jedzenie surowych warzyw

Materiał prasowy

Jak poprawić odporność? Jedz warzywa i owoce

Jak poprawić odporność? Jedz warzywa i owoce

Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wymieniane są suplementy diety (19%). Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby budować odporność organizmu, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami

Barki z sushi i sashimi, pieszczotliwie zwane suszarniami, są już chyba w każdym większym polskim mieście. Jeśli zdążyłeś polubić surowe ryby po japońsku lub jadłeś, choćby w Ikei, szwedzkiego łososia z koperkiem, polubisz też pewnie południowoamerykańskie ceviche. Warunek: ryba, którą chcesz zjeść przed, a nie po usmażeniu, musi być świeża i doskonałej jakości.

Zdrowe gotowanie z nowoczesnym AGD

Nie czujesz się mistrzem kuchni? Zebraliśmy kilka urządzeń, które pomogą nabrać pewności siebie. Jesteś mistrzem kuchni? Tym bardziej się przydadzą!

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"

... - (śmiech) To w sumie jest dobra podpowiedź. Warto poznać wzorzec, żeby wiedzieć, jak smakuje dobre jedzenie. A co jest dobrego w Polsce? - Mamy dobre warzywa. Mają dużo smaku. Więcej niż w innych krajach, bo nie wyeksploatowaliśmy gleby. Grzyby i owoce

Top 10 atrakcji: Amman

Top 10 atrakcji: Amman

; Herbiego Hancocka (w redakcji nikt nie znał, ale to ponoć "jazzowy standard"). Wystrój trochę jak z 2002 r., jedzenie nie najtańsze i baaardzo długie menu (nie mają w Jordanii Magdy Gessler?), za to jest tu coś, co sprawia, że warto to miejsce odwiedzić. To niesamowity widok na miasto. Planujesz

Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży

bardzo popularne rozwiązanie, które powstaje z wykorzystaniem spiekanego dwutlenku cyrkonu, często pokrywanego innymi materiałami w celu podniesienia wytrzymałości. Noże ceramiczne są lekkie, uważane za bardziej higieniczne niż metalowe, a do tego można pokrywać je wyjątkowymi wzorami, znacznie podnosząc

10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą

10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą

, nie powinno dziwić, że gazpacho jest klasycznym chłodnikiem, serwowanym wyłącznie na zimno. Składa się zazwyczaj on z surowych warzyw (przede wszystkim pomidorów), octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Do zupy często podaje się także umieszczone w osobnych miseczkach dodatki: jajka, drobno

Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?

Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?

pieczenia jest krótszy niż 25 minut (steki, szaszłyki, kiełbaski, warzywa). Produkty kładziesz na ruszcie do grillowania (nad rusztem, na którym żarzy się paliwo). Ciepło ogrzewa je bezpośrednio od dołu. Jeśli twój grill ma pokrywę, pamiętaj by wywietrzniki były otwarte w pokrywie i kotle. Produkty

Twardy orzech do zgryzienia

Twardy orzech do zgryzienia

Co za dużo, to niezdrowo Wszystkie orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone (czyli te zdrowe). Poza tym są źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin (szczególnie witaminy E) i składników mineralnych. Ich jedzenie wpływa

Zdrowa dziesiątka

Zdrowa dziesiątka

1. Buraki (również botwinka) - bogate źródło kwasu foliowego i żelaza oraz karotenu, który działa antynowotworowo i jest dobrym antyoksydantem (zwalnia procesy starzenia). Można jeść nie tylko gotowane, ale także na surowo, starte jak marchewka. Botwinkowe listki mogą zastąpić

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

i płyn węglowodanowy. Po niespełna godzinie porcja makaronu z sosem (ok.?150 g) lub risotto. Kolacja : Białko w postaci szynki surowej lub gotowanej. Ryby, wątroba, steki. Warzywa. W dniu startu : 3 godziny przed startem dwie bułki z szynką, później makaron z oliwką i do tego omlet z

Mróz, krew i tłuszcz

Mróz, krew i tłuszcz

Grenlandię. Tam, w surowych arktycznych lub prawie arktycznych warunkach, znajdziemy dania dla twardych facetów. Kuchnia krain północnych jest bardzo prosta. W północnej Skandynawii, Rosji, na Grenlandii czy Alasce nie ma wielkiego wyboru jedzenia, więc trzeba pałaszować to, co natura dała. Są jednak

