jedzenie surowych warzyw
Jak poprawić odporność? Jedz warzywa i owoce
Świadomość prozdrowotnej roli tego co jemy bardzo wzrosła w czasie pandemii. Według badań Kantar świeże warzywa i owoce są przez Polaków najczęściej wskazywane jako produkty podnoszące odporność organizmu (64%). Niemal połowa badanych wskazuje kiszonki (48%). Rzadziej wymieniane są suplementy diety (19%). Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby budować odporność organizmu, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.
Dania z surową rybą to nie tylko sushi. Pięć pomysłów na potrawy z rybami
Barki z sushi i sashimi, pieszczotliwie zwane suszarniami, są już chyba w każdym większym polskim mieście. Jeśli zdążyłeś polubić surowe ryby po japońsku lub jadłeś, choćby w Ikei, szwedzkiego łososia z koperkiem, polubisz też pewnie południowoamerykańskie ceviche. Warunek: ryba, którą chcesz zjeść przed, a nie po usmażeniu, musi być świeża i doskonałej jakości.
Zdrowe gotowanie z nowoczesnym AGD
Nie czujesz się mistrzem kuchni? Zebraliśmy kilka urządzeń, które pomogą nabrać pewności siebie. Jesteś mistrzem kuchni? Tym bardziej się przydadzą!
Łapanowski: "Fast food? To jak oglądanie erotyków zamiast uprawiania seksu"
... - (śmiech) To w sumie jest dobra podpowiedź. Warto poznać wzorzec, żeby wiedzieć, jak smakuje dobre jedzenie. A co jest dobrego w Polsce? - Mamy dobre warzywa. Mają dużo smaku. Więcej niż w innych krajach, bo nie wyeksploatowaliśmy gleby. Grzyby i owoce
Top 10 atrakcji: Amman
; Herbiego Hancocka (w redakcji nikt nie znał, ale to ponoć "jazzowy standard"). Wystrój trochę jak z 2002 r., jedzenie nie najtańsze i baaardzo długie menu (nie mają w Jordanii Magdy Gessler?), za to jest tu coś, co sprawia, że warto to miejsce odwiedzić. To niesamowity widok na miasto. Planujesz
Chcesz być jak szef kuchni? Podstawa to znajomość noży
bardzo popularne rozwiązanie, które powstaje z wykorzystaniem spiekanego dwutlenku cyrkonu, często pokrywanego innymi materiałami w celu podniesienia wytrzymałości. Noże ceramiczne są lekkie, uważane za bardziej higieniczne niż metalowe, a do tego można pokrywać je wyjątkowymi wzorami, znacznie podnosząc
10 najsłynniejszych przysmaków Hiszpanii i miejsca, z których pochodzą
, nie powinno dziwić, że gazpacho jest klasycznym chłodnikiem, serwowanym wyłącznie na zimno. Składa się zazwyczaj on z surowych warzyw (przede wszystkim pomidorów), octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Do zupy często podaje się także umieszczone w osobnych miseczkach dodatki: jajka, drobno
Grille elektryczne - czym się różnią od patelni?
