jak warzyć piwo
PINTA warzy piwa z winnicą, cydrownią i manufakturą czekolady
Brak możliwości swobodnego podróżowania po świecie sprawił, że Browar PINTA prowadzi piwne eksperymenty w Polsce, a nowych odmian chmielu poszukuje przez Internet.
Fani Rzemieślniczego Browaru Jana zaprojektowali własne piwo. Finał zaskakuje
Przez ostatnie kilka tygodni Rzemieślniczy Browar Jana z Zawiercia zorganizował pilotażowy, 5-etapowy projekt o nazwie (WY)Warzone, czyli (TY)Decydujesz, a (MY)Warzymy. Fani browaru zrzeszeni w mediach społecznościowych projektowali piwo, które z każdym kolejnym etapem nabierało finalnego kształtu.
Piwo po amerykańsku - test maszyny do warzenia piwa
Automat do produkcji piwa to pomysł rodem z USA. A efekt?
Testujemy cztery piwa Tichauer z Browaru Obywatelskiego
się zanim niekończąca się krytyka, przewijająca się w internecie. Kto wie, prze kogo inspirowana, ale mająca na celu wykazanie, że piwa nie są lokalne, bo warzone i rozlewane w Czechach. Ma to dowodzić słabej jakości. To co szanuję w Browarze Obywatelskim to kreatywność, klimat miejsca, filozofia
Ciemny, cytrynowy i bezalkoholowy - to pierwszy taki radler!
W segmencie bezalkoholowych radlerów można było znaleźć całkiem sporo różnych wariantów smakowych, jednak wszystkie z nich dzieliły jedną cechę – były piwami jasnymi. Ci, którzy preferują ciemne piwo, musieli jak dotąd obchodzić się smakiem. Teraz to się zmieniło, ponieważ do sprzedaży
Stworzył browar we własnym domu. Nam tłumaczy, co jest najważniejsze w piwie
na temat warzenia piwa i okazało się, że istnieje świat domowych piwowarów, którzy robią świetne piwa własnymi siłami. Wciągnęło mnie to totalnie. Nie w kontekście samego próbowania rzemieślniczych piw, tylko całego procesu, historii stylów piwnych, sensoryki. Kończyłeś jakieś kursy warzenia piwa
Piwa górnej fermentacji - nie samymi lagerami człowiek żyje
przybiera na sile. Symbolem zmiany są wyraziste, mocno nachmielone, aromatyczne piwa warzone w niewielkich ilościach przez piwowarów pasjonatów znanych z imienia i nazwiska. Większość to piwa górnej fermentacji, zwane ale. Ale (wym. ejl) - to tradycyjnie piwa bardziej aromatyczne
PINTA i Lidl promują browary domowe. Efekty akcji zobaczymy na majówkę
W ramach konkursu, który rozpoczyna się 1 lutego br., wybrane zostaną najlepsze piwa domowe w czterech stylach: Summer Pils, Session IPA, Milk Stout i Belgian Saison. – Szukamy receptur na piwa dla ludzi, czyli absolutnie pijalne, jak to się mawia w kręgu wielbicieli piw rzemieślniczych
Poznaj browar rzemieślniczy - od środka!
Browar Palatum to pierwszy browar rzemieślniczy zlokalizowany w Warszawie. Prace nad jego powstaniem trwały ponad dwa lata a oficjalne otwarcie miało miejsce na wiosnę tego roku. Browar produkuje niewielkie ilości niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa, dostępne przede
Nowe drożdże mogą poprawić smak piwa bezalkoholowego
Piwa są zwykle wytwarzane z co najmniej dwóch rodzajów chmielu: chmielu goryczkowego – który w sposób przewidywalny nadaje napojowi gorzki smak oraz chmielu aromatycznego, nadającego mu zarówno aromat, jak i „chmielowy" smak. Według naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze znaczna
Pinta nawarzyła piwa!
