kłodzka góra gdzie leży

kambi

Dokąd na narty? Poznaj najlepsze ośrodki w Polsce

Dokąd na narty? Poznaj najlepsze ośrodki w Polsce

Pierwszy śnieg w większości regionów Polski jeszcze przed nami, ale połowa listopada to najwyższy czas, by zaplanować zimowy wypad na narty. I pomyśleć o tym, że do wyboru mamy nie tylko Alpy! Równie dobrze możesz się bawić w Polsce - pomyśl tylko o tym, by wziąć urlop poza armagedonem związanym z feriami zimowymi w szkołach. Przedstawiamy 10 topowych polskich ośrodków narciarskich.

Skok na żabę czyli ratownictwo w górskim potoku

Uważaj na wodę, może być niebezpieczna - mówiła ci mama, a ty od razu przypominałeś sobie nazwy wyczytane w książkach podróżniczych: Orinoko, Amazonka, Mississipi... No to dopisz sobie do tej listy jakikolwiek górski strumyczek. Może cię zabić, zanim zdążysz pomyśleć: "Przecież tu nie ma wody".

Samochody: jazda z Kuzajem

Kibice kochają Leszka Kuzaja, bo jeździ na maksa, nie oszczędza siebie ani samochodu. Ale oni patrzą na niego z pobocza drogi. Ja miałem usiąść w fotelu obok i przejechać odcinek specjalny na pełnym gazie.

Mój pierwszy raz: twardziele z "Patrolu"

Mój pierwszy raz: twardziele z "Patrolu"

przedziurawiony ponton. Ale sam ponton, bez całej reszty rynsztunku, waży prawie 20 kilo, więc łatwiej jest płynąć. Brawa zbieram po stu metrach. W poprzek rzeczki leży konar. Moi koledzy próbują przesmyknąć się nad nim, żeby nie wejść do wody. Ja wyskakuję, wpadam do wody po kolana i przeciągam ponton. - Co

Zajazd u Teremulki

Zajazd u Teremulki leży w kompleksie pensjonatów, dzięki czemu chętnie jest odwiedzany przez wypoczywających w górach turystów. małopolskie Poronin Piłsudskiego 6 34-520

Szynka domowa jak za dawnych lat

patelni rozpuścić 1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki. Kiedy się zarumieni dodać powstały podczas pieczenia płyn cały czas mieszając. Doprawić - czas peklowania ma wpływ na smak i kolor szynki. Im dłużej mięso leży w zalewie tym bardziej jest różowe woda;czosnek;ziele angielskie;pieprz;rozmaryn;olej;

Gulasz

mięsa. Potem każdą dorzucaj do rondla. Niektóre książki kucharskie przestrzegają przed zbytnim wyziębieniem mięsa trafiającego na patelnię. Podobno w czasie duszenia łatwiej traci soczystość. Podlej mięso w rondlu niewielką ilością (góra 2/3 szklanki) gorącej wody. Wrzuć liść laurowy, oprósz wszystko