pieczenia jest krótszy niż 25 minut (steki, szaszłyki, kiełbaski, warzywa). Produkty kładziesz na ruszcie do grillowania (nad rusztem, na którym żarzy się paliwo). Ciepło ogrzewa je bezpośrednio od dołu. Jeśli twój grill ma pokrywę, pamiętaj by wywietrzniki były otwarte w pokrywie i kotle. Produkty
Twardy orzech do zgryzienia
Co za dużo, to niezdrowo Wszystkie orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone (czyli te zdrowe). Poza tym są źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin (szczególnie witaminy E) i składników mineralnych. Ich jedzenie wpływa
Zdrowa dziesiątka
1. Buraki (również botwinka) - bogate źródło kwasu foliowego i żelaza oraz karotenu, który działa antynowotworowo i jest dobrym antyoksydantem (zwalnia procesy starzenia). Można jeść nie tylko gotowane, ale także na surowo, starte jak marchewka. Botwinkowe listki mogą zastąpić
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
i płyn węglowodanowy. Po niespełna godzinie porcja makaronu z sosem (ok.?150 g) lub risotto. Kolacja : Białko w postaci szynki surowej lub gotowanej. Ryby, wątroba, steki. Warzywa. W dniu startu : 3 godziny przed startem dwie bułki z szynką, później makaron z oliwką i do tego omlet z
Mróz, krew i tłuszcz
Grenlandię. Tam, w surowych arktycznych lub prawie arktycznych warunkach, znajdziemy dania dla twardych facetów. Kuchnia krain północnych jest bardzo prosta. W północnej Skandynawii, Rosji, na Grenlandii czy Alasce nie ma wielkiego wyboru jedzenia, więc trzeba pałaszować to, co natura dała. Są jednak
Kuracje odchudzające w klasztorze. Bracia zakonni zapraszają
, ale kuracjusze mają zaplanowaną dietę na kolejne tygodnie. Chętni jadą z całej Polski i z zagranicy - Ograniczamy jadłospis tylko i wyłącznie do surowych lub duszonych owoców i warzyw. Średni ubytek masy ciała uczestników sięga 5 procent - opowiada
Sheppards Pie
. Na patelnię z cebulą i marchewkami włóż mielone mięso i smaż, mieszając, aż przestanie być surowe i ładnie się przyrumieni. Do mięsa i warzyw wlej rosół. Gotuj bez pokrywki na małym ogniu przez 10 min., aż cały rosół wyparuje, a mięso będzie miękkie
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
wszystkim jedzenie. Mamy świetne knajpy z sushi czy burgerami, zajadamy się hinduską kuchnią, a dania regionalne traktujemy jeszcze po macoszemu. Mamy świetne produkty, ale dopiero uczymy się je wykorzystywać – stwierdziła. Czyli, w moim odczuciu, trochę jak Polska sprzed 10 lat – pizza, pizza
Dieta: jak zbudować masę mięśniową
powinieneś dostarczać sobie na tyle dużo, by stale stymulować wyrzut insuliny, najsilniejszego hormonu anabolicznego, który zapewnia przyrost mięśni. Unikaj produktów, które utrudniają trawienie - mleka i jego przetworów, niedojrzałych, surowych owoców, surowych, twardych warzyw. Nie popijaj posiłków, bo to
Świat pierogów
, sos sojowy, hoi sin, imbir, chilli, olej sezamowy, aż zachęca do tworzenia rozmaitych kompozycji. Świetnym dodatkiem do won tonów jest chrupka, smażona w głębokim tłuszczu cebulka. Pierogi to cudowne jedzenie. Ciasto robisz, z czego chcesz, formujesz, nadziewasz, tak jak lubisz, gotujesz, pieczesz
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
zmierzchu O ile opinia o tym, że Amerykanie jedzą źle, wydaje się być naciągana, to już nie można się nie zgodzić z opinią, że jadają dużo i często. Dobrej jakości jedzenie po cenach zadziwiająco niskich w porównaniu nie tylko z Paryżem, ale także z Warszawą jest powszechnie
Weekend na gazie
i przyrządzania jedzenia. I jak takie coś osiągnąć na gazie? Ale: postanowiłem spróbować. W końcu kto, jeśli nie Amerykanie właśnie, tworzą świat wygodniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Sprowadziłem do domu grill gazowy, postawiłem obok 11-kilogramową butlę jakiegoś tam propanu-butanu i
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
indyjskie. Więcej tu mleka kokosowego i chili, mniej kuminu i kolendry. A co najważniejsze - do jedzenia nie dodaje się przypraw w proszku, tylko past. Kolorowych, różniących się smakiem, ostrością i aromatem. Każdą robi się bezpośrednio przed użyciem. Zielone curry z owocami morza jest chyba
Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów
poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równo pokroić. Ryby najczęściej kroi się w cieniutkie plasterki, można także pokroić je na kawałki. Oczyść i obierz marchewkę i rzepę, ogórka dokładnie umyj. Warzywa pokrój w cieniutkie paseczki. Ryby ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
