jak schudnac 1 kg dziennie

Powidła śliwkowe

1 kg śliwek bez pestek, 1 szklanka cukru białego, 1 łyżeczka octu Śliwki umyj. Włóż do garnka z grubym dnem, wymieszaj z octem (aby zachowały ładny kolor) i smaż, aż zmiękną i wyparuje sok. Może to potrwać parę dni (po parę godzin dziennie). Smaż aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Na koniec dodaj

Pieczeń barania

1.5 kg udźca baraniego bez kości, 6 dag słoniny, 3 łyżki mąki, 10 dag masła, 1 seler, 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Marynata: 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, sok z 1 cytryny, 10 ziaren pieprzu, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 18 suszonych jagód jałowca, kilka

Syrop z pigwy

owoce pigwy 2 kg, cukier 2 kg Owoce pigwy umyć, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Krojoną pigwę wkładamy do słoja, przesypując cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając raz dziennie. Wytworzony syrop rozlać do słoików i pasteryzować około 10 min. owoce;pigwa

Syrop z pigwy

2 kg owoców pigwy, 2 kg cukru Owoce pigwy umyć, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Krojoną pigwę nakładamy do słoja, przesypując cukrem. Dajemy do ciepłego miejsca na około 4-5 dni, mieszając raz dziennie. Wytworzony syrop rozlać do słoików i pasteryzować około 10min. owoce;pigwa;cukier;

Dżem dyniowo-pomarańczowy

2 kg dyni, 3-4 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze, sok z 1 cytryny, 1-1.5 kg cukru, kawałek (2 cm) korzenia imbiru Dynię gotujemy w wodzie na wolnym ogniu około 20 minut. Pomarańcze obieramy. Ze skórek odkrawamy białe części. Zagotowujemy w rondelku syrop z 1/2 szklanki wody i 2 łyżek cukru i