To historyczne warzenie zostało zorganizowane w restauracyjnym browarze Grodzka 15 w Lublinie pod koniec maja 2010 roku przez Grzegorza Zwierzynę i Ziemowita Fałata, późniejszych współzałożycieli Browaru PINTA. Chcieli żeby piwo wędzone było normalnie sprzedawane, mimo że na ówczesnym rynku
Piwa kraftowe w Polsce obchodzą urodziny. To już 10 lat!
Galapagos. Tam m.in. opłynęła bezludną wyspę Pinta (od nazwy najszybszego ze statków Krzysztofa Kolumba, którego marynarze jako pierwsi ujrzeli Nowy Świat). Dzień później na wyspie Santa Cruz doszło do wspólnego warzenia PINTY z lokalnym browarem. Do kooperacyjnego piwa został dodany polski chmiel
10 gatunków piwa idealnego na upały. Przewodnik po piwach na lato
morska jednak fatalnie wpływała na trunek. Dlatego specjalnie na rynek indyjski angielski ale był warzony mocniejszy i z dodatkową porcję chmielu. Alkohol i chmiel działały jak konserwanty, a piwo, po podróży statkiem, stawało się wyborne. Potem IPA przeżywała kłopoty. Popularność jasnych lagerów już w
Jak rozpoznać nieświeże i zepsute piwo?
Dlaczego piwo się psuje? Piwo, jak każdy produkt spożywczy, ma pewien termin przydatności do spożycia. Nigdy nie jest tak, że piwo świeże będzie smakować tak samo, jak piwo pod koniec daty ważności. Walory smakowe piwa zmieniają się w czasie i od wielu czynników zależy, czy będzie to zmiana na plus
W Singapurze produkują piwo na bazie przetworzonej wody ściekowej
. Dodatkowo NEWater jest sprzedawana do bezpośredniego spożycia w plastikowych butelkach i jest dostępna w sklepach. Brewerkz zaczął używać NEWater do warzenia NEWBrew w 2018 roku. Tropikalne piwo blond ale zaczęło trafiać na półki supermarketów w kwietniu, gdzie znalazło zaskakująco wielu zwolenników
PINTA nawarzyła piwa po koreańsku
piwa z browaru Taedonggang, który warzy 7 piw – 5 jasnych i 2 ciemne. Unikatowe na skalę światową jest piwo Taedonggang nr 5 (piwa nie mają nazw tylko numery) – warzone w 100% z ryżu. Bardzo jasne, klarowne, orzeźwiające i smaczne – wspomina Ziemowit Fałat, współwłaściciel i główny
Browar za 100 funtów. Historia piwa Guinness
butelek i puszek. Guinness Extra Smooth Zaw. alk. - 5,5% obj. Trudno dostępny, warzony w Afryce, Guinness Extra Smooth to próba połączenia klasycznej wytrawności Extra Stout z delikatością piany z wersji Guinness Draught. Extra Smooth to coś jak "bąbelkowa czekolada" - piwo w butelce wymieszane
Piwo z dodatkiem złota, wielorybich jąder, czy drożdży hodowanych na brodzie. Co wybierasz?