chili w USA i Meksyku, jedno z najważniejszych warzyw w tamtejszej kuchni. Jest umiarkowanie ostre, więc można je spożywać w wielu postaciach: suszone, mielone, surowe, marynowane, pieczone lub wędzone. Suszone, a następnie wędzone, znane jest jako chipotle. Cayenne (Finger pepper
Podróże: świński festiwal w Papui
pojawiająca się na papuaskiej ziemi, a więc i Ola, traktowana jest jako potencjalny nabytek - za żonę mężczyzna płaci pięć świń. Chcąc obejrzeć największe papuaskie święto, czyli świńską ceremonię, na którą składa się rytualne zabijanie, pieczenie i jedzenie świni, fundujemy jednemu z plemiennych wodzów
Polska kuchnia regionalna
regionalną, i bardzo charakterystyczną, jest kuchnia góralska. O oscypkach, bryndzy i redykołkach słyszał pewnie każdy. I właściwie w każdym?dużym mieście jest targ, na którym "najprawdziwszy góral spod samiuśkich Tater" sprzedaje te sery. Ale to przecież nie powód, by zrezygnować z jedzenia tych
Savoir Vivre Listy
wodą do płukania palców, często z plasterkiem cytryny lub płatkami kwiatów. Także mule da się jeść właściwie palcami - z pierwszej co prawda trzeba wyjąć mięso widelczykiem, ale już z kolejnych można szczypcami zrobionymi z pierwszej muszli. W palce bierzemy pokrojone surowe warzywa i zjadamy je
Wskocz na dietę
Europy. Badania naukowe potwierdziły, że ich kondycja to efekt sposobu odżywiania. Jadłospis obfituje w surowe i gotowane warzywa, ryby i owoce morza, natomiast zawiera niewielkie ilości czerwonego mięsa. Ważnymi elementami diety są oliwa z oliwek, orzechy, ziarna zbóż, czosnek
Pod lupą - Lidl czy Biedronka?
Lidl jest mi jakoś bliższy: czy to zasługa większego porządku w sklepie, czy lepiej prezentujących się warzyw i owoców, czy może dlatego, że pieczywo jest zawsze świeże, często ciepłe. Lidl ma swoje marki, nieobecne w innych sklepach: Freshona, Dulano, Pikok, Pilos. Co ciekawe, wiele z nich
Góralskie smaki
Kiedy jedzie się przez te trzy krainy, łatwo zauważyć, ile mają ze sobą wspólnego. Choćby zamiłowanie do jedzenia tłustego i pożywnego, takiego, które pozwoli przeżyć tęgą zimę, da siłę do roboty. Stąd jeśli mięso, to jedzone w nadmiarze, stąd sery, śmietana, masło. Mało tu warzyw - tylko
Wojciech Modest Amaro: "Nie jestem cholerykiem"
przymiotników, opowiedzieć o owocowości, kwasowości, aromatach dębu i tak dalej. W jedzeniu taka samo: smaczne-niesmaczne to za mało. Skąd w ogóle zapotrzebowanie na "Piekielną kuchnię"? Kiedyś wszyscy oglądali programy o tańcu, teraz na czasie jest gotowanie. To kreacja
Viva Espana, Olé!
najmniej trzy dania - przeedzony wywar podaje się do picia lub jako czystą zupę z ryżem. Potem zjada się warzywa z wędlinami, na koniec mięso z cieciorką. Do mięsa podaje się oliwki, marynowane cebulki, konserwowe lub grillowane papryczki. Jedzenie tanie, proste, fajne. Raczej dla solidnych facetów niż
Poznaj prawdę o sobie, sprawdzając swoje geny
zrzucić wagę, stawiając na tłuste mięcho? Cholesterol wyłaził ci uszami, skóra poszarzała i pachniałeś jak kowboj? Odrzuciłeś węglowodany, wściekałeś się na własne dzieci i stałeś się brzydalem? Na surowych warzywach zalegałeś cały dzień w łóżku? Kluczem nutrigenetyki jest to, że ułatwia opracowywanie
Grecja to nie tylko wyspy: odkryj fascynujący Peloponez
niezamieszkałą. Fot. RnDmS / shutterstock.com W sezonie słońce praży tu wyjątkowo mocno, a charakterystycznym punktem półwyspu jest najwyższy szczyt Peloponezu, wznoszący się na wysokość ponad 2400 m n.p.m., Profitis Ilias. Tutejszy surowy krajobraz, pełen pustkowi z trafiającymi się raz po raz
Pasta i basta
Conchiglioni al salmone zapiekane z łososiem SKŁADNIKI: 25 dag conchiglioni (duże muszle) 30 dag surowego łososia
Podróż do Nowej Zelandii: tam wszystko jest inne
klasie ekonomicznej ciasny jest, skurczybyk. Ale jedzenie - wyśmienite, dużo i często. Oglądamy po 11 filmów, w tym dwa, które jeszcze nie weszły na ekrany polskich kin. Bierzemy też udział w życiu towarzyskim boeinga 747-400, które kwitnie w kolejkach do ubikacji. Podziwiamy kultowe wdzianka stewardes w
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
oczywiście świeże ryby i Smörgasbord, czyli stół szwedzki. Jego tradycja miała powstać jeszcze w XVIII w., kiedy z uwagi na surowy klimat i wielkie odległości między ludzkimi osadami, szwedzcy gospodarze nigdy nie wiedzieli, kiedy dokładnie mogli się spodziewać zaproszonych gości. Wyciągali więc po
Mój pierwszy raz: kanioning
, warzywem pysznym i zdrowym, choć w Polsce powojennej niesłusznie zapomnianym. Podsmażone plastry haggisa mogą też stanowić element solidnego szkockiego śniadania W dzień kanioningu wylosowaliśmy akurat na brytyjskiej loterii synoptycznej piękne słońce. Wbjiam się więc w piankowy kombinezon i
Keczup to samo zdrowie!
