kłucie w prawym boku

Alex Kłoś

Jak przetrwać w miejskiej dżungli

Jak przetrwać w miejskiej dżungli

Leżę na podłodze, siedząca na moich plecach blondynka, szefowa promocji jednego z operatorów telefonii komórkowej, okłada mnie wściekle pięściami. Gdy usiłuję się wyrwać z potrzasku, łapie mnie za głowę, drapie w czoło wypielęgnowanymi paznokciami.

Nigdy się nie poddawaj! Mężczyźni po przejściach, którzy odnieśli sukces

Trzech mężczyzn, trzy historie, które łączy jedno - pragnienie pokazania, że nie ma trudnych sytuacji, z których człowiek nie potrafiłby się podnieść. Triathlonista Jerzy Górski, rugbysta Tomasz Biduś i kierowca sportowy Bartek Ostałowski udowadniają, że nie ma rzeczy niemożliwych.

Szermierka: siecz i kłuj

Jako dziecko przez dwa lat trenowałem floret. Wynudziłem się okrutnie. Teraz, jako stary koń, postanowiłem dać ostatnią szansę szermierce i sprawdzić, czy znajdę w niej coś dla siebie.

Jajecznica w tortilli

pieprzem, ubijamy widelcem. Smażymy na oleju jajecznicę, po chwili dodajemy szczypiorek i paprykę, smażymy minutę, dorzucamy awokado. Zdejmujemy patelnię z ognia. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Na środek ciepłej tortilli nakładamy porcję jajecznicy z dodatkami, zwijamy. Najpierw prawy bok do

Buritos z wołowiną

paski. Gotowe mięco układamy w pasek na środku placka, posypujemy tartym serem (jeśli mamy mikrofalę, można to włożyć do niej na ok. 15 sek) kładziemy pomidory, sałatę i ok. 2 łyżeczek śmietany. Zaginamy jeden koniec do środka a potem prawy i lewy bok, by powstała koperta. Każdy placek przygotowujemy

Rolada schabowa

, osusz i ułóż na dużej drewnianej desce. Lewą ręką dociskaj schab do deski, a prawą uchwyć nóż i, prowadząc go równolegle do deski, odcinaj wzdłuż ze schabowej "beli" równy płat mięsa grubości 1-1,2 cm (tak jakbyś tę "belę" rozwijała). Bacz przy tym, by nóż ci się nie obsunął i nie przeciął odkrawanego

Francuskie warkocze

francuskiego, smarujemy go obficie naszym serkiem kremowym. Na środek (wzdłuż) wykładamy kurczaka, na to brokuły, posypujemy serem. Farsz zajmuje ok. 30% naszego ciasta. Ciasto nacinamy po bokach. Prawą i lewą stronę na tyle samo pasków. Zaplatamy na przemian nasze paski. Wszystko smarujemy jajkiem, posypujemy