tradycyjnie wędzono słód pszeniczny dymem dębowym i warzono z niego piwo grodziskie, dawny hit eksportowy. W Niemczech najpopularniejsze wydaje się wędzenie słodów buczyną. Dziwne? Bynajmniej. No dobra, teraz chmiel. Dziwnym dodatkiem nie jest. Bardziej dziwimy się piwu bezchmielowemu, a przecież przez lata
Karp z pszeniczniakiem. Jak dobrać odpowiedni styl piwny do świątecznego dania? O foodpairingu rozmawiamy ze specjalistami
Analizując piwne statystyki, foodpairing, a więc w tym przypadku łączenie potraw z odpowiednimi stylami piw, to zjawisko, którego nie można dłużej lekceważyć. Jak podaje portal Piwna Zwrotnica, tylko w 2019 roku w Polsce powstało 47 nowych browarów. Łącznie jest ich już 365 – wylicza Nielsen
Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę
, dziewiętnastowiecznych budynkach zakładów lniarskich w Żyrardowie. Mamy wybicie 22 hl oraz 7 unitanków tej samej pojemności. Cały sprzęt wykonany został według naszego projektu. Między innymi dlatego, że sami wypijamy część naszego piwa warzymy tylko takie, które uważamy za najlepsze. Używamy wyłącznie własnych receptur
Albo joga, albo piwo? Już nie! Powstała piwo-joga
Joga z piwem? Główną ideą jogi w miejscu, gdzie warzone jest piwo, jest odwrócenie uwagi od typowej dla tego typu ćwiczeń indywidualności i skupienie się na nawiązywaniu więzi z innymi uczestnikami. Wszystko zaczyna się od 45 minut tradycyjnych ćwiczeń, później jest czas na wycieczkę po browarze
Piwa idealne na jesienne i zimowe wieczory
. Ale dopóki nie spróbujesz, nie dowiesz się, czy je pokochasz. Spróbuj: Jak w dym, browar Pinta Styl, który jest dzieckiem piwnej rewolucji. Takie piwa zaczęto warzyć w USA na początku lat 90. Z jednej strony znajdziesz tu chmielowość i owocowość rodem z IPA, z drugiej - pojawiają się delikatne
Piwo jednym z fundamentów cywilizacji?
Badacze są zgodni co do tego, że piwo jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych w historii ludzkości. Około 4 tysiące lat przed naszą erą produkcją piwa zajmowali się Sumerowie i jak dotąd sądzono, że napój ten to jedynie odkryty przypadkowo efekt uboczny produkcji chleba. Nie musi to jednak
Świat piwa dla średnio zaawansowanych
JAK POWSTAJE PIWO 1. Najpierw mieli się słód (skiełkowane i wysuszone ziarna zbóż). Powstaje śruta słodowa. 2. Zalewa się ją wodą i podgrzewa. Podczas mieszania powstaje zacier. 3. Po jego przefiltrowaniu otrzymuje się brzeczkę przednią, do której
Piwne SPA - tym zabiegom nie oprze się żaden mężczyzna. Sprawdziliśmy!
opowiada o sztuce warzenia, o stylach piwnych, z jakich surowców piwo powstaje, bo to przecież nie tylko naturalne słody i chmiele, ale równie przyprawy, dodatki korzenne, owoce itp. Już nie musisz wyjeżdżać do Pragi czy w austriackie Alpy by doświadczyć na własnej skórze dobroczynnego wpływu
Turystyka piwna - idealny plan na weekend
kuchni" i sprawdzeniem jak warzy się piwo. Chcą jeździć, zwiedzać, rozmawiać, spróbować piwa prosto z tanka, generalnie odkrywać, bo kultura piwna to piwo, ale też i ludzie, którzy za nim stoją. Wcale nie trzeba jechać na drugi koniec świata, by napić się dobrego piwa, wystarczy do tego jeden
Dlaczego piwo jest najlepszym napojem na świecie?
się Bawarskiego Prawa Czystości to wszystkie podstawowe składniki piwa (woda, słód, chmiel, drożdże), a także dodatki i modyfikacje (owoce, przyprawy, leżakowanie w beczkach, zmiany w procesie warzenia i chmielenia itd.) sprawiają, że opcje kombinowania przez piwowarów są naprawdę ogromne. Zanim
Najpopularniejsze piwno-prawne mity
miejsca publicznego. Produkcja piwa w domu jest nielegalna Wiele osób, które uważa, że robienie piwa w domu jest nielegalne, w przeciwieństwie do np. destylacji. Otóż nie. Warzenie piwa w domu jest całkowicie legalne, o ile tylko tego piwa nie
Wspaniała dwunastka: najciekawsze polskie małe browary
W 1997 r. Michael Jackson, najsłynniejszy autor książek i artykułów o piwie, napisał: "Jeszcze nigdy w historii ludzkości nie produkowano tak wielu wspaniałych piw". A my w połowie 2013 r. bez większego ryzyka możemy napisać: jeszcze nigdy w historii Polski nie warzono tak wielu
Piwa wymyślone specjalnie na (upalne) lato
warzą i polskie browary rzemieślnicze, eksperymentują z tym stylem piwowarzy z Czech, Skandynawii i USA, uruchomiony został też na nowo browar w Grodzisku. Przykład: Piwo z Grodziska, Browar Grodzisk Wlkp KRIEK LAMBIC
Lista 20 najlepszych piw na świecie. Jest jedno z Polski
nadają mu winogrona Pinot d?Anuis. Posiada kwiatowy, lekko pieprzny aromat. Pliniusz Młodszy, jak można przetłumaczyć nazwę, charakteryzuje się soczystym smakiem z gorzkim wykończeniem. Warzone z dodatkiem kawy, wanilii i cukru indyjskiego. Cytrusowe piwo rodem z Belgii, z wyczuwalnym aromatem białych
Ale orzeźwienie!
wyczuwalne nuty słodowe. Większą rolę odgrywają aromaty chmielowe, które w piwie typu British Golden Ale wychodzą na główny plan. Skąd się biorą te różnice? Przede wszystkim z surowców użytych do warzenia oraz z metody górnej fermentacji. W tej
Jak przygotować kolację w czeskim stylu? Mamy przepisy na dwa dania, a do tego proponujemy piwo
r. po raz pierwszy nalano do kufli pilsnera - jasne złote piwo (warzenie zaczęło się pięć tygodni wcześniej). Datę zapamiętać łatwo, teraz nazwisko piwowara - Josef Groll. Jego zdrowie! Przepis nr 1: Bulharka (6 porcji) Czytaj także: Podróże: Czesi to tacy bardziej wyluzowani Polacy + mięso
Świat świetnego piwa
, bardziej degustacyjne, tym lepsza dla niego będzie szklanka zwężająca się ku górze, jak kieliszek do koniaku czy do wina. Jasne piwa, w których aromat nie jest najważniejszy, może pić w prostszych kuflach. W JAKIEJ TEMPERATURZE PODAWAĆ PIWO Koncernowe lagery: 0-4 st. C Lekkie i pszeniczne: 6 st. C IPA: 8
Zima kontratakuje! Najlepsze piwa na mrozy
Extra Stoucie bardziej deserowo - tak, jak zrobili to piwowarzy z Artezana. Too Young To Be Herod to piwo warzone specjalnie na okres świąteczny i leżakowane z dodatkami. W tym roku ze skórką pomarańczową, ziarnami kakaowca oraz cynamonem, który zastąpił ziarna tonki z poprzedniej edycji. Dodatki
Kontynuacja "Breaking Bad" trafi najpierw na Netfliksa
jednym z hobby Hanka Schradera (oczywiście poza kolekcjonowaniem minerałów, nie kamieni!) było warzenie piwa. I wygląda na to, że jego „Schraderbräu” za jakiś czas może trafić do sprzedaży – zapewne jako element promocji wspomnianego filmu. Jeden z serwisów odkrył bowiem, że firma
Piwo z kosmosu
Raczej tak, bo fakt, że tamtejszy browar zaczął warzyć kosmiczne piwo, traktujemy z najwyższą obojętnością. Jęczmień pochodzi z eksperymentalnej uprawy na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Ci, co próbowali tego piwa, mówią, że smakuje identycznie (czytaj: marnie, jak to
Pyszne pszeniczne piwa
Parę lat temu w Polsce królował jeden styl: hefeweizen. Niefiltrowane, jasne piwo z naturalnym osadem drożdży było wtedy warzone głównie w mikrobrowarach restauracyjnych i kupić je można było tylko w największych miastach. Dzisiaj, gdy za warzenie z pszenicy wzięły się wreszcie rodzime browary
Inne Beczki podbijają rynek. W kilkanaście dni browarnicy zebrali 400 tysięcy złotych
false false - Zawsze marzyłem o tym, by kiedyś przyjść do swojego baru i, tak jak na filmach, powiedzieć "poproszę to, co zawsze", a barman nalałby moje ulubione piwo - mówi Kuba Szulczewski, który wraz z Józkiem Czarnockim kilka lat temu założył najmniejszy pub w Warszawie liczący nieco
"Kochanie, wymieniłem auto na piwo"
Jak kojarzy się fan piwa? Dla wielu osób to brzuchaty piwosz w krótkich spodenkach pałaszujący kaszankę grillową. Innym przypomną się z dzieciństwa odwiedziny u wujka Staszka, który kolekcjonował kapsle i ustawiał puszki po piwie na meblościance. Te
Piwo z ryżu? Ameryka i Japonia oszalała na ich punkcie! Czas na Polskę!
