karabiny 1 wojny światowej

ZLLL

Wojskowe gadżety, z których możemy być dumni

Wojskowe gadżety, z których możemy być dumni

Na pewno słyszałeś o radzieckim kałasznikowie. A czy wiesz, że karabiny produkowane w Polsce nie ustępują swoim odpowiednikom z innych krajów? Zobacz te i inne wojskowe gadżety, z których możemy być dumni.

Biegówki: królowe sportów i odwieczna norweska specjalność

Poprowadziły nas na biegun, poniosły tam, gdzie się zapuszczały tylko najodważniejsze niedźwiedzie polarne. - Jeżeli cokolwiek zasługuje na miano sportu sportów, to musi być właśnie bieg na nartach - powiedział ponad sto lat temu niezwykły badacz polarny Norweg Fridtjof Nansen.

Raport z pola bitwy

Chociaż od ostatniej wojny minęło już 60 lat, na polach bitew znowu grzmią działa i błyskają bagnety. Współcześni grenadierzy, ułani i wehrmachtowcy zapewniają emocje na najwyższym poziomie.

Na ramię broń!

Na ramię broń!

Fama głosi, że ASG to pomysł armii japońskiej, która po przegranej II wojnie światowej nie mogła ćwiczyć z prawdziwą bronią. Trudno powiedzieć, czy to prawda, natomiast pewne jest, że to właśnie japońscy producenci replik broni w systemie ASG cieszą się największym uznaniem maniaków tej zabawy

Wojny dronów

Wojny dronów

Armie całego świata od lat marzyły o bezzałogowych maszynach latających, zwanych dziś UAV-ami (Unmanned Aerial Vehicles). Niemcy wykorzystywali je do ćwiczeń obrony przeciwlotniczej już w czasie I wojny światowej. Rozwój technologii nastąpił jednak

Prezenty

Prezenty

o wojnie Unikatowa historia I wojny światowej. Bohaterami są m.in. Australijka, która jest kierowcą ciężarówki w serbskiej armii, amerykański chirurg polowy, niemiecki marynarz i francuski urzędnik. Dwadzieścia autentycznych osób, których losy przypomniał szwedzki historyk Peter Englund. 220

Restauracja Pasaż

W zabytkowym budynku sprzed I wojny światowej zlokalizowano restaurację Pasaż -najlepszy lokal gastronomiczny Małopolski według czytelników Gazety Krakowskiej. małopolskie Tarnów Plac Kazimierza Wielkiego 2 33-100

Kir

podczas II wojny światowej. Po wojnie Kir został merem Dijon - stolicy Burgundii. Lokalną specjalnością jest tu likier z czarnej porzeczki, creme de cassis, wytwarzany od połowy XIX w. Mer Kir, jak na lokalnego patriotę przystało, pijał tylko burgundy i wielce sobie cenił zalety cassisa. Swoich gości

Pasta śledziowa

śledzie całe z mleczem i ikrą (wymoczone ale nie całkiem pozbawione soli) - 1/3 porcji całości po usunięciu ości i skóry ,kartofle gotowane w mundurkach 1/3 całości, jabłka winne obrane ze skórki 1/3 całości + 1/6 cebuli Zmielić wszystko,dodać mleczu i ikry z jednego dwóch śledzi,wymieszać,dodać

Chłodnik postny

niewilki pęczek boćwiny z buraczkami, 40 dag drobno zmielonych orzechów włoskich, pęczek szczypiorku, 2 ogórki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki czerwonego octu winnego (najlepiej sherry), 5 łyżek oliwy z oliwek Przepis ten jest zmodyfikowaną przeze mnie receptą, pochodzącą z wydanej przed I wojną światową