Kuracje odchudzające w klasztorze. Bracia zakonni zapraszają

Kuracje odchudzające w klasztorze. Bracia zakonni zapraszają

, ale kuracjusze mają zaplanowaną dietę na kolejne tygodnie. Chętni jadą z całej Polski i z zagranicy - Ograniczamy jadłospis tylko i wyłącznie do surowych lub duszonych owoców i warzyw. Średni ubytek masy ciała uczestników sięga 5 procent - opowiada

Sheppards Pie

Sheppards Pie

. Na patelnię z cebulą i marchewkami włóż mielone mięso i smaż, mieszając, aż przestanie być surowe i ładnie się przyrumieni. Do mięsa i warzyw wlej rosół. Gotuj bez pokrywki na małym ogniu przez 10 min., aż cały rosół wyparuje, a mięso będzie miękkie

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

Wszystko, czego nie wiesz o Chile

wszystkim jedzenie. Mamy świetne knajpy z sushi czy burgerami, zajadamy się hinduską kuchnią, a dania regionalne traktujemy jeszcze po macoszemu. Mamy świetne produkty, ale dopiero uczymy się je wykorzystywać – stwierdziła. Czyli, w moim odczuciu, trochę jak Polska sprzed 10 lat – pizza, pizza

Dieta: jak zbudować masę mięśniową

Dieta: jak zbudować masę mięśniową

powinieneś dostarczać sobie na tyle dużo, by stale stymulować wyrzut insuliny, najsilniejszego hormonu anabolicznego, który zapewnia przyrost mięśni. Unikaj produktów, które utrudniają trawienie - mleka i jego przetworów, niedojrzałych, surowych owoców, surowych, twardych warzyw. Nie popijaj posiłków, bo to

Świat pierogów

Świat pierogów

, sos sojowy, hoi sin, imbir, chilli, olej sezamowy, aż zachęca do tworzenia rozmaitych kompozycji. Świetnym dodatkiem do won tonów jest chrupka, smażona w głębokim tłuszczu cebulka. Pierogi to cudowne jedzenie. Ciasto robisz, z czego chcesz, formujesz, nadziewasz, tak jak lubisz, gotujesz, pieczesz

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

zmierzchu O ile opinia o tym, że Amerykanie jedzą źle, wydaje się być naciągana, to już nie można się nie zgodzić z opinią, że jadają dużo i często. Dobrej jakości jedzenie po cenach zadziwiająco niskich w porównaniu nie tylko z Paryżem, ale także z Warszawą jest powszechnie

Weekend na gazie

Weekend na gazie

i przyrządzania jedzenia. I jak takie coś osiągnąć na gazie? Ale: postanowiłem spróbować. W końcu kto, jeśli nie Amerykanie właśnie, tworzą świat wygodniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Sprowadziłem do domu grill gazowy, postawiłem obok 11-kilogramową butlę jakiegoś tam propanu-butanu i

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

indyjskie. Więcej tu mleka kokosowego i chili, mniej kuminu i kolendry. A co najważniejsze - do jedzenia nie dodaje się przypraw w proszku, tylko past. Kolorowych, różniących się smakiem, ostrością i aromatem. Każdą robi się bezpośrednio przed użyciem. Zielone curry z owocami morza jest chyba

Kuchnie  świata: surowa ryba na pięć sposobów

Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów

poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równo pokroić. Ryby najczęściej kroi się w cieniutkie plasterki, można także pokroić je na kawałki. Oczyść i obierz marchewkę i rzepę, ogórka dokładnie umyj. Warzywa pokrój w cieniutkie paseczki. Ryby ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

chili w USA i Meksyku, jedno z najważniejszych warzyw w tamtejszej kuchni. Jest umiarkowanie ostre, więc można je spożywać w wielu postaciach: suszone, mielone, surowe, marynowane, pieczone lub wędzone. Suszone, a następnie wędzone, znane jest jako chipotle.   Cayenne (Finger pepper

Podróże: świński festiwal w Papui

Podróże: świński festiwal w Papui

pojawiająca się na papuaskiej ziemi, a więc i Ola, traktowana jest jako potencjalny nabytek - za żonę mężczyzna płaci pięć świń. Chcąc obejrzeć największe papuaskie święto, czyli świńską ceremonię, na którą składa się rytualne zabijanie, pieczenie i jedzenie świni, fundujemy jednemu z plemiennych wodzów

