kozi wierch w górach
Orla Perć biegiem: Filip Babicz opowiada o swoim rekordzie
1 godz. 4 min i 23 s - to rekordowy czas w jakim Filip Babicz przebiegł Orlą Perć. 6 września 2018 r. poprawił rekord Piotra Łobodzińskiego o 12 minut i 9 s
Wspinaczka na Orlej Perci
Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.
10 razy w góry!
Najciekawsze, najlepsze albo najpopularniejsze trasy w polskich górach. Na jednodniową wycieczkę dla wytrawnego górołaza (Orla Perć) i zupełnego amatora (wejście na Turbacz). Od Bieszczadów przez Tatry po Karkonosze.
kozi wierch w górach
Salade de chevre - sałata z kozim serem
2 ugotowane buraki, główka sałaty frise, 2 garście roszponki, 2 cykorie, 12 kromek bagietki, masło, 200 g twardego koziego sera sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka białego octu winnego, 1/2 łyżeczki tymianku, łyżeczka musztardy Dijon, sól, pieprz, szczypta cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Pieczona śliwka z kozim serem i pestkami granatu
. Śliwkę przekroić, wyjąć pestkę. W każdą połówkę śliwki włożyć po łyżeczce sera koziego. Naczynie do zapiekania spryskać sprayem do pieczenia, włożyć śliwki. Piec około 10 minut, na ostatnie 3 włączyć dopiekanie od góry - tak, żeby ser lekko się zrumienił. Na talerzu rozlać łyżkę sosu
Suflet z sosem pomidorowym
kremówkę, zamieszać. Upieczone i opadnięte suflety z koziego sera ułożyć do góry nogami w żaroodpornych naczyniach wysmarowanych masłem. Polać sosem, posypać serem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać, aż parmezan się zrumieni. pomidory;czosnek;cebula;pieprz;oregano;parmezan;
Sakiewki ze szpinakiem
kwadraty ok. 10x10cm. Na środek każdego wyłożyć nadzienie i zwinąć rogi ciasta do góry. Lekko ścisnąć, żeby się nie rozkleiły. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 20 minut. Podawać gorące. mąka;ocet jabłkowy;oliwa z oliwek;ser kozi;szpinak;czosnek;pieprz;tymianek;
Przekąska "Pasiaki "
kozi twarożek, długo dojrzewająca kozia gouda, granat, płatek nori, twarda gruszka, otarta skórka z cytryny, lukier (sok z cytryny oraz cukier puder) albo miód gryczany (lub spadziowy) Kawałek gruszki (nieobrany) tniemy "na zapałki" ok. 0,5cm x 4cm, na takie same kawałki kroimy kozią goudę. Z