jak zrobić sos do sałatki
Sekretem dobrego sushi jest ryż zdradza Alon Than, mistrz świata w robieniu sushi
- Podstawą każdego sushi jest świeża ryba i prawdziwy japoński ryż. Za smak tradycyjnego sushi w 70 proc. odpowiada właśnie dobrze dobrany ryż, który pozwala też poczuć smak surowej ryby. - zdradza Alon Than
Jak przygotować kolację w czeskim stylu? Mamy przepisy na dwa dania, a do tego proponujemy piwo
Powiecie, że czeski to może być film, a najlepiej komedia. A i jeszcze piwo! Ale jedzienie? Będziecie zdziwieni jakie pyszności potrafią wyczarować nasi sąsiedzi zza południowej granicy. Mamy dwa przepisy, a ostrzegam, że nie będą to sałatki fit. Poznacie konkretne jedzenie pod kufel jasnego pilsnera!
Zrób swój własny makaron - instrukcja krok po kroku
Męskie danie powinno być proste i smaczne. Trudno więc o coś bardziej męskiego niż własnoręcznie robiony makaron.
Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski
reprezentacji w piłce nożnej i gości hotelu Jan III Sobieski. Dziś szef kuchni rozpoznawalnej w całym kraju restauracji Sowa i Przyjaciele. Jak zrobić idealny bulion? Robert Sowa radzi SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: MARYNATA: + 1 szklanka octu winnego + 1 łyżka zmiksowanego marynowanego imbiru
Zupa tajska: zrób ją sam [instrukcja krok po kroku]
, groszek cukrowy i trawę cytrynową. Wlej wywar krewetkowy i gotuj na małym około 5 minut. Orientalna sałatka z liczi. Zaskocz swoich gości niebanalnym połączeniem smaków Wlej mleko kokosowe i dodaj sos rybny do smaku. Wsyp posiekaną kolendrę i gotuj jeszcze około 5-8 minut. fot. Arkadiusz
Testowane Matuszewskim: majonezy
trudem. Więc jeśli już decydujesz się na tak wysokokaloryczny dodatek, daj spokój odchudzaniu. Wracamy do naszych sosów: Roleski, choć słynie z ostrych musztard, majonez zrobił całkiem łagodny. I przede wszystkim udany. Gdy do majonezu dorzucić nieco korniszonów i
Hot dog: amerykański król ulicy
wcześniej. - Mniej wysublimowana wersja mówi, że klienci mieli (czasami uzasadnione) obawy co do jakości kiełbasek. I złośliwie mówili, że to gorące mięso psa. Nowojorski - kiełbaska, kapusta kiszona, musztarda, sos cebulowy Polish Boy - rodem z Cleveland: kiełbasa, frytki, ostry sos, sałatka
Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą
dziewięć supermarketów. Fajnie, bo właściwie w żadnym z nich nie ma kolejek. Do m.in. Lidla, Biedronki, Almy, Bomi, Simply dołączył ostatnio Piotr i Paweł. Ucieszyłem się, bo o produktach firmowych tej sieci słyszałem sporo dobrego. Zrobiłem więc zakupy z górką i wróciłem do
Matuszewski testuje 12 smakołyków z marketów
, ta - nadaje się nawet do lekkiej warzywnej sałatki. Bliżej jej znacznie do kasz perłowych, a przede wszystkim do pęczaku niż do wersji palonej. Więc mamy nową kaszę! Polecam spróbować jak najszybciej. Kupiec, kasza gryczana biała, 400 g - 3,99 zł Fot. Michał Mutor Nie jestem
Co zobaczyć w Atenach? 9 mniej oczywistych atrakcji
W turystycznych „klasykach” mocne jak mało które miasto – bo Akropol, bo Partenon, bo muzea (nowe Muzeum Akropolu wymiata), galerie i greccy bogowie na każdym kroku. Ale oprócz tego oferują porządną dawkę hipsterskiego życia i to mimo tabunów turystów, którzy wydają się okupować
