kamień nad jaśliskami letni urlop
kamień nad jaśliskami letni urlop
Włoska pizza pieczona na kamieniu - cienkie ciasto
CIASTO NA PIZZĘ (porcja na 8 pizz o średnicy około 25 cm):, 1 kg mąki pszennej typ 500, 1.5 łyżki stołowej cukru, 1.5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0.5 l letniej wody, 20 g drożdży Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie
Pizza z ulubionymi dodatkami
morskiego,200 g krewetek 16/20 Przygotuj ciasto:drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj mąkę i olej, wyrób ciasto na jednolitą masę, na koniec dodaj sól. Odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut
Pizza ze szpinakiem i mozzarellą
ciasto:,500 g mąki pszennej typ 550,250 ml letniej wody,50 ml oliwy,20 g świeżych drożdży piwnych,3/4 łyżki cukru,15 g soli Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek
Chleb razowy mieszany z przewagą mąki żytniej
żytnia, 85g letnia woda, Wymieszać składniki zaczynu; tak żeby ciasto utworzyło dość ścisłą kule. Włożyć do miski; przykryć folią i odstawić na 6 do 8 godzin. Powinno podwoić swoja objętość. ciasto właściwe: 200g namoczone składniki jw., 230g cały zaczyn jw., 40g mąka żytnia
Staropolski piernik kiszony lub
pierniku w całości jest niezbędna, ponieważ utrzymuje wilgotność ciasta i nie pozwala mu wyschnąć na kamień. Tak przygotowany piernik można przechowywać w lodówce (zamknięty w plastikowym pojemniku, by nie przeszedł zapachami) wiele tygodni. Wersja wykwintna piernika z marcepanem: Mleko, margarynę i