karpaty w górach czy warto

Magdalena Żołyńska

Zdobywa górskie szczyty, gotuje i zajmuje się marketingiem - brak ręki nie przeszkadza w realizacji marzeń

Zdobywa górskie szczyty, gotuje i zajmuje się marketingiem - brak ręki nie przeszkadza w realizacji marzeń

Podróżnik, sportowiec, projektant protez, kucharz (a nawet uczestnik Masterchefa), trener personalny i specjalista od marketingu - Piotr Sajdak swoim życiorysem mógłby obdzielić kilka osób. W dodatku wszystko to robi bez ręki, bo jak sam mówi największy brak jaki odczuwa to brak wymówek. We wrześniu zdobył Kazbek - świętą górę Gruzinów i jeden z najwyższych szczytów Kaukazu. Ale to już za nim, bo szykuje się do kolejnej wyprawy.

Bać się podróży do Iranu? To nie ty tam jesteś represjonowany [WYWIAD]

O tym, jak rzucić wszystko i tanio podróżować po świecie, o przygodach Europejczyków w krajach, w których "straszą" terroryści i dyktatury, a także o ilości wody, jaką musisz mieć przy sobie, by nie zginąć w górach Zagros - rozmawiamy z Łukaszem Superganem.

Wspinaczka na Orlej Perci

Jestem na Orlej Perci. A dokładnie w połowie drabinki przy Koziej Przełęczy. Wokół szczyty i otchłań. Totalna ekspozycja. - Dobra, to teraz puść się rękami i odchyl do tyłu - mówi Marcin Witek. To akurat ostatnia rzecz, na jaką mam teraz ochotę.

Zajazd Złota Góra

Zajazd Złota Góra to urocze miejsce, które warto odwiedzić będąc w okolicach Ojcowskiego Parku Narodowego. małopolskie Ojców Ojców 8 32-047

Pianka śmietankowo-parmezanowa

. Gorącą mieszanką zalewamy tartym parmezanem albo serem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy przez sitko do naczynia o wysokich ściankach - podczas ubijania będzie pryskać! Parmezanową śmietankę ubijamy spieniaczem, poruszając nim w górę i w dół, oraz po powierzchni płynu

Ciasto miętowe

ciasto:,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 jajka,Masa miętowa:,200 g cukierków miętowych - warto wybrać sprawdzone mocno miętowe landrynki,1/4 szklanki wody,1 opakowanie budyniu śmietankowego,360 ml mleka,2 łyżki cukru,150 g masła,1

Tradycyjny żurek śląski

wg uznania. Podajemy z pieczywem i masełkiem (masełko dobrze jest przyprawić dodając czosnek, sól i pieprz). Porady: Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu. Smacznego!!!!! Zobacz inne przepisy gazrytkiewicz

Strudel jabłkowy

łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój na