jaki out top 10

Rozmawiała Angelika Swoboda

Rinke Rooyens: "W polskiej telewizji za mało jest prawdziwych rzeczy"

Rinke Rooyens: "W polskiej telewizji za mało jest prawdziwych rzeczy"

Gdy w latach 80. usłyszał o Polsce w holenderskim radiu, był pod wrażeniem Lecha Wałęsy i Jana Pawła II. Zaangażował się w pomoc - wspólnie z organizacjami charytatywnymi wysyłał do naszego kraju żywność, proszki i dżinsy. 17 lat temu przyjechał do Warszawy jako reżyser-konsultant firmy, która produkowała show "To było grane". Zakochał się i został, stając się ekspertem od tworzenia rozrywki dla Polaków. To on robi "Taniec z gwiazdami" i "The Voice of Poland".

Krakowskie śliwki z nadzieniem

10 szt. śliwek suszonych,1 kremowy serek topiony,20 cienkich plasterków kiełbasy krakowskiej,1 łyżka drobno posiekanej kiełbasy krakowskiej,zioła prowansalskie Serek topiony rozetrzeć z łyżką drobno posiekanej kiełbasy krakowskiej, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Śliwki nadziać

Zupa cebulowa

4 spore cebule (ok. pół kg), łyżka masła, łyżka oleju, 4 szklanki bulionu (z kostki), 100 g serka topionego złoty ementaler Pokrojoną cebulę zeszklij na maśle i oleju, zalej bulionem i gotuj około 10 minut, dodaj serek, pogotuj aż się rozpuści, zmiksuj. Podawaj z grzankami. cebula;masło;olej;bulion

Spaghetti carbonara inaczej

trzy serki topione naturalne, pudełko śmietany 18%,pudełko makaronu penne (rurki),10 deko chudej szynki,ser żółty o ostrym smaku 15-20 deko Szynkę pokroić, wrzucić na patelnie, podsmażyć chwilkę na małym ogniu, zdjąć z ognia dodać serki topione, mieszać aż się rozpuszczą, postawić znowu na ogień

Rolada serowa

- 30 dag żółtego sera, - 2 jajka ugotowane na twardo, - 10 dag serka topionego, - cebula, - 2 ząbki czosnku, - pęczek szczypiorku, - 1/2 czerwonej papryki, - 2 plastry szynki, - sól i pieprz 1. Serek topiony rozgnieść w misce. Resztę składników (oprócz żółtego sera) drobno posiekać i dodać do serka

Zupa serowo - ziołowa

2 ząbki czosnku,500 ml wywaru warzywnego,szklanka mleka,50 g startego sera gouda,50 g startego sera gruyer,1 ziołowy serek topiony,łyżeczka ziół prowansalskich,szczypta gałki muszkatołowej,sól,pieprz biały W garnku zagotowujemy bulion, przyprawiamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy mleko