przetworzonych wchłania się dużo lepiej niż z surowych. Według badaczy z uniwersytetu w Neapolu likopen odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu gruczołu krokowego. Wysokie spożycie likopenu może zmniejszyć nawet o 21-53 proc. ryzyko zachorowania na raka prostaty
Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie
się skończą kurki, nie rezygnujmy z innych grzybów. Ja polecam grillowane prawdziwki z oliwą i czosnkiem. To wymyślili Włosi, podobnie jak jedzenie surowych prawdziwków z oliwą i parmezanem. Suszmy grzyby, oczywiście, ale też próbujmy nowych rozwiązań. Choć ze smażonych kań albo rydzów rezygnować
Swego nie znacie
słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego). A umami to białko, mięso, sery, sos sojowy. Jak się skończą kurki, nie rezygnujmy z innych grzybów. Ja polecam grillowane prawdziwki z oliwą i czosnkiem. To wymyślili Włosi, podobnie jak jedzenie surowych prawdziwków z oliwą i parmezanem
Koktajle na szybko: 8 prostych propozycji na imprezę
kształcie tłuczka. Utrzesz nim owoce czy warzywa, ale i skruszysz lód. Możesz go zastąpic zwykłym tłuczkiem. CENA: OD 10 ZŁ Sitko barmańskie Do odcedzania składników. Nada się każde sitko z drobnymi oczkami. CENA: OK. 10 ZŁ A KTO WYMYŚLIŁ KOKTAJLE? rys. Paweł Rygol Wymieszaj rum z wodą, cząstkami
jedzenie surowych warzyw
Surowe warzywa z sosem anchois
na stół w misce jako dip do zamaczania kawałków surowych warzyw. anchois;mleko;czosnek;tymianek;bazylia;musztarda;ocet winny;pieprz;warzywa;papryka;ogórki;koper włoski;marchew;kalafior;rzodkiewka;seler;pieczarki;
Galaretka z surowych porzeczek
1 kg porzeczek (czarnych i czerwonych pół na pół), 1 kg cukru Porzeczki przebieramy, odrywamy je z gałązek i myjemy. Wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Cukier wsypujemy do dużej donicy, zalewamy sokiem i ucieramy około 25 min, do czasu gdy cukier zupełnie sięrozpuści i galaretka zacznie się ścinać
Ratatuja, czyli duszone warzywa
pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem polej obficie oliwą i wymieszaj. Rada: Potrawę możesz także upiec w piecu: surowe, pokrojone warzywa wymieszaj w 1/2 szklanki oliwy i w ziołach. Przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do
Jajka w sosie z surowych pomidorów
kroimy w kosteczkę. W misce delikatnie mieszamy je z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, natką, 15 listkami bazylii poszarpanej na kawałki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki na godzinę. Obieramy jajka, kroimy je wzdłuż na pół. Sos pomidorowy nakładamy na talerzyki. Układamy na nim jajka
Puchero (danie argentyńskie z trzech rodzajów mięs i warzyw)
obrane pomidory oraz kawałki obranej dyni. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Mieszkańcy Argentyny jedzą oddzielnie mięso, rosół i warzywa - puchero jest pełnym daniem obiadowym. wołowina;ziemniaki;ziemniaki;kukurydza;cebula;pomidory;dynia;boczek;