XIX w. przez Czechów i Niemców. Piwa ryżowe mają też swoje europejskie i polskie tradycje. Na początku lat 90-tych XX wieku w Tyskich Browarach Książęcych warzony był Książęcy Pils. Jego receptura pochodziła z jednego z wiedeńskich browarów. Tego lata miłośnicy złocistego
Bogactwo piwnego świata od Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej
warzenia różnorodnych gatunków. Piwa takie jak marcowe, porter czy koźlak są częścią jego dziedzictwa. To doświadczenie predysponuje markę do tworzenia piwnych specjalności także teraz. Piwa z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej Żywieccy piwowarzy, wychodząc
Pszenica jak marzenie
. Kristallweizen Piwo jasne, warzone podobnie jak hefe-weizen, ale zupełnie klarowne, bo odfiltrowane przed rozlewem. Orzeźwiające, o ułamek lżejsze w smaku od wersji hefe, często serwowane z plasterkiem cytryny. Rzecz jasna - z wyraźnym bukietem bananowo-goździkowym, charakterystycznym
Piwo EB znowu podbija rynek. Jest sprowadzane z... Niemiec
Piwexu, sklepów z piwem w Toruniu. Pojawienie się w 1993 roku marki EB było jak powiew świeżości na skostniałym rynku opanowanym przez kilka dużych browarów. Pierwszy krajowy lager z miejsca stał się najchętniej kupowanym piwem w kraju. Trunek szybko znalazł więc naśladowców i
10 nietypowych piw - warto spróbować!
. Cena: 4 zł 5. Trzy Zboża Sztandarowy produkt projektu Manufaktura Piwna z Browaru Jabłonowo. Piwo jasne - choć rzeczywistą barwę określiłbym jako ciemny bursztyn. Niefiltrowane, pasteryzowane. Jak sama nazwa mówi, powstało z połączenia słodu
Przedwojenne Wilno: kronika piwnych występków
popularnością niż herbata cieszyło się w Wilnie piwo. Warzyły je trzy miejscowe browary. Dwa z nich: Szopen oraz I. E. Lipski należały do największych w całej Guberni Wileńskiej. Każdy z nich produkował milion wiader piwa rocznie (1 wiadro to 12,299 litra) i uzyskiwał z jego sprzedaży ponad 800 tysięcy rubli
Za naszych! Piwa idealne do meczu
Nie ma to jak oglądanie meczu piłkarskiego przy dobrym piwie. Na rynku od czasów Euro 2012, które odbywało się w Polsce i na Ukrainie, wiele się zmieniło. Do dyspozycji kibiców jest już nie tylko rozwodnione "jasne pełne", ale są też wyszukane rzemieślnicze trunki. Nawet duże koncerny
Kawa, jakiej jeszcze w Polsce nie było
słowa Marka Kamińskiego z Kingpina, jednego z pomysłodawców tego nietypowego produktu. Założyciele słynnego browaru nigdy nie kryli się ze swoją miłością do kawy. Wystarczy wspomnieć choćby piwo Turbo Geezer, do którego na końcu warzenia dolewa się ok. 5 tysięcy... filiżanek espresso! (każde parzone
Wielkie piwa z małej Belgii
produkowali piwa mocne. Na świecie jest 7 opactw, które na mocy decyzji trybunału w Gandawie mają przywilej warzenia piw "peres trappistes". Sześć z nich znajduje się właśnie w Belgii. Są to: Bieres de Chimay, Brasserie d'Orval, Brasserie de Rochefort, Brouwerij Westmalle, Brouwerij
Top 10 atrakcji: Kopenhaga
inny. Nie ma żadnych wygibasów na talerzu. Zamiast ciekłego azotu i steków z renifera jest tatar, sznycel, no i te wybitne wafle z łososiem i kawiorem (czad!). Jest też warzone na miejscu piwo i stolik komunalny sprzyjający integracji. Ceny znacznie (znacznie znacznie) lepsze niż w Nomie. 6. 
