karpaty w górach czy warto
Zdobywa górskie szczyty, gotuje i zajmuje się marketingiem - brak ręki nie przeszkadza w realizacji marzeń
Podróżnik, sportowiec, projektant protez, kucharz (a nawet uczestnik Masterchefa), trener personalny i specjalista od marketingu - Piotr Sajdak swoim życiorysem mógłby obdzielić kilka osób. W dodatku wszystko to robi bez ręki, bo jak sam mówi największy brak jaki odczuwa to brak wymówek. We wrześniu zdobył Kazbek - świętą górę Gruzinów i jeden z najwyższych szczytów Kaukazu. Ale to już za nim, bo szykuje się do kolejnej wyprawy.
Bać się podróży do Iranu? To nie ty tam jesteś represjonowany [WYWIAD]
O tym, jak rzucić wszystko i tanio podróżować po świecie, o przygodach Europejczyków w krajach, w których "straszą" terroryści i dyktatury, a także o ilości wody, jaką musisz mieć przy sobie, by nie zginąć w górach Zagros - rozmawiamy z Łukaszem Superganem.
Wspinaczka na Orlej Perci
Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.
karpaty w górach czy warto
Zajazd Złota Góra
Zajazd Złota Góra to urocze miejsce, które warto odwiedzić będąc w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego. małopolskie Ojców Ojców 8 32-047
Pianka śmietankowo-parmezanowa
. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu
Ciasto miętowe
ciasto:,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jajka,Masa miętowa:,200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki,1/4 szklanki wody,1 opakowanie budyniu śmietankowego,360 ml mleka,2 łyżki cukru,150 g masła,1
Tradycyjny żurek śląski
wg uznania. Podajemy z pieczywem i masełkiem (masełko dobrze jest przyprawić dodając czosnek, sól i pieprz). Porady: Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu. Smacznego!!!!! Zobacz inne przepisy gazrytkiewicz
Strudel jabłkowy
łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na