kapelusz damski bez ronda

Zupa grzybowa

10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki), 25 dag włoszczyzny (bez kapusty), 10 ziaren pieprzu, cebula, 20 dag śmietany, sól Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy

Panierowane grzyby wigilijne

15-20 sztuk grzybów suszonych - całe kapelusze4 jajkamąkabułka tartasól, pieprz3-4 duże cebuleolej do smażenia Całe kapelusze grzybów suszonych namoczyć w wodzie (ok. 2 godz.) a następnie ugotować.Po ugotowaniu wyjąć z wody i obsuszyć.Jajka roztrzepać na w miseczce. Grzyby po obtoczeniu w mące, w

Pasztet mieszany z borowikami

po 300 g mięsa bez kości:,karkówki wieprzowej,cielęciny,wołowiny (najlepiej pręgi),i królika,300 g wątróbki cielęcej lub wątróbek drobiowych,500 g surowego boczku,4-5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub maślaków,2 spore cebule,5-6 jaj,2 liście laurowe,8 ziaren ziela angielskiego,ćwierć łyżeczki

Zapiekane krewetki

. Zamiast krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo gotowanego mięsa kurczaka bądź 4 grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można je zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek). jajko;bulion;sos sojowy;dymka;krewetki;

Pascha Muchomorek

75 dag twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego, 15 dag masła, 4 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii lub 2 cukry waniliowe (3.2 dag), po 5 dag rodzynek, daktyli bez pestek, fig, suszonych moreli i migdałów, 2 galaretki wiśniowe lub porzeczkowe, 1