Od kapsla do browaru
aparatura. - Zależy jak bardzo się panu chce pobawić w browarnika. Może pan kupić kocioł do warzenia i parę gadżetów, wydać 4-5 tys. zł, ale może pan też uwarzyć piwo w zwykłych garnkach i zamknąć się w 300, 400 zł. - Jak długo trwa taki proces
Historia piwa Guinness
dostępny, warzony w Afryce, Guinness Extra Smooth to próba połączenia klasycznej wytrawności Extra Stout z delikatością piany z wersji Guinness Draught. Extra Smooth to coś jak "bąbelkowa czekolada" - piwo w butelce wymieszane jest z milionami mikrobąbelków CO2 i azotu... Extra Smooth rozlewany
Kibuc - jak żyje się we wspólnocie na pustyni
, mógłby tak żyć”. No i proszę, jestem! – rechocze Neil. Obaj panowie pracują w sklepie na terenie kibucu, a w wolnym czasie zaczęli warzyć piwo. Wychodzi im tak dobrze, że myślą już o produkcji na skalę przemysłową. Problemem jest woda – tu na pustyni korzysta się z tej odsalanej z morza
Wielkie piwa z małej Belgii
zakazywać. Oni i tak w swoich klasztorach produkowali piwa mocne. Na świecie jest 7 opactw, które na mocy decyzji trybunału w Gandawie mają przywilej warzenia piw "peres trappistes". Sześć z nich znajduje się właśnie w Belgii. Są to: Bieres de Chimay, Brasserie d'Orval, Brasserie de Rochefort
Weekend w Toruniu: 9 najlepszych miejscówek
/kino-centrum Świątynia piwa warzonego na miejscu. Czyli w gotyckiej kamienicy z XV w. Nazwa "Jan Olbracht - Browar Staromiejski" pochodzi od króla, który tak polubił Toruń, że aż zmarł tu w jednej z sal Ratusza Staromiejskiego. Po piwie i potrawach podawanych U Olbrachta umrzeć można jedynie
Męski test niemęskich piw
wybraliśmy jednak lecha Shandy. Psssyk, odbiliśmy kapsle, piwo złociło się w kubeczkach i pokalach, zapachniało... - Cytryna. Ale jazda. Pachnie cytrynką. Jak ludwik - zarechotał Mateusz. W tym czasie kolega Figiel wziął duży łyk z butelki, przymknął oczy i podniósł głowę do góry. Reszta z nas podeszła do
Benedyktyni podbijają rynek. Produkty mnichów z Tyńca będzie można kupić w kilku tysiącach polskich sklepów
tablicą Mendelejewa. Stawiamy na jakość, a nie na chemiczne dodatki - dodaje Lipiński. A alkohol? Czy mnisi z jego sprzedażą nie mają problemu? - Warzenie dobrej jakości piwa to tradycje klasztorów w całej Europie - wyjaśnia o. Zygmunt. Czy Polacy to
10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć
kolejkami przed wejściem. Singapur oferuje także wiele atrakcji dla smakoszy... piwa. Jedną z nich jest mini browar, który - co pewnie nie jest specjalnym zaskoczeniem - uważany jest za najwyżej położony na świecie. Posiadająca własne kadzie do warzenia piwa restauracja funkcjonuje na 33. piętrze wieżowca
Na zdravi, czyli piwny weekend w Pradze
doświadczenie: procenty podawane przy nazwie piwa w Czechach, to nie zawartość alkoholu, a ekstraktu. Więc np. ciemne (tmavé) piwo Master ma tego ekstraktu aż 18%. Może dlatego smakuje nam, a jak się okazuje naokoło nie tylko nam, tak bardzo. Nie gorsze jest nieco słabsze, polotmavé 13%. Lżejsze