Testowane Matuszewskim: McDonald's pod lupą
, frytki i desery. Chicken Caesar McWrap to placek, naśladujący tortille, ale jak dla mnie zbyt gumiasty. W dotyku najbardziej przypomina wiskozową gąbkę. Za dużo tego placka, za bardzo zapycha. Szkoda. Bo wewnątrz kilka dobrych pomysłów: spory kawałek piersi kurczaka, sałata i rukola, pomidory, sos jak do
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
, Ginnie pepper, Indian pepper) Klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili. Jest łatwa w suszeniu i bardzo popularna jako przyprawa w proszku. Na surowo i suszoną cayenne używa się do sosów, zup, sałatek oraz dipów. Znalazła także zastosowanie w medycynie. Piri-piri
Testowane Matuszewskim: markety Alma pod lupą
Almie mamy przepis. Do makaronu kupiłem różne dodatki. Po pierwsze gorgonzolę i ricottę. Zrobiłem sos: nieco czosnku na oliwę, do tego sery, podlałem lekką śmietanką (12%), zagotowałem, tęgo dopieprzyłem, dolałem wody z makaronu i już. Sos dobry, ale nie wybitny, bo gorgonzola
Mateuszewski: francuskich kulinariów czar prysł
po drodze oddałem się wspomnieniom podróży do i po północnej Francji. To stamtąd przywiozłem wspomnienie pięknych, jasnych i czystych sklepów Intermarché. A że mieszkałem w Verneuil-sur-Avre, takim właśnie francuskim Grójcu, na porównania nastawiłem się maksymalnie. Przeszło mi, jak tylko
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
usmażony, zalewamy go bulionem, dodajemy mąkę z ciecierzycy i gotujemy do miękkości. Pod koniec wlewamy mleko kokosowe i podajemy z makaronem ryżowym lub cynamonowo-kardamonowym ryżem. Obok stawiamy jakiś pikantny sos, ostre pikle, kilka sałatek. Dania z nadania cesarza Trudno powiedzieć, skąd
Świat pierogów
z nich jest jakoś tam dobry. No chyba że ciasto za grube, nadzienie nieprzyprawione itp. Z pierogami, jak ze wszystkim w kuchni - jeśli ma być smaczne, musi być dobrze zrobione. Skąd się wzięły pierogi? Jedna z koncepcji mówi, że z Dalekiego Wschodu, a do Polski przybyły
Savoir vivre: jedz jak człowiek
osobę, która chciała nam zrobić przyjemność. Podając owo danie, informujemy, iż pani lub pan X przyrządzili to specjalnie na dzisiejsze przyjęcie. SAŁATKA/SURÓWKA Na stole powinien się znaleźć specjalny talerzyk, zwłaszcza jeśli mięso jest w sosie i po wymieszaniu z surówką stworzy nieapetyczną
Pociąg królów: historia Orient Expressu
początkowych niedogodności Orient Express zrobił furorę. Szczególnie chętnie korzystali z nowego połączenia zamożni Brytyjczycy, w II poł. XIX w. pionierzy współczesnej turystyki. Wkrótce, wraz ze wzrostem zamożności innych społeczeństw, dołączali do nich też Niemcy, Amerykanie i Francuzi. Pociąg
Jedz jak człowiek!
SERWETKAGdy podchodzimy do nakrytego stołu, widzimy, że leży elegancko zwinięta na talerzu lub po jego lewej stronie. Jak z nią postępujemy?- nie zostawiamy złożonej na stole. Serwetka nie jest dekoracją, należy jej używać podczas posiłku.- nie wymachujemy nią, tylko rozkładamy na kolanach
Viva Espana, Olé!
