kawiarki do kawy

Magdalena Żołyńska

Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? Oto 3 sprawdzone sposoby

Jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu? Oto 3 sprawdzone sposoby

Chociaż wielu z nas przywykło, że kawę podaje się po zaparzeniu w ekspresie ciśnieniowym, to wcale nie jest on niezbędny, żeby ją zaparzyć. Często decydujemy się na to rozwiązanie z lenistwa albo zwykłej niewiedzy. Jest sporo alternatywnych sposobów na parzenie kawy w domu. Dzisiaj znajdziecie u nas 3 sposoby jak zaparzyć dobrą kawę bez ekspresu.

Pumpkin spice latte - sposób na efektowną, rozgrzewającą i pyszną kawę

Macie dosyć klasycznego latte? Już nie kręcą was emocje przy łączeniu spienionego mleka i kawy? W takim razie mam coś, co z pewnością ożywi temat kawy w każdym domu i znakomicie wpisuje się w aktualny, lekko ponury wilgotny i raczej chłodny klimat. Pumpkin spice latte, czyli rozgrzewająca kawa z dynią.

Ekspres do kawy - gadżet, który doceni każdy facet

Jeżeli marzysz o pysznej kawie prosto z rąk baristy, nie musisz jechać do Włoch. Nowe technologie sprawiają, że ekspres do kawy stał się nie tylko pożądanym sprzętem kuchennym, ale także niezwykle funkcjonalnym gadżetem. Poznaj zalety, które czynią go niezastąpionym w męskiej kuchni!

Koniec ery kawowych sieciówek

Koniec ery kawowych sieciówek

Koniec z uniformizacją. Kawa ma być spersonalizowana, indywidualistyczna, nietypowa. Ma być twoja. Czyli sam wybierasz mieszankę, moc i sposób parzenia: może?być w ekspresie przelewowym, włoskiej kawiarce, tureckim czajniczku. Byle była czarna. Na Manhattanie takie kafejki wyrastają jak grzyby po

Test ekspresów do kawy

Test ekspresów do kawy

o temperaturze 88-92 stopni Celsjusza. Oczywiście drobne odstępstwa od tych norm są możliwe, a nawet pożądane. Czy istnieje ekspres do kawy - nie barowy, tylko domowy, który zaparzy espresso idealnie spełniające normy? Czy swą doskonałość pozwoli delikatnie naginać do indywidualnych potrzeb? Taki

Intrygująca Etiopia - kraj karabinów i zaginionej arki

Intrygująca Etiopia - kraj karabinów i zaginionej arki

siadają kawiarki i na oczach widzów palą ziarna kawy, by podać turystom napój w filiżance. Tych turystów, ku mojemu zdumieniu, jest w Etiopii wciąż niewielu. A szczególnie liczną grupę stanowią... Polacy. Yemane Taye, zawodowy przewodnik z Addis Abeby i obsługujący gości z Europy, powiada: - Polacy to

Tiramisu

biszkopty "Lady fingers" - ok. 2 opakowania (czyli te podłużne obsypane z wierzchu cukrem), 500 g serka mascarpone, 3 jaja, cukier puder, zaparzona i wcześniej ostudzona mocna kawa (najlepiej z kawiarki), najlepiej whisky ale może też być i popularne w tym deserze amaretto, kakao w proszku jak