Polska kuchnia regionalna

regionalną, i bardzo charakterystyczną, jest kuchnia góralska. O oscypkach, bryndzy i redykołkach słyszał pewnie każdy. I właściwie w każdym?dużym mieście jest targ, na którym "najprawdziwszy góral spod samiuśkich Tater" sprzedaje te sery. Ale to przecież nie powód, by zrezygnować z jedzenia tych

Savoir Vivre Listy

wodą do płukania palców, często z plasterkiem cytryny lub płatkami kwiatów. Także mule da się jeść właściwie palcami - z pierwszej co prawda trzeba wyjąć mięso widelczykiem, ale już z kolejnych można szczypcami zrobionymi z pierwszej muszli. W palce bierzemy pokrojone surowe warzywa i zjadamy je

Wskocz na dietę

Europy. Badania naukowe potwierdziły, że ich kondycja to efekt sposobu odżywiania. Jadłospis obfituje w surowe i gotowane warzywa, ryby i owoce morza, natomiast zawiera niewielkie ilości czerwonego mięsa. Ważnymi elementami diety są oliwa z oliwek, orzechy, ziarna zbóż, czosnek

Pod lupą - Lidl czy Biedronka?

Lidl jest mi jakoś bliższy: czy to zasługa większego porządku w sklepie, czy lepiej prezentujących się warzyw i owoców, czy może dlatego, że pieczywo jest zawsze świeże, często ciepłe. Lidl ma swoje marki, nieobecne w innych sklepach: Freshona, Dulano, Pikok, Pilos. Co ciekawe, wiele z nich

Góralskie smaki

Kiedy jedzie się przez te trzy krainy, łatwo zauważyć, ile mają ze sobą wspólnego. Choćby zamiłowanie do jedzenia tłustego i pożywnego, takiego, które pozwoli przeżyć tęgą zimę, da siłę do roboty. Stąd jeśli mięso, to jedzone w nadmiarze, stąd sery, śmietana, masło. Mało tu warzyw - tylko

Wojciech Modest Amaro: "Nie jestem cholerykiem"

przymiotników, opowiedzieć o owocowości, kwasowości, aromatach dębu i tak dalej. W jedzeniu taka samo: smaczne-niesmaczne to za mało. Skąd w ogóle zapotrzebowanie na "Piekielną kuchnię"? Kiedyś wszyscy oglądali programy o tańcu, teraz na czasie jest gotowanie. To kreacja

Viva Espana, Olé!

najmniej trzy dania - przeedzony wywar podaje się do picia lub jako czystą zupę z ryżem. Potem zjada się warzywa z wędlinami, na koniec mięso z cieciorką. Do mięsa podaje się oliwki, marynowane cebulki, konserwowe lub grillowane papryczki. Jedzenie tanie, proste, fajne. Raczej dla solidnych facetów niż

Poznaj prawdę o sobie, sprawdzając swoje geny

zrzucić wagę, stawiając na tłuste mięcho? Cholesterol wyłaził ci uszami, skóra poszarzała i pachniałeś jak kowboj? Odrzuciłeś węglowodany, wściekałeś się na własne dzieci i stałeś się brzydalem? Na surowych warzywach zalegałeś cały dzień w łóżku? Kluczem nutrigenetyki jest to, że ułatwia opracowywanie

Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez

niezamieszkałą. Fot. RnDmS / shutterstock.com   W sezonie słońce praży tu wyjątkowo mocno, a charakterystycznym punktem półwyspu jest najwyższy szczyt Peloponezu, wznoszący się na wysokość ponad 2400 m n.p.m., Profitis Ilias. Tutejszy surowy krajobraz, pełen pustkowi z trafiającymi się raz po raz

Pasta i basta

Conchiglioni al salmone zapiekane z łososiem SKŁADNIKI: 25 dag conchiglioni (duże muszle) 30 dag surowego łososia