10 wynalazków z Kickstartera, które musisz zobaczyć
zaprojektowany kufel do przenoszenia piwa zapobiegający jego wygazowaniu i zmianie temperatury, został wsparty kwotą ponad 1,5 mln dolarów. Naczynie ma być przydatne zwłaszcza amatorom piwa warzonego w małych, lokalnych browarach, które z często - oczywistych względów - nie jest butelkowane, a tym samym trudne w
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
popijać? A.C.: Myślę, że odpowiednie będzie czerwone wino, dobrze zbudowane, wysoko taninowe. Piwo ciemniejsze lub górnego warzenia. Myśli pan, że Polacy w końcu całkowicie przestawią się z mielonych i buraczków na burgery w bułce?A.C.: Nigdy do tego nie dojdzie. Burgery to moda, ale cieszę się z niej, bo
Może być nafta, byle kręciło - próbujemy pić tanie alkohole
", "w ogóle nie jak mocne piwo", "dla mnie bez smaku, tylko gorzkie". Zdołowani spojrzeliśmy na Figla. Ten przeczytał kolejny fragment: Na postoju Taxi zauważyłem dwóch mężczyzn. Prawdopodobnie oczekiwali na taksówkę. Rysy 660 ml, 7,2%, 2,20 zł w
Niemcy pachnące benzyną
Gottlieba Daimlera. Można zwiedzić jego dom rodzinny, ale szczerze mówiąc, więcej frajdy daje po prostu spacer ulicami urokliwego miasteczka. Lokalny browar warzy świetne piwo, a knajpki podają doskonałe mięsne dania. Jak dla mnie - kwintesencja relaksu po zwiedzaniu muzeów motoryzacji
Może być nafta, byle kręciło - próbujemy pić tanie alkohole
Świętokrzyskiej 20?lat temu". Pociągnęliśmy po łyku: "Gorycz", "w ogóle nie jak mocne piwo", "dla mnie bez smaku, tylko gorzkie". Zdołowani spojrzeliśmy na Figla. Ten przeczytał kolejny fragment: Na postoju Taxi zauważyłem dwóch mężczyzn. Prawdopodobnie oczekiwali na
Kasa kibica
kilkadziesiąt groszy. Podobnie dzieje się przy zakupie piw warzonych przy współpracy browarów z klubami. Wzorem zagranicznych także i polskie kluby uruchamiają swoje telewizje. Nie przypominają znanych z kablówek i telewizji satelitarnych kanałów Barcelony, Realu Madryt, Manchesteru
Praga - życiu pomaga
). Dokładnie naprzeciwko pałacu Adria - niebywałego budynku z początku stulecia w stylu rondokubizmu (niespotykanym prawie w Europie). Jeśli zobaczycie dom, w którym David Lynch mógłby nakręcić jakiś swój psychohorror, to jest to właśnie to miejsce i obok w spożywczym trzeba "dać sobie" (jak mówią
jak warzyć piwo
Restauracja Marysia
Restauracja słynie z warzonego na miejscu piwa, oraz staropolskiej kuchni. małopolskie Szczyrzyc Szczyrzyc 195 34-620
Restauracja Oslo
Restauracja Oslo zaprasza na spróbowanie kuchni polskiej i europejskiej w Częstochowie. Warto zwrócić szczególną uwagę na ofertę piw, w tym piwa warzonego samodzielnie - Częstochovia. śląskie Częstochowa Korczka 14 42-200
Bierhalle, Warszawa, Al. Jana Pawła II
Bierhalle Arkadia to połączenie restauracji i browaru, ponieważ piwo jest warzone na oczach gości. Lokal znajduje się przy Rondzie "Radosława" w okolicy Dworca Gdańskiego na warszawskim Żoliborzu... mazowieckie Warszawa Aleja Jana Pawła II 82 00-175