kozi wierch jak zrobić

Alex Kłoś

Wspinaczka na Orlej Perci

Wspinaczka na Orlej Perci

Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.

10 razy w góry!

Najciekawsze, najlepsze albo najpopularniejsze trasy w polskich górach. Na jednodniową wycieczkę dla wytrawnego górołaza (Orla Perć) i zupełnego amatora (wejście na Turbacz). Od Bieszczadów przez Tatry po Karkonosze.

Zapiekane warzywa z kozim serem

(czerwona i zielona), 3 łyżki oliwy, 1 posiekana czerwona cebula, 1 duży pomidor (obrany oczyszczony z nasion i zmiksowany), 2 łyżeczki roztartego czosnku, 3 łyżki posiekanej natki, 2 łyżki posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanego tymianku, 35 dag koziego sera Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając

Croissant z kozim serem i figami

croissant (najlepiej wieloziarnisty),łyżka masła orzechowego,4 plastry rolady z koziego serka,3 plastry świeżej figi,liść karbowanej sałaty Świeżego croissanta przekrawamy na pół. Smarujemy obie połówki masłem orzechowym. Na jednej kładziemy liść sałaty, następnie plastry koziego sera i plastry

Bliny gryczane z grillowanym kozim twarożkiem

Bliny: 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1 szkl. mąki pszennej, 10 g świeżych drożdży, 1 jajko - żółtko i białko osobno, 1 łyżka stopionego masła, 3/4 szklanki ciepłego mleka, Szczypta soli i cukru, Olej do smażenia, Twarożek: 100g koziego twarożku, 6-8 plasterków boczku dojrzewającego, 1/2

Sałatka z rukoli z kozim serem i bekonem

Pół opakowania sałaty rucola, 5 dag sera koziego (można zastąpić pleśniowym lub połączyć oba), 5 dag bekonu/wędzonego boczku, 5 dag suszonych pomidorów w oliwie, grzanki z 1-2 kromek pieczywa, oliwa z oliwek (najlepiej z suszonych pomidorów), ząbek czosnku, ewentualnie ćwiartka fioletowej cebuli

Grzanka z kozim serem i sałatką z pomidorów

, który włączymy, jak już wszyscy goście przyjdą, i za 5-7 minut będziemy siadać do stołu. Grzanki podajemy, gdy ser się lekko rozpuści, a bułki będą gorące i chrupiące. Takie same grzanki można też zrobić z innym dojrzewającym serem (camambert, brie), ale według mnie z kozim są najlepsze. ser;bagietka