Podróż do Nowej Zelandii: tam wszystko jest inne

klasie ekonomicznej ciasny jest, skurczybyk. Ale jedzenie - wyśmienite, dużo i często. Oglądamy po 11 filmów, w tym dwa, które jeszcze nie weszły na ekrany polskich kin. Bierzemy też udział w życiu towarzyskim boeinga 747-400, które kwitnie w kolejkach do ubikacji. Podziwiamy kultowe wdzianka stewardes w

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

oczywiście świeże ryby i Smörgasbord, czyli stół szwedzki. Jego tradycja miała powstać jeszcze w XVIII w., kiedy z uwagi na surowy klimat i wielkie odległości między ludzkimi osadami, szwedzcy gospodarze nigdy nie wiedzieli, kiedy dokładnie mogli się spodziewać zaproszonych gości. Wyciągali więc po

Mój pierwszy raz: kanioning

, warzywem pysznym i zdrowym, choć w Polsce powojennej niesłusznie zapomnianym. Podsmażone plastry haggisa mogą też stanowić element solidnego szkockiego śniadania W dzień kanioningu wylosowaliśmy akurat na brytyjskiej loterii synoptycznej piękne słońce. Wbjiam się więc w piankowy kombinezon i

Keczup to samo zdrowie!

przetworzonych wchłania się dużo lepiej niż z surowych. Według badaczy z uniwersytetu w Neapolu likopen odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu gruczołu krokowego. Wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć nawet o 21-53 proc. ryzyko zachorowania na raka prostaty

Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie

się skończą kurki, nie rezygnujmy z innych grzybów. Ja polecam grillowane prawdziwki z oliwą i czosnkiem. To wymyślili Włosi, podobnie jak jedzenie surowych prawdziwków z oliwą i parmezanem. Suszmy grzyby, oczywiście, ale też próbujmy nowych rozwiązań. Choć ze smażonych kań albo rydzów rezygnować

Swego nie znacie

słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego). A umami to białko, mięso, sery, sos sojowy. Jak się skończą kurki, nie rezygnujmy z innych grzybów. Ja polecam grillowane prawdziwki z oliwą i czosnkiem. To wymyślili Włosi, podobnie jak jedzenie surowych prawdziwków z oliwą i parmezanem

Koktajle na szybko: 8 prostych propozycji na imprezę

kształcie tłuczka. Utrzesz nim owoce czy warzywa, ale i skruszysz lód. Możesz go zastąpic zwykłym tłuczkiem. CENA: OD 10 ZŁ Sitko barmańskie Do odcedzania składników. Nada się każde sitko z drobnymi oczkami. CENA: OK. 10 ZŁ A KTO WYMYŚLIŁ KOKTAJLE? rys. Paweł Rygol Wymieszaj rum z wodą, cząstkami

Surowe warzywa z sosem anchois

na stół w misce jako dip do zamaczania kawałków surowych warzyw. anchois;mleko;czosnek;tymianek;bazylia;musztarda;ocet winny;pieprz;warzywa;papryka;ogórki;koper włoski;marchew;kalafior;rzodkiewka;seler;pieczarki;

Galaretka z surowych porzeczek

1 kg porzeczek (czarnych i czerwonych pół na pół), 1 kg cukru Porzeczki przebieramy, odrywamy je z gałązek i myjemy. Wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Cukier wsypujemy do dużej donicy, zalewamy sokiem i ucieramy około 25 min, do czasu gdy cukier zupełnie sięrozpuści i galaretka zacznie się ścinać

Ratatuja, czyli duszone warzywa

pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem polej obficie oliwą i wymieszaj. Rada: Potrawę możesz także upiec w piecu: surowe, pokrojone warzywa wymieszaj w 1/2 szklanki oliwy i w ziołach. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do

Jajka w sosie z surowych pomidorów

kroimy w kosteczkę. W misce delikatnie mieszamy je z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, natką, 15 listkami bazylii poszarpanej na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki na godzinę. Obieramy jajka, kroimy je wzdłuż na pół. Sos pomidorowy nakładamy na talerzyki. Układamy na nim jajka

Puchero (danie argentyńskie z trzech rodzajów mięs i warzyw)

obrane pomidory oraz kawałki obranej dyni. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszkańcy Argentyny jedzą oddzielnie mięso, rosół i warzywa - puchero jest pełnym daniem obiadowym. wołowina;ziemniaki;ziemniaki;kukurydza;cebula;pomidory;dynia;boczek;