może Aragończyk doda do tego suszoną szynkę, Kantabryjczyk paprykę, a obywatel Nawarry szparagi. Niewykluczone, ale podstawowy przepis jest jeden i każdy go szanuje. *xató de Vilanova - sałatka z sosem czosnkowo-paprykowym *cogollos de Tudela - połówki sałaty z łososiem
Góralskie smaki
kapustą (i z knedlem, oczywiście). Dodatek numer jeden to bułczany albo ziemniaczany knedel krojony w plastry - nic lepiej nie wchłania sosu, potem zwykłe ziemniaki, gotowane albo frytki, a do frytek sosik tatarski, żeby nie było zbyt lekko, albo ziemniaczane placki, albo sałatka ziemniaczana. Z bólem to
Młody człowiek, a może: łowy na marlina
. W ramach przygotowań rozprawialiśmy się z miejscowymi rybami - na talerzu. Szczególnie smakowita była sałatka z wędzonym marlinem i ryba zapiekana w sosie sezamowym zawinięta w liść bananowca. Albo rybka, albo.... Nadszedł w końcu ten dzień. Na łowienie trzeba było stawić się o siódmej
Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie
kiedyś modnie było jadać sałatki z surowych pieczarek. Był nawet w Warszawie bar przekąskowy Pieczarka. No to nam jakoś zastępowało mięso. Nic dziwnego, bo grzyby to smak umami (jeden z pięciu, obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego). A umami to białko, mięso, sery, sos sojowy. Jak
Poradnik: co zrobić, by nie chorować
, sałatą, odrobiną majonezu i ogórkiem kiszonym II Śniadanie: Jogurt z ziarnami zbóż + banan Obiad: Zupa brokułowa z nasionami dyni + 3 bruschetty z mozzarellą Podwieczorek: Szarlotka na ciepło z cynamonem Kolacja: Zapiekane połówki cukinii nadziewane sosem jak do spaghetti po bolońsku
jak zrobić sos do sałatki
Sałatka z sosem farmerskim
uprażonych orzechów pekan (lub włoskich), 1/4 szklanki rodzynek Połącz przygotowane składniki przyprawy. Zrób sos: wymieszaj 3/4 szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem, czosnkiem i skórką cytrynową. Dodaj 1,5 łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Resztą przyprawy natrzyj kurczaka
Sałatka owocowa z sosem korzennym
1 banan, 1 brzoskwinia, 1 gruszka lub jabłko, 1 kiwi, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, cytryna, miód, aromat migdałowy, przyprawa korzenna do piernika Pokroić owoce w kostkę, a z reszty składników zrobić sos. Wymieszać. banany;brzoskwinie;gruszki;jabłka;kiwi;jogurt naturalny;cytryna;miód;aromat
Sałatka owocowa z sosem rumowym
Sos:, 1.5 szklanki wody, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki ciemnego rumu, 6-8 gwiazdek anyżu, sok z limonki do smaku Oraz:, ulubione owoce egzotyczne oczyszczone i pokrojone na kawałki (np. karambola papaja gujawa mango ananasy banany plasterki pomarańczy) Zrób sos rumowy: w małym rondelku
Sałatka owocowa z sosem piwnym
Sorbet:, 7 kiwi, 2/3 szklanki cukru, skórka otarta z 1/2 limonki Sałatka:, 3 kiwi, 2 mango, 18 truskawek, ew. kilka kumquatów Marynata:, 2 listki żelatyny, 3 pomarańcze, 1.5 cytryny, 1/2 laski wanilii, 1 szklanka cukru, 330 ml piwa pszennego Zrób sorbet: kiwi obierz, posiekaj i przetrzyj przez
Sałatka owocowa z sosem jogurtowym
kostkę Zrób sos z jogurtu, soku z limonki, miodu i skórki cytrynowej. Przykryj i wstaw do lodówki. Ćwiartkę ananasa obierz, miąższ pokrój na kawałeczki. Wszystkie owoce wymieszaj w misce, przykryj i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz, możesz posypać je odrobiną cukru pudru do smaku. Po 3-6 godzinach wyjmij z