jak zrobić sos vinaigrette

Sos beszamelowy

5 dag masła, 5 dag mąki, pół litra mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól W rondelku zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić, wlewając powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.

Sos tatarski

5 średnich ogórków konserwowych, 10 dużych grzybków marynowanych, mały słoik majonezu, sól, pieprz, szczypta cukru Ogórki i grzybki ( dobrze osączone ) drobno posiekać, połączyć z majonezem, doprawić do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt kleisty od grzybów dodać odrobinę

Sos śmietankowy

razem przesmażyć, ale nie wysuszyć. Dodać śmietanę i lekko gotować, aż śmietana się zredukuje i sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Oczywiście można sos zrobić i z pieczarkami, a nawet z kwaśnymi grzybkami ze słoiczka. Te trzeba tylko wcześniej umyć, osuszyć i drobno pokroić. śmietana;cebula

Sos romesco

), 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine Paprykę pieczemy w piekarniku, lub wprost w płomieniu palnika, aż skórka zrobi się czarna. Obieramy i siekamy miąższ. Migdały dobrze ucieramy w makutrze, a następnie miksujemy z papryką, posiekanym czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Dodajemy winegret

Owczy sos

Owce:, 170 g kruchego ciasta, mleko do smarowania, 1 nieduży kalafior podzielony na różyczki, Sos:, 15 g masła, 15 g mąki, 145 ml pełnotłustego mleka, 115 ml soku jabłkowego, 115 g startego dojrzałego sera cheddar, czarny pieprz, 1 drobno pokrojona dymka Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C