karafka menu
Przegląd snobizmów wielkomiejskich, część 2
Była już Tokarczuk, kolekcje kapsułowe i chwalenie się nieposiadaniem telewizora. Na co jeszcze można się snobować?
Sopot: urok knajpki nieznanej
Sopot ma 37 tysięcy mieszkańców i blisko 300 knajp. 123 osoby na jeden lokal? Nieźle. To chyba rekord Polski. Te na Monciaku znają wszyscy, ale dużo ciekawiej będzie, gdy zagłębisz się w wąskie uliczki.
Nocne życie Lwowa: sado-maso i słonina
Czasy, gdy do Lwowa jeździło się po tanią wódkę i benzynę, a główną atrakcją miasta był poradziecki cyrk, odchodzą w zapomnienie. Dziś Lwów to mekka imprezowiczów, miłośników dobrej kawy, słoniny i sadomasochizmu.

Mój pierwszy raz: jak zostać znawcą win
mocnych alkoholi, cygar, kawy, herbaty. Po teorii część praktyczna. Otwieranie butelki, obsługa klienta, dekantacja wina. Następnie tzw. ślepy test dwóch win. Ocena koloru, zapachu, smaku. Dobór potraw, które byłyby odpowiednie do każdego z nich. Kolejne zadanie: zawodnik dostaje menu składające się z