jak czyścić skórę zamszową

Magdalena Rosłaniec

Akademia stylu: jak dbać o buty skórzane i zamszowe

Akademia stylu: jak dbać o buty skórzane i zamszowe

Podstawa każdego stroju to buty - czyste buty. Nawet najbardziej eleganckie oksfordy czy hipsterskie sneakersy bez odpowiedniej pielęgnacji stracą swój urok już po jednym wieczorze. Dlatego przedstawiamy poradnik, jak o nie dbać.

Zamsz: nie tylko na butach

Zamsz to bardzo szlachetny, choć nie łatwy do pielęgnacji materiał. Jak go nosić i jak o niego dbać?

Przegląd crossoverów: Audi, DS, Ford i Nissan

Jeszcze 20 lat temu pseudoterenówki stanowiły zaledwie 1,6% polskiego rynku. Dzisiaj SUV-ami i crossoverami wyjeżdża z salonów aż 1/3 wszystkich klientów. Przetestowaliśmy cztery nowości z różnych przedziałów cenowych.

Takie buty

Takie buty

butów blisko grzejników. Pamiętaj też,  by buty zawsze dobrze wysuszyć. Nawet delikatnie wilgotna skóra łatwo ulega deformacji.   Do czyszczenia skór zamszowych i nubukowych używaj specjalnych preparatów (sprejów, pianek). Tradycyjne pasty w płynie albo z puszki zawierają tłuszcz i mogą

Zamszowe buty na wiosnę

Zamszowe buty na wiosnę

; Zamsz jest ładny, ale trudny w pielęgnacji. To skóra nasiąkliwa, podatna na zabrudzenia i zniszczenia, a bardzo odporna na czyszczenie. Do konserwacji i czyszczenia zamszu warto mieć specjalną szczotkę z gumowymi wypustkami, które w trakcie przecieranie podnoszą włoski meszku, co oczyszcza i odświeża

Idzie luty...buty na zimę

Idzie luty...buty na zimę

/ Emmanuel Berg , skóra, rozmiary: 39,5-46,5, 1890 zł   Decydując się na buty z zamszu, musisz wiedzieć, że wymagają one specjalnej pielęgnacji. Przed pierwszym wyjściem należy je zaimpregnować odpowiednim preparatem. Zamsz czyści się szczoteczką z gumowymi wypustami (ewentualnie używając

Buty na poważnie

Buty na poważnie

odróżnieniu od oksfordów - boki buta naszywane na przód (tzw. otwarta przyszwa). Wsuwane mokasyny - ze skóry, nubuku lub zamszu - są idealne do sportowych i letnich garniturów. W wersji ultraeleganckiej dogadają się z marynarką i spodniami. W wersji jasnej i zamszowej - raczej na weekendowe spotkanie niż

Śledzie marynowane

wodę. Wymoczone śledzie czyścimy z błon i dużych ości (skórę i kręgosłup zostawiamy), kroimy w poprzek na duże dzwonka i umieszczamy w słoiku. Ocet mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy, cukier i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę. Ostudzoną zaprawą zalewamy

Awokado z nadzieniem z dorsza

szklankę wody i wino. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojonego w kawałki dorsza i gotujemy w odkrytym garnku przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Rybę wyjmujemy, dokładnie czyścimy z resztek ości i skóry, rozdrabniamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białe

Śledzie zawijane z konfiturą z cebulki marynowanej w oleju

, opłukawszy, ściągamy delikatnie skórę, rozcinamy na połowy, czyścimy i wyjmujemy ości. Z cukru i łyżki wody robimy lekki, ciemnobrązowy karmel, do niego dodajemy ocet, 4 goździki, listek bobkowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gdy lekko odparuje, wrzucamy pokrojoną w plastry cebulę. Razem to wszystko

Ratatouille

bazylia), oliwa, sól, pieprz Przygotowujemy warzywa: cebulę i czosnek drobno siekamy; bakłażany kroimy w kostkę, cukinię w grube plastry, paprykę na pół (wtedy czyścimy z pestek), potem na ćwiartki - te z kolei kroimy w grube paski. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, kroimy na duże kawałki

Curry

kurczaka zdejmujemy skórę. Tuszkę czyścimy z tłuszczu. Przekrawamy ją na pół. Odcinamy skrzydełka, przecinamy na dwie części. Wycinamy kości. Mięso kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do miski. Obsmażamy na oleju (najlepiej rzepakowym) posiekaną cebulę, drobno pokrojony imbir i