jak zrobić pióro z papieru
Z Kawą w kominie
Szybowiec nagle wznosi się nieomal pionowo w górę. Widzę tylko niebo. Po kilku długich sekundach prawie zatrzymujemy się w miejscu. Wtedy dziób szybowca opada gwałtownie w dół i zaczynamy pędzić nieomal pionowo w kierunku lasu.
Listy z Ameryki część III - Boliwia i Chile
Była Kolumbia i Wenezuela, był Ekwador i było Peru. Nadszedł czas na Boliwię, gdzie pośród Indian o kruczoczarnych włosach mieszkają blondwłosi mennonici, oraz na Chile, w którym rdzenni Mapuche zapomnieli już swojego języka.
jak zrobić pióro z papieru
Kremówka "Zrób to sam"
Gotowe ciasto francuskie (1 op.), Krem budyniowy:, 1/2 l mleka, 120 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej, 200 g masła, laska wanilii Wykroić z gotowego ciasta prostokąty, ukłożyć na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsunąć bo rosną), nakłuć kilka razy widelcem, smarować
Tort ziemniaczany z cebulką i kiełbasą krakowską
to zrobić na tarce do krojenia ogórków lub w robocie kuchennym. Ważne by nie były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej
Sól chilli - czyli pomysł na prezent
10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do
Azjatyckie rożki z warzywami i rybą
pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Płaty papieru ryżowego namocz na chwilę w ciepłej wodzie lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na tak przygotowanym papierze układaj małe porcje sałatki i zwijaj w rożki. Gotuj je na parze przez 15 minut. W tym czasie zrób sos: w
Owoce chlebowca w sakiewce
czasie skrop owoce chlebowca sake i odstaw, aby się zamarynowały. Zawiń w ciasto, formując sakiewkę, zwilż brzegi wodą i sklej ponad nadzieniem. Jeśli używasz papieru ryżowego, musisz sakiewkę związać. Usmaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Zrób sos: osącz rambutany, weź kilka łyżeczek syropu i