská omáčka, sos tatarski. Mniej znany regionalny przebój - kartoflanka z kapustą Czesko-słowacki
Życie pustyni: podróż do Jordanii
-zielone pasy utkanej z koziej wełny. Beduini używają tej materii od wieków, zapewniając, że utrzymuje ciepło i jest nieprzemakalna, choć w czasie największych ulew rodziny przenoszą się do jaskiń. Chociaż jeszcze po południu słońce grzało jak szalone, wraz z jego zachodem nastaje niemiłosierny chłód, a
kozia równia
Cykoria faszerowana kozim serem
4 średnie cykorie, 30 dag sera koziego, 2 łyżki posiekanych ziół, 5 dag parmezanu, 1 płaska łyżka bułki tartej Cykorie gotować na parze 10 min. Wymieszać ser z ziołami - może być tymianek albo majeranek, albo szczypiorek, ale nie mieszanka zioła mrożone lub suszone będą tu równie dobre jak świeże