kapelusz bez ronda
Kapelusz nie tylko na lato
Upały już pewnie niestety nam nie grożą, ale powody, by nosić kapelusz nie ograniczają się do tych praktycznych.
Czapki z głów! Wchodzą kapelusze
Kapelusze wróciły do mody. Niestety, traktujemy ten fakt tylko jako stylistyczną ciekawostkę. Podejrzewamy, że nasz obojętny stosunek do tego oryginalnego nakrycia głowy bierze się po prostu z niewiedzy: co, jak i kiedy nosić. Oto krótki przewodnik po legendarnych modelach. Może doda ci odwagi. Wiele gwiazd sceny i ekranu już przypomniało sobie o tym dodatku.
Marynarski styl życia
Lato jeszcze się nie skończyło! A a biel i granat przeplatające się na koszulkach, swetrach i spodenkach to dla tej pory roku prawdziwa klasyka. Do tego proste kroje i lekkie materiały. Słowem styl marynarski, czyli lato pod pełnymi żaglami.
kapelusz bez ronda
Zupa grzybowa
10 dag suszonych grzybów (najlepsze borowiki), 25 dag włoszczyzny (bez kapusty), 10 ziaren pieprzu, cebula, 20 dag śmietany, sól Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy
Panierowane grzyby wigilijne
15-20 sztuk grzybów suszonych - całe kapelusze4 jajkamąkabułka tartasól, pieprz3-4 duże cebuleolej do smażenia Całe kapelusze grzybów suszonych namoczyć w wodzie (ok. 2 godz.) a następnie ugotować.Po ugotowaniu wyjąć z wody i obsuszyć.Jajka roztrzepać na w miseczce. Grzyby po obtoczeniu w mące, w
Pasztet mieszany z borowikami
po 300 g mięsa bez kości:,karkówki wieprzowej,cielęciny,wołowiny (najlepiej pręgi),i królika,300 g wątróbki cielęcej lub wątróbek drobiowych,500 g surowego boczku,4-5 kapeluszy suszonych prawdziwków lub maślaków,2 spore cebule,5-6 jaj,2 liście laurowe,8 ziaren ziela angielskiego,ćwierć łyżeczki
Zapiekane krewetki
. Zamiast krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo gotowanego mięsa kurczaka bądź 4 grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można je zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek). jajko;bulion;sos sojowy;dymka;krewetki;
Pascha Muchomorek
75 dag twarogu śmietankowego trzykrotnie mielonego, 15 dag masła, 4 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii lub 2 cukry waniliowe (3.2 dag), po 5 dag rodzynek, daktyli bez pestek, fig, suszonych moreli i migdałów, 2 galaretki wiśniowe lub